Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione gulasze

15.10.13, 14:51
Nadeszla jesien, czyli sezon na gulasze.

Moje ulubione to wieprzowy lub cielecy z pieczarkami i grzybami suszonymi zaciagniety smietana i wolowy z cebula, pomidorami i papryka.

A Wasze ?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 15:01
      Daube, królik z grzybami.
      :-)
    • minor_swing Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 15:02
      dla mnie gulasz musi być baaardzo mocno paprykowy. zazwyczaj robię z karkówki.
      pokrojone w kostkę mięso obsmażam na dużym ogniu, potem dodaję cebulę, ziele angielskie i listek bobkowy, zasypuję sporą ilością słodkiej papryki, zalewam bulionem lub wodą i duszę kilkanaście minut. następnie dodaję jarzyny - marchewka, pietruszka, kawałek selera i paprykę świeżą (zazwyczaj czerwoną). i to się tak razem dusi, czasem dodaję kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. śmietany raczej nie dodaję, jeśli już to naprawdę odrobinę.
      następnym razem dodam trochę wędzonej papryki, stoi na półce od jakiegoś czasu i nie miałam okazji do wykorzystania.
    • roseanne Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 15:21
      z zoladkow drobiowych, z musztarda i tymiankiem
    • budzik11 Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 15:29
      Oryginalny, węgierski - z wołowiny, z "przyrumienioną" papryką, z galuszkami :) Ale wieprzowy, z cebulą, mocnym zapachem ziela angielskiego i zabielony śmietaną, do tego kasza gryczana i kiszony ogórek - też dobry :)
      • Gość: z Re: Wasze ulubione gulasze IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 15.10.13, 15:34
        Gulasz który jest u nas nr jeden przede wszystkim do placków ziemniaczanych.

        Mięso - w zasadzie dowolne ale ja używam szynki, obsmażam na mocno rozgrzanej odrobinie oleju, dodaje cebulkę, ktora musi sie mocno zarumienic. Dodaję troche bulionu i dusze. Jak mieso mięknie dodaję: papryki świeże (kolorowo ma byc), por, pieczarki, ogórki konserwowe. Przyprawia solą, pieprzem, papryką słodką, jesli chce ostre dodaje suszone płatki chili. Odparowuje tak by zagęścić max łyżką mąki z woda.

        Polecam naprawde.
        • aqua48 Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 18:43
          Ja uwielbiam bogracz z wołowiny z papryką, ziemniakami i kluseczkami kładzionymi, a także delikatny gulasz z indyka z cebulą i czosnkiem.
    • coralin Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 15:31
      Z wołowiny lub cielęciny z pomidorami i dużą ilością cebuli. Do tego przyprawa staropolska.
    • znana.jako.ggigus i co? nie ma chetnych na film? 15.10.13, 16:15
      material towarzyszacy do gotowania, tylko 3 minuty...
      • minor_swing Re: i co? nie ma chetnych na film? 15.10.13, 16:23
        daj, ja chętnie obejrzę.
        • minor_swing Re: i co? nie ma chetnych na film? 15.10.13, 16:27
          wyślij na maila gazetowego.
          • znana.jako.ggigus napisalam do nich 15.10.13, 16:36
            jak dostane link, to Ci wysle
        • znana.jako.ggigus oooch kombinuje jak kon 15.10.13, 16:30
          pog gorke, bo jak kopiuje link z FB, to bez rejestracji nie ma dostepu. A nie chce podac linka do mojego profilu na FB, wybacz
          • Gość: x ooooo, jak ten czas leci, IP: *.unitymediagroup.de 15.10.13, 17:51
            tylko Ty ciągle piękna i młoda ;)
            • znana.jako.ggigus hehe mloda 16.10.13, 11:43
              jak po Marcinie jagoga ( w listopadzie).
              A ze niby te powiedzonka, co sobie czlowiek nagle przypomnial, to co innego, to w glowie siedzi i nagle sie uwalnia
    • enoive Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 21:32
      Z wolowiny, cebulka, czosnek, tymianek, ziele angielskie, lisc laurowy, lyzka przecieru pomidorowego, piwo Guinness i bulion - przepis mam z fb, pycha !
      • solaris_1971 Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 21:43
        Wrzucaj przepis na te wegierska zupe gulaszowa !!!!
        • kuchniazone Re: Wasze ulubione gulasze 16.10.13, 19:05
          chyba ja zostałam wywołana
          moja wariacja na temat..

          1 kg udźca wołowego
          30 dkg antrykotu wołowego
          włoszczyzna
          ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny
          szklanka wytrawnego czerwonego wina - tu "Bycza Krew"
          puszka pomidorów bez skórki
          1 laska węgierskiej kiełbasy paprykowej
          papryka czerwona
          3 ziemniaki
          koncentrat pomidorowy
          kilka suszonych prawdziwków
          1 papryka czerwona
          1 cebula
          2 ząbki czosnku
          sól, papryka czerwona sproszkowana, majeranek
          smalec do smażenia

          Udziec wołowy kroimy w małe kawałki i obsmażamy na smalcu, dodajemy liść laurowy, pierz w ziarenkach i ziele angielskie, podlewamy szklanką wina i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 2 godziny. W osobnym garnku gotujemy bulion wołowy z antrykotu, włoszczyzny i przypraw. Suszone prawdziwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 2 godziny. Po ok 2 godzinach odcedzamy bulion, dodajemy do niego duszone kawałki udźca wraz z sosem, który wytworzył się podczas duszenia, dodajemy również puszkę pomidorów bez skórki, pocięte w paski grzyby i wodę w której się moczyły, pokrojoną w półplastry kiełbasę węgierską, 2 ząbki czosnku, pokrojoną w niewielkie kawałki czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, paprykę i majeranek, mały koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko ok 20 minut na wolnym ogniu.
          Na tym etapie zwykle kończę gotowanie i odstawiam zupę do wystygnięcia, po czym przechowuję w chłodnym miejscu przez noc. (nie jest to jednak konieczne)
          Na drugi dzień nastawiam zupę na wolny ogień, gdy się zagotuje dodaję ugotowane w osobnym małym garnku pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Jeśli trzeba dodaję na koniec jeszcze sól i pieprz. Podaję z ugotowaną w bulionie marchewką lub z węgierskimi kluseczkami - tzw. galuszkami.

          kuchniazone.blogspot.com/2013/02/wegierska-zupa-gulaszowa.html
    • kuchniazone Re: Wasze ulubione gulasze 15.10.13, 21:37
      taki naj jest chyba wieprzowy, bo nie może nie wyjść jeśli mięso się długo dusi, dodaję zwykle cebulę, grzyby lub pieczarki, liście laurowe, ziele, w sumie nie ma zbyt dużo składników, na koniec dodaję kwaśną śmietanę i posypuję natką pietruszki

      i kocham też węgierską zupę gulaszową, zawsze wychodzi mi bezbłędna, jest bardzo aromatyczna ale jeszcze chwilę poczekam, najlepiej smakuje jak już jest konkretnie zimno i smętnie :)
    • mhr2 Re: Wasze ulubione gulasze 16.10.13, 12:44
      robie wiele podobnych potraw, najsmaczniejszy dla mnie gulasz to tylko wegierski albo szegediner art.
    • solaris_1971 Re: Wasze ulubione gulasze 16.10.13, 13:25
      Zapomnialam o moim ulubionym gulaszu jagniecym. Duszonym ze swiezym tymiankiem, cebula i czosnkiem.
      • Gość: dorotkah Re: Wasze ulubione gulasze IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.10.13, 08:35
        Tez ten "prawdziwy",wegierski gulasz lubie.Robie tez czasem na specjalne okazje gulasz, a raczej bitki z wolowiny dla amatorow mies na slodko.Dodaje suszone owoce i stad ta slodkosc.
    • lashqueen Re: Wasze ulubione gulasze 18.10.13, 10:10
      Wołowy z groszkiem w pomidorach
      Z miecznika z ziemniakami i oliwkami
      Z ośmiornicy z warzywami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka