Dodaj do ulubionych

Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o pomoc

IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.13, 18:04
Witam wszystkich,

Mam takie trochę nietypowe pytanie kulinarne.

Poszukuję potrawy - deseru, która spełnia cztery następujące warunki:

1. Bardzo prosto można ją przygotować,
2. Jest niewielka objętościowo (wiem, że to pojęcie względne, ale powiedzmy, żeby chodzi o to, aby deser był takiej wielkości, aby jedna osoba mogła gobez problemu zjeść na jeden raz, a więc coś w rodzaju kubka kisielu, porcjibudyniu, mufinki itp.)
3. Przy jej przygotowaniu dodaje się do niej minimum 4 czubate łyżeczki cukru (innymi słowy musi być naprawdę słodka - ale zjadliwa - jednak te 4 czubate łyżeczki cukru muszą się w niej zmieścić).
4. Wygląda w miarę atrakcyjnie

Skąd takie wymagania? Pewien konkurs pracowniczy z nietypowymi zasadami, w którym bardzo chciałbym wziąć udział, a ja niestety nie jest najlepszy w kuchni :( Wiem, że może te zasady wydają się dziwne i niezbyt logiczne, ale nie ja je ustalałem a bardzo chciałbym być częścią tego projektu.

Będę bardzo wdzięczny za pomysły i sugestie - za każdą pomysł.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

Adam Lubecki
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o 17.08.13, 18:35
      no ale przeciez to ty chcesz wygrac. graj wiec uczciwie i pomysl samodzielnie a nie wykorzystuj innych zeby odwalali za ciebie robote.
      to bardzo, ale to bardzo nieuczciwe. wstydz sie.
      inni u ciebie w pracy tez tak oszukuja?

Gość portalu: Adam_Lubecki napisał(a):

> Witam wszystkich,
      >
      > Mam takie trochę nietypowe pytanie kulinarne.
      >
      > Poszukuję potrawy - deseru, która spełnia cztery następujące warunki:
      >
      > 1. Bardzo prosto można ją przygotować,
      > 2. Jest niewielka objętościowo (wiem, że to pojęcie względne, ale powiedzmy, że
      > by chodzi o to, aby deser był takiej wielkości, aby jedna osoba mogła gobez pro
      > blemu zjeść na jeden raz, a więc coś w rodzaju kubka kisielu, porcjibudyniu, mu
      > finki itp.)
      > 3. Przy jej przygotowaniu dodaje się do niej minimum 4 czubate łyżeczki cukru (
      > innymi słowy musi być naprawdę słodka - ale zjadliwa - jednak te 4 czubate łyże
      > czki cukru muszą się w niej zmieścić).
      > 4. Wygląda w miarę atrakcyjnie
      >
      > Skąd takie wymagania? Pewien konkurs pracowniczy z nietypowymi zasadami, w któr
      > ym bardzo chciałbym wziąć udział, a ja niestety nie jest najlepszy w kuchni :(
      > Wiem, że może te zasady wydają się dziwne i niezbyt logiczne, ale nie ja je ust
      > alałem a bardzo chciałbym być częścią tego projektu.
      >
      > Będę bardzo wdzięczny za pomysły i sugestie - za każdą pomysł.
      >
      > Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
      >
      > Adam Lubecki
    • roseanne Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o 17.08.13, 19:03
      galaretka/ kisiel z kwasnych owocow np porzeczki, zurawiny

sorbet
    • joa66 Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o 17.08.13, 20:21
      Eton mess?
    • bene_gesserit Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o 17.08.13, 21:01
      Wspomniany wyżej bałagan z Eton, crumble śliwkowe z kruszonką z marcepanem i sosem czekoladowym, jakiś rodzaj trifli, pieczona brzoskwnia ze skarmelizowanym miodem - na ciepło, z kulką lodów, posypana pistacjami itd w tym stylu, jednokubkowe ciasto czekoladowe z mikrofali - moznaby w nieskończoność.

Ania ma trochę racji - jeśli brak ci wyobraźni i wiedzy to trochę nieuczciwe zatrudniać do wygrania konkursu forum. Sam se poszukaj w googlach chociaż.
      • claudia2405 Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o 24.08.13, 13:47
        Ja proponuje Panna Cotta

Zawszę biorę z tej strony,

www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/panna_cotta/panna_cotta.html
        tylko jedna rada aby nie kupować specjalnie pojemniczków to ja na brytfance wykładam folię i wylewam aby łatwo ją wyciągnąć i następnie kroisz trójkąty kwadraty jak kto woli :)
        • Gość: aqua48 Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 15:39
          Kogel-mogel.
    • mhr2 Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o 24.08.13, 15:56
      Gość portalu: Adam_Lubecki napisał(a):

> Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
      >
      > Adam Lubecki

wiesz ja z goscmi mam problem!
    • Gość: Lukrecjja Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.13, 22:20
      Po co wymyślać jakieś specyfiki skoro jest tyle fajnych i prostych przepisów. Polecam pannacottę, szybka i prosta w przygotowaniu. Ja robię czekoladową z syropem pomarańczowym albo waniliową, z polewą czekoladową.
      • houhou Re: Szukam pomysłu na nietypowy deser - proszę o 30.08.13, 13:53
        Porcja panna cotty z 4 łyżkami cukru? Pewnie pyszna...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka