Dodaj do ulubionych

masa kawowa do tortu

06.08.04, 20:25
Chciałabym przepis na prosta masę kawową do tortu orzecowego, ale
zdecydowanie nie lubię ubijać na parze. Może ktoś na przepis na cos
szybszego, prostszego, ale pysznego?
Obserwuj wątek
    • Gość: krasnowo Re: masa kawowa do tortu IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 20:47
      Masa kawowa
      (porcja na duży tort - z trzech placków o śr.25cm)

      masło - 2 kostki (40 dkg)
      żółtko - 2 szt
      cukier puder - 1 i 1/2 szklanki
      b.mocny napar kawy - 1/3 szkl
      kawa rozpuszcz. - 4 kopiaste łyżeczki

      UWAGA ! Taka masa najlepiej wychodzi, robiona tradycyjnie -
      czyli utarta w makutrze.

      Kawę rozpuszczalną dodać do naparu kawowego i dobrze wymieszać.
      Ostudzić - płyn powinien być lekko letni.
      Masło (wyjęte wcześniej z lodówki) rozetrzeć w makutrze,
      dodać cukier i ucierać, stopniowo dodając resztę cukru i żółtka.
      Gdy masa będzie już puszysta, kręcimy dalej, stopniowo dolewając
      po troszeczkę roztwór kawowy. Masa jest gotowa, kiedy wetrzemy
      całą kawę. Wstawić na godzinkę do lodówki.

      Jeżeli podczas dolewania kawy masa się - o zgrozo ! - zważy,
      można ją uratować, wcierając 2-3 łyżki roztopionego, ciepłego masła.




      Masa Kawowa Nowa (lżejsza od tradycyjnej)
      porcja na jeden tort

      kawa (napar) - 1/3 szklanki bardzo, bardzo mocnej
      ( najlepiej z ekspresu włoskiego)
      kawa rozpuszczalna - dwie kopiate łychy
      mąka pszenna - trzy łyżki
      mąka ziemniaczana - trzy łyżki
      mleko - 1/2l
      masło - kostka i dwie łyżki
      żółtko - 1 duże, dwa małe
      cukier - 1 szklanka

      Kawę (napar) lekko przestudzić, wsypać do niej kawę rozpuszczalną i obie mąki,
      wymieszać, żeby nie było grudek, jeżeli będzie za gęste - dolać mleka ( całość
      ma mieć konsystencję śmietany. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać
      mieszaninę kawy i mąki- robimy budyń, dobrze wymieszać, zagotować i odstawić.
      Jeżeli budyń wyszedł bardzo gęsty- trzeba go dodatkowo potraktować melaskerem.
      Ważne, żeby nie wyszedł nam za rzadki.Odstawić do wystudzenia.
      Masło (trzymane w temperaturze pokojowej) utrzeć na puszystą masę,
      dodawać stopniowo po pół żółtka (cały czas ucierając), a następnie po łyżce
      wystudzonego budyniu aż do końca. Odstawić do lodówki na godzinę.
    • syswia Re: masa kawowa do tortu 06.08.04, 22:47
      smietanke kremowke podgrzac z czekolada i kilkoma lyzkami kawy rozpuszczalnej
      nie dopuscic do zagotowania
      kiedy wszystko jest jednolite ostudzic
      ubic z cukrem lub bez jak zwykla kremowke

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka