Dodaj do ulubionych

najwspanialsza szarlotka!!!!

06.08.04, 13:28
Dziewczyny ! Czy znacie może przepis na szatlotkę na bardzo kruchym,
delikatnym cieście, która po wierzchu ma ciasto posmarowane chyba białkiem i
cukrem kryształem? - Robi się taka chrupiąca skorupka!!!!

Kiedyś to jadłam u koleżanki, nie mam przepisu, na forum szukałam, ALE TAKIEJ
NIE MA !!!
Majka/Kaśka
Obserwuj wątek
    • dafni Re: najwspanialsza szarlotka!!!! 06.08.04, 14:46
      Ja taką robię:) Zwykłe ciasto kruche (pół kilo mąki, 15 dkg cukru + cukier
      waniliowy, 15 dkg masła - w żadnym razie nie margaryny, 2 jajka, pół szklanki
      śmietany, szczypta soli; wszystko siekam nożem a później bardzo krótko
      zagniatam i do lodówki na pół godziny). Najpierw piecze się samo ciasto (aż
      lrkko się zarumieni), wyjmuję je, posypuję cienką warstwą bułki tartej,
      wykładam jabłka (wcześniej podgotowane z odrobiną wody, cukrem zwykłym i
      waniliowym), znowu troszkę bułki tartej. Na koniec warstwa ubitej na sztywno
      piany z białek i kruszonka.

    • tuti Re: najwspanialsza szarlotka!!!! 06.08.04, 15:05
      to ja podam jeszcze przepis, na "szarlotke ktora nigdy nie wychodzi;-)" mojej
      mamy jak tylko wroci do domku
      To taka szarlotka która znika w ciagu pół godziny ( w rodzinie gdzie ciast sie
      raczej nie jada)
      Bez dokładnych danychm wygląda to tak: szybko zarobione kruche ciasto dzieli sie
      na 2 czesci(2:3) i wkalda do lodowki/zamrazarki (do zamrazarki powiedzmy na
      godzine),W czasie chlodzenia sie ciasta, w sezonie jablkowym mozna wtedy uprazyc
      i ostudzic jabkla. Jak nie ma jablek wlasciwie ta 'szarlotka' ze wszystkim
      wychodzi :-) sliwki, maliny, truskawki,wiśnie..
      po wyjeciu, wieksza częsc rozwalkowuje sie na tortownicy, naklada owoce. Na to
      kladzie sie piane. PIANE ubija sie ooczywiscie - najpierw same białka do
      SZTYWNOSCI +szklanka cukru pudru, Sztywna piane rozkłada sie delikatnie na
      owocach a na to, na tarce sciera sie reszte ciasta.
      A ilosci i czas pieczenia jak trzeba podam wieczorem.
      Jejku to ciasto jest takie pyszne!!!
      • myshen82 Re: najwspanialsza szarlotka!!!! 06.08.04, 15:09
        o rany!!!! moja mama robi coś podobego i to jest rzeczywiście przepyszne!!!
        czasami jeszcze tą kulę ciasta do starcia dzieli na dwie części i do jednej
        dodaje kakao...
        mniam mniam, musze to zrobić...
        acha, u mnie w domu mówi sie na to "pleśniak" (dziwna nazwa, ale nie kojarzy mi
        sie źle;)))
        • e_katt Pleśniak.. hmm 08.08.04, 00:05
          Myshen82, u mnie w domu też robi się pleśniaka.
          Niby takie proste i zwyczajne ciacho, ale wychodzi fantastycznie kruche, że
          znika w mgnieniu oka!
          ..i tak sobie pomyślałam, że może podam na niego przepis: co prawda zazwyczaj
          robię go z dżemem porzeczkowym albo agrestowym (musi być <!> własnej roboty:
          być gęsty i składać się nie ze zżelowanej wodyz sokiem, ale głównie usmażonych
          owoców), ale myślę, że przeszedłby i z kwaśnymi, usmażonymi jabłkami.

          SKŁADNIKI:
          - 2,5 szkl. mąki pszennej (przesianej)
          - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia (ew. sody)
          - 250 g masła
          - 4 jajka
          - 1-2 łyż. śmietany (gęstej)
          - 1,5 łyż. kakao
          - 1 szkl. cukru
          - 1 słoik dżemu/konfitury/prażonych jabłek/powideł jabłkowych

          PRZYGOTOWANIE:
          CIASTO: makę wymieszać z proszkiem, posiekać z masłem (aż zrobi się tzw.
          piasek), dodać żółtka wymieszane ze śmietaną, zagnieść, podzielić na 3 kule (2
          większe, 1 mniejsza), do jednej większej dodać kakao. Do lodówki włożyć (na ok.
          2 godz. do schłodzenia) większą jasną kulę ciasta, pozostałe dwie zamrozić.

          ...A POTEM: Prostokątną formę (ale i okrągła się nada - raczej duża) wyłożyć
          papierem do pieczenia (można lekko natłuścić), cienko wylepić jasnym ciastem z
          lodówki, nakłuć widelcem, podpiec 5 minut w piekarniku (180-200 st. C), wyłożyć
          na to dżem, zetrzeć ciemne ciasto, na to wyłożyć pianę (ubijać na sztywno
          białka z cukrem dopóki całość będzie błyszcząca), a na to zetrzeć małą kulkę
          jasnego ciasta.
          Piec w gorącym piekarniku, aż piana i kruszonka na wierzchu wyraźnie się
          zezłocą (trudno mi powiedzieć, ile to trwa.. ja to robię na wyczucie, ale
          powiedzmy, że jakieś 30-40 minut). Wystudzić.

          A jak chcę trochę podkręcić smak ciacha, to kiedy je serwuję, na talerzyku
          wylewam trochę sosu waniliowego (zwyczajnie gotuję budyń - ale dodaję trochę
          więcej cukru i mleka, żeby był rzadszy). Mniam..

          Ale się rozpisałam..

          Pozdr.
    • Gość: kucharka z przypad Re: najwspanialsza szarlotka!!!! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 20:57
      Skladniki: 4 jajka, 3 szklanki maki ,1 szklanka cukru, 250g opakowanie kwasnej
      smietany, 2 lyzeczki proszku do pieczenia , cukier waniliowy ,1/2 kostki
      masla , 2kg jablek , budyn bez cukru , 1/2 szklanki cukru do bialek. Maslo +
      cukier + zoltka utrzec , az calosc stanie sie biala , dodac make z proszkiem,
      dodac polowe smietany , make . Reszte smietany dodac w razie potrzeby. Ciasto
      ma byc miekkie( palec musi lekko wchodzic w nacisniete ciasto)!Jablka utrzec na
      grubej trace lub parowane.Ciasto podzielic na dwie czesci. Ja biore wody do
      miseczki mocze rece i cienkimi warstwami wykladam blache.Na polowe wylozonego
      ciasta , nalozyc jablka, na to ubite bialka z cukrem i pomieszane z budyniem
      (budyn dodac po ubiciu bialek) na bialka nalozyc druga polowe ciasta. Piec w
      temp. 210 stopni , az ciasto i piana osiagna zloty kolor.Ciasto po upieczeniu
      musi byc miekkie!!! .
    • pocztufka Re: najwspanialsza szarlotka!!!! 07.08.04, 12:17
      uwielbiam szalotki, tzn. chciałam napisać chaRlotki. Podczytując Wasze przepisy
      szukam instykntownie receptury, która pomogłabu mi stworzyć ów cud, który od
      czasu do czasu pożeram w krakowskiej Prowincji przy ul. Brackiej. To jest
      dopiero cud-szarlotka. Kruchy spód, a na nim bakalie, ana nich warstwa jabłek,
      a na nich pianka( budyniowa???), a na niej wartewka chrupiąca ( piana z
      białek???). Może ktoś zna przepic na TĘ szarlotkę?
    • kubissimo Re: najwspanialsza szarlotka!!!! 07.08.04, 15:16
      w kwestii szarlotki - podczas duszenia jablek proponuje dodac tak ze dwie
      gruszki (ale jak jablka juz beda srednio zaawansowane - gruszki potrzebuja
      mniej czasu)
      satysfakcja gwarantowana :)

      (mozna tez dodac migdaly w platkach, ale to juz przestaje byc szarlotka) ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka