Dodaj do ulubionych

Bardzo twarda kiszona kapusta.

06.09.13, 10:06
Zrobiłam kilka słoików domowej kiszonej kapusty, w sumie wyszła pyszna, znacznie lepsza niż kupna, ale... No właśnie, wyszła bardzo twarda, wręcz mocno chrupiąca. Tak naprawdę smakuje jak kiszona a "konsystencja" jak surowej. Co może być przyczyną takiego stanu? A może po prostu było jeszcze za wcześnie (jadłam ją ok. dwa tygodnie po zakiszeniu)?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. 06.09.13, 10:59
      może za grubo pokrojona?
      • nisar Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. 06.09.13, 12:25
        To chyba tak. Wydawało mi się, że przecież mogę pokroić drobniej potem, już ukiszoną, bo potem będzie łatwiej pokroić zawartośc jednego słoika, niż teraz całą miskę.
        To już przepadło?
        • Gość: AnkaKw Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. IP: *.ennet.pl 06.09.13, 12:52
          Taka "swojska" kapusta ze słoika musi dłużej postać aby zmiękła.
          Też tak miałam więc się nie przejmuj.
          Trochę cierpliwości a będzie pyszna.Zresztą jak piszesz - w smaku jest dobra.
          • Gość: miki202 Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 13:52
            Ile dałaś soli? I jakiej? Czy dobrze myślę, że grubej morskiej trzeba sypnąć deczko więcej?
        • doral2 Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. 06.09.13, 19:23
          a nie masz robota z przystawką do jarzyn?
          łatwiej, szybciej i bez wysiłku.
          zawsze tak robię.
          solę, trochę potłukę tłuczkiem do mięsa, trochę pogniotę,trochę poprzewracam w misce, a potem do słoika i zawsze jest odlotowa w smaku.
    • smutas13 Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. 06.09.13, 18:42
      Dwa tygodnie, to trochę krótko. Za następne dwa tygodnie, powinna być dobra.
      Nic nie szkodzi, że kapustę pokroiłaś grubiej. Kiedy kisiłoo się kapustę w beczkach, zawsze,
      wkładało się kilka całych główek kapysty (na wigilijne gołąbki) i też się ukisiły.
      Przypilnuj, aby kapusta nie była sucha. Nad kapustą, stale powinien być sok - kwaśnica.
      • mhr2 Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. 07.09.13, 10:51
        tez tak powiem z czasem bedzie wspaniala:)
    • Gość: Dziaducho Re: Bardzo twarda kiszona kapusta. IP: *.146.8.22.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.12.22, 16:52
      Moja kisi się już 5 tyg, ubita, przebijana i w kamiennej beczułce z wodnym kołnierze i też jest twarda, choć kapuśniak pycha i surówki też . A kiszę lata całe i uwielbiałem taką młodokiszoną chrupnąć, bo była szybko miękka.
      I zawsze kupuję u chłopa-producenta ... więc myślę, że pogoda (upały i susza bardziej "drewnieją" kapustę) no i te pieprzone nawozy bez opamiętania są przyczyną.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka