Dodaj do ulubionych

Mutabal (mouttabal?) - "wekowanie"

18.09.13, 12:34
Czy tę pastę z bakłażana da się zrobić "na zapas" tzn pasteryzować w słoiczkach? Nie straci smaku? Przechowa się?
Może lepiej zamrozić?
A moze jednak to produkt sezonowy i trzeba robić tylko na świeżo, gdy bakłażany sa dostępne? (Polska)

Myślałam jeszcze o zasłoikowaniu samego upieczonego i zmiksowanego bakłażana, a potem doprawieniu go reszta składników na świeżo, czy to dobry pomysł?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii, to chętnie przeczytam odpowiedzi i podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Mutabal (mouttabal?) - "wekowanie" 18.09.13, 12:42
      nie sadze, aby jogurt zniosl dobrze pasteryzacje w warunkach domowych. zamrazanie tez raczej bedzie kiepskim pomyslem.
      zapasteryzowanie, badz zamrozenie upieczonego baklazana jest chyba lepszym.
      u mnie mam caly rok dosep do dobrych baklazanow, choc zapewne poznym latem sa najsmaczniejsze, wiec nigdy nie musialam sie glowic jak je zakonsewowac na zime.

      --
      I will eat your happiness...
      • anel_ma Re: Mutabal (mouttabal?) - "wekowanie" 18.09.13, 13:34
        ale tam nie ma jogurtu w składzie - wg mojego przepisu:
        bakłażan, czosnek, oliwa, tahina, przyprawy. Chociaż jak tak sobie myślę, to niegłu[i pomysł, zeby go dodać tuz przed jedzeniem, muszę jeszcze poczytać o mutabalach więcej.

        > zapasteryzowanie, badz zamrozenie upieczonego baklazana jest chyba lepszym.
        To moze i na tym stanie.
        • ania_m66 Re: Mutabal (mouttabal?) - "wekowanie" 18.09.13, 17:59
          ja robilam w zeszlym roku na pracowego grilla wg tego przepisu syriancooking.com/dips/mutabal-eggplant-dip
          w ogole lubie ta strone i polecam.

          anel_ma napisała:

          > ale tam nie ma jogurtu w składzie - wg mojego przepisu:
          > bakłażan, czosnek, oliwa, tahina, przyprawy. Chociaż jak tak sobie myślę, to ni
          > egłu[i pomysł, zeby go dodać tuz przed jedzeniem, muszę jeszcze poczytać o muta
          > balach więcej.
          >
          > > zapasteryzowanie, badz zamrozenie upieczonego baklazana jest chyba lepszy
          > m.
          > To moze i na tym stanie.


          --
          I will eat your happiness...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka