Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy

IP: *.icpnet.pl 22.08.13, 20:11
Witam serdecznie,
Mam nadzieję że znajdzie się tutaj ktoś bardziej doświadczony w kwestii pomidorów :)
Jestem na etapie przyrządzania w słoiki sosów pomidorowych i przecierów i w związku z tym mam pytanie...czy pomidory po ugotowaniu mogę potraktować blenderem razem z pestkami?
Bo po przetarciu przez sitko połowy pomidorów ręki już nie czuję.
Z góry dziękuję za odpowiedz :)
Aaaa może podsuniecie jakiś prosty,bez tysiąca składników przepis na keczup?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Przecier pomidorowy 22.08.13, 20:15
      od lat traktuje pomidory blenderem.
      razem z pestkami, cebulą, ziołami, czosnkiem, papryczka chilli.
      nigdy w życiu by mi się nie chciało przecierać przez sito.

      a jak komu pestki nie leżą smakowo, to przed gotowaniem pomidorów powinien je wydłubać.
      ale dla mnie to zbrodnia, bo pestki dodają uroku domowemu przecierowi.
      ostatnio nawet zrobiłam przecier właśnie z takich wydłubanych pestek, bo robiłam suszone pomidory i one niestety, bardzo niestety z pestkami nie wychodzą...
    • bene_gesserit Re: Przecier pomidorowy 22.08.13, 20:27
      Ależ w ogóle po co miksować to wszystko?
      Ja prażę w szerokim garnku pomidory bez skóry i ości - same z siebie sie rozgotowują a nadmiar wody odparowuje. Powstaje coś w rodzaju dzemu z pomidorów, czyli domowy koncentrat. Zajmie mniej miejsca niż przecier, a pestki tylko mu dodają uroku domowości.
    • grazbed Re: Przecier pomidorowy 22.08.13, 20:49
      Pomidory po zdjęciu skóry zagotowuję i potem miksuję razem z pestkami. Potem wylewam na sitko, czekam aż odcieknie i pozostałość przecieram. Robi się błyskawicznie. Wydaje mi się, że do sosu przecier z pestkami mógłby być ale do zupy już nie bardzo.
    • linn_linn Re: Przecier pomidorowy 22.08.13, 21:16
      Moje przepisy:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,53034839,53036600,Re_Sos_przecier_pomidorowy.html
      Najlepsza jest wloska maszynka do pomidorow: "spremipomodoro". Ja mam taka:
      img.clasf.it/2013/04/29/Spremi-pomodoro-20130429020750.jpg
      Ma juz chyba ze 25 lat. Do srodka wlewa sie rozgotowane pomidory, a potem z jednej strony wylewa sie przecier, a z drugiej na bok wychodza skorki i pestki.
      • linn_linn Re: Przecier pomidorowy 22.08.13, 21:23
        Sezon pomidorowy we wloskich sklepach:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,114791538,1,2.html?wv.x=3&noi=0
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,114884719.html?wv.x=3
        Mam sasiadow, ktorzy jednorazowo przerabiaja 400-500 kg pomidorow.
      • Gość: wiktoria Re: Przecier pomidorowy IP: *.icpnet.pl 22.08.13, 21:50
        Dzięki wielkie,
        Lin, jutro mam kolejną dostawę pomidorów więc z pewnością wypróbuję Twój przepis na sos.Ale maszynki już nie zdążę kupić więc zostaje mi blender ;)
        Pomidory kupuję od babci na targu, ze szklarni ale nie pryskane, pyszne! Dziś miałam miksa...malinowe, paprykowe, żółte i te tradycyjne. Powiem wam,że jak pakowałam pierwszą turę do słoików to połowę zjadłam :)
    • Gość: sisi Re: Przecier pomidorowy IP: *.play-internet.pl 22.08.13, 21:29
      ale pomidory do takiego przecieru to chyba z ekologicznej uprawy lub własnej bierzecie? bo jaki sens takiego zwykłego ze sklepu, w którym chemii tyle samo, co w koncentracie... podejrzewam, że nawet mniej w tym słoiczku Pudliszka, jak w tym setki razy pryskanym pomidorze... szkoda by mi było roboty wiedząc właśnie, że na chemii ktoś wyhodował, a ja jakieś sitka, przecieram, cuduję...

      a może coś bredzę?
      • linn_linn Re: Przecier pomidorowy 22.08.13, 22:02
        Zalezy do jakich pomidorow ma sie dostep. Wiekszosc przecierow w sprzedazy tez jest niestety "na chemii", a w dodatku jakosc surowca jest dyplomatycznie rzecz ujmujac nienajlepsza / nierzadko chinskiego pochodzenia /. Jest jeden przecier bardzo dobry: passata "M...i" / w Polsce tez /, ale nalezy do najdrozszych. Chyba wciaz najlepszy, ale nie bede robic reklamy :)
      • mamagnoma Re: Przecier pomidorowy 22.08.13, 22:08
        W zeszłym roku o tej samej porze oszalałam na puncie przetworów z pomidorów ;-)
        Kupiłam sobie taka książkę:
        www.empik.com/kuchnia-smakosza-pomidory-schinharl-cornelia,p1044721957,ksiazka-p
        Caly pierwszy rodzial jest poświęcony przetworom. Zrobiłam prawie wszystkie i z wszystkich bylam zachwycona. Są tam przepisy na:
        - ketchup pomidorywy o ktory pytasz ( pycha ) jesli chcesz to napisz na priva zeskanuje i Ci wysle
        - ketchup mango
        - salse pomidorowa z kolendra, chili i liminka
        - sos pomidorowy z czosnkiem i tymiankiem
        - chutney pomidorowo agrestowy
        - konfitury z pomidorow ( cudowne z serami kozimi!)
        - relish pomidorowy
        - marynowane pomidory
        Wszystko do zalacowania w sloiki na zime kiedy trzeba z bolem serca pozegnac sie ze swiezymi pomidorami ;-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka