Dodaj do ulubionych

Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmhmmm..

IP: *.it / 62.233.189.* 07.08.04, 15:31
Kilogram zielonych ogorkow obrac i pokroic w kosteczke. Jak sa duze ziarenka
to usunac. 3 srednio-spore marchewki obrac i pokroic w kostke.
Z okolo 0.5 kilo miesa mielonego (najlepiej wieprzowe lub indycze lub
mieszane) z dodatkiem jajka, cebulki, pieprzu, soli uformowac kuleczki
wielkosci orzecha wloskiego. Obsmazyc na rozgrzanym oleju na rumiano, a
nastepnie przelozyc do miski. Na tym samym oleju podsmazyc ogorki i
marchewke. Jak warzywa juz beda lekko rumiane podlewa sie je bulionem (np. z
barbarzynskiej kostki), tyle, zeby byly zakryte. Wrzucamy pulpeciki i dusi
sie jeszcze chwile, do miekkosci marchewki, nastepnie zaprawic maka
rozmieszana ze smeitana. Mozna jeszcze dodac koperek lub natke.
Podaje sie z kasza gryczana (najlepiej).

To jest hit od kilku lat u mnie w domu.
wbrew pozorom (zageszczaniu maka ze smeitana itp) jest to wcale lekki sosik
:-)
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka