Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione zapiekanki

08.09.13, 21:25
Uwielbiam zapiekanki. Najczesciej robie je na bazie ziemniakow lub makaronu, posypuje serem typu grujer.
Pewnie mam ograniczony repertuar, chetnie bym go rozszerzyla.

Napiszcie jakie sa Wasze ulubione zapiekanki. ( albo podajcie linki )
Obserwuj wątek
              • shiva772 Re: Wasze ulubione zapiekanki 10.09.13, 12:56
                Gratin z bakłażanów i cukinii:
                zapachy-kuchni.blogspot.com/2009/08/zapiekanka-z-bakazanem-i-cukinia.html
                - dodaję tu czasem podpieczoną paprykę a pod spód dodatkowo pieczarki.
                Zapiekanka z piersi kury, przeklejam z mojego dawnego wpisu:
                Zapiekanka:
                Na dno naczynia żaroodpornego kładziesz lekko rozbite i przyprawione
                piersi z kurczaka, następną warstwą jest pokrojony drobno por,
                wymieszany z (wcześniej odparowanymi na patelni) pieczarkami i
                majonezem (majonezu daj tyle żeby poprostu lekko skleił masę - nie
                za dużo, ma nie ściekać), na samą górę kładziesz dość grube plastry
                sera tak żeby zakryć całą zapiekankę. Piecze się to około 30-40 minut - zależy od piekarnika, na koniec włącz termoobieg coby się zrumienił ser. Ja wszystko teraz
                piekę na 200 stopni, na dno stawiam naczynie z wodą i włączam
                termoobieg - dzięki krążącej wodzie jedzenia się nie wysusza. No ale każdy sam piecze zapiekanki po swojemu.

                Do obu zapiekanek serwujemy bagietkę w celu maczaia w pysznym sosie z dan naczynie.

                Zapiekanka - kasza jęczmienna z serem i mięsem podam potem bo jakos nie widzę jej w googlu.
                • shiva772 Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym 10.09.13, 15:08
                  Co do gratin z bakłażanów i cukini - ja nigdy nie ściągam skóry z pomidorów - z czystego lenistwa.
                  A teraz:
                  Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym
                  Przepis pochodzi z książki Barbary Orlińskiej - Potrawy jednogarnkowe.

                  25 dkg mięsa mielonego wieprzowego
                  1 i pół szklanki kaszy perłowej jęczmiennej (ja daję jaką mam pod ręką)
                  2 i pół szkl. wody
                  3 łyżki masła
                  duża cebula
                  4 łyżki startego sera
                  pół szklanki śmietany
                  łyżka siekanej natki
                  sól, pieprz
                  Kaszę wypłukać, ugotować na sypko w wodzie z solą i 1 łyżką masła. Cebulę posiekać, usmażyć na rumiano na maśle, dodać do kaszy, następnie dodać mięso, utarty ser oraz natkę i śmietanę. Oprószyć pieprzem, solą, wymieszać. Wszystko to przełożyć do naczyia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekać w 180 stopniach około 30-35 minut. Podawać z sosem grzybowym lub ketchupem.
    • quba Re: Wasze ulubione zapiekanki 09.09.13, 09:42
      Makaron ugotowany al dente
      tuńczyk 1-2 puszki
      puszka groszku
      cebula
      ser żółty
      śmietana kwaśna 200 ml
      jajko duże
      sól
      pieprz
      gałka muszkatołowa

      Makaron ugotować
      wymieszać ze składnikami
      oczywiście - cebulę pokroić, a ser zetrzeć na tarce
      W garnuszku rozbełtac jajo ze śmietaną, dodac przyprawy.
      Wszystko razem przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem lub oliwą
      Zalać wspomnianą śmietaną.
      Zapiec w piekarniku
      wstawić na 180 stopni na jakieś 30 min.
      ****

      Tak samo można zrobic dając zamiast tuńczyka szynkę, kiełbasę, kurczaka podsmazonego a jeszcze można z kurkami albo pieczarkami, czy innymi grzybami
      Wszystko zależy na jaki pomysł wpadniesz.

      Smacznego
    • godiva1 Re: Wasze ulubione zapiekanki 09.09.13, 15:46
      Ja wykorzystuje stary chleb na zapiekanki. kroje w kostke, mieszam z kielbasa, warzywami, serem, co tam mam w lodowce, zalewam rozbeltanymi jajkami z mlekiem i nie ma mowy zeby nie wyszlo smacznie.
      • solaris_1971 Re: Wasze ulubione zapiekanki 09.09.13, 16:31
        Ze starego chleba to robie inaczej. To tez zapiekanki ale nie tradycyjne wnaczyniu do zapiekania.

        Chleb skrapiam odrobina oliwy, dodaje troche czosnku. A pozniej to co jest, czyli kielbasa, szynka, boczek, cukinia. Najbardziej lubie z pieczarkami. Do tego jakies przyprawy i posypuje zoltym serem. Pojedyncze kromki chleba ukladam w piekarniku na blaszce.

        Tak jak Ty zchlebem to ja robie tylko z ziemniakami lub makaronem.
    • wersja_robocza Re: Wasze ulubione zapiekanki 12.09.13, 18:44
      Wszystkie zawierające jakiś makaron/ziemniaki, pieczarki, paprykę, pomidory, kiełbasę albo kurczaka i posypane serem są moimi ulubionymi.
      Najprostsze to takie dwu- trzyskładnikowe. Makaron/ziemniaki czyli wypełniacz, warzywo, kiełbasa/mięso w dowolnej kombinacji. Do tego masa jajeczno-śmietanowa albo ser. To więcej niż 3-składnikowe. ;)
    • Gość: Lew Re: Wasze ulubione zapiekanki IP: 5.134.64.* 13.09.13, 15:26
      jeśli ma to być ulubiona, to jest to zapiekanka chłopska, kupa tłuszczu i aromatów, nie można jeść zbyt często ani zbyt późno - bo żołądek i wątroba potrzebują nieco czasu by ją strawić

      zapiekamy przez godzinę - czasem dłużej, w każdym razie do miękkości ziemniaka ułożone warstwowo ziemniaki, wiejską kiełbę, cebulę skrojoną w grube paski, czerwoną paprykę skrojoną w paski w ilości śladowej, plus sporo ziół, sól, pieprz, rozmaryn, dla nieortodoksyjnych jakaś "mieszanka ziołowa do ziemniaków" wybranej firmy (bywają bez polepszaczy, więc się nie nadymać)


      z sezonowych najulubieńsza to polne pomidory zapiekane z makaronem, mozarellą, podane z parmezanem i bazylią i już !
    • Gość: annjen Re: Wasze ulubione zapiekanki IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.13, 17:25
      Uwielbiam musakę, a moja rodzina zapiekankę z naleśników a'la lazania - usmażone cieniutkie naleśniki przekładam ragout bolońskim na przemian z beszamelem i szpinakiem przesmażonym z czosnkiem. Każdą warstwę leciutko oprószam serem. Warstw jest sporo - zwykle 12 lub więcej naleśników. A prosta i bardzo dobra zapiekanka, której dawno nie robiłam to taka: podgotowuję lekko razowe świderki, odcedzam, do tego dodaję podsmażone kawałki parówek, zblanszowane plastry pora (mają się nie rozpaść w wodzie), ósemki pomidorów obranych ze skórki, (poza sezonem mogą być kawałki z puszki) przesypuję serem i zalewam sosem ze śmietany przyprawionej solą, pieprzem i gałką oraz odrobiną koncentratu pomidorowego (sos ma być lekko różowy). Koncentrat opuszczam, gdy w zapiekance znalazły się kawałki pomidorów z puszki, bo one rozpadną się wystarczająco, by całość była lekko pomidorowa. Wszystkie te zapiekanki są bombami kalorycznymi, co zrobić, kiedy pyszne....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka