Dodaj do ulubionych

tort czekoladowo-pomarańczowy

IP: *.olsztyn.mm.pl 07.01.14, 15:49
Czy macie może jakiś sprawdzony przepis na tort w tych smakach? Zależy mi raczej na czymś "nowocześniejszym", tzn. nie krem maślany, nie biszkopty przekładane bitą śmietaną + dodatki, wstępna koncepcja jest taka żeby był to ciężki, intensywny spód (może coś w rodzaju brownie) + lekki mus, oblane ganache z ciemnej czekolady + jakieś dodatki, myślałam o czymś w stylu: www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torcik_z_musem_z_mlecznej_czekolady/przepis.html - tylko teraz tak: gdzie dodać pomarańcze? Skórka do ciasta zamiast soli (otarta? w cukrze?), czy może zmiksować całą pomarańczę i dodać do masy brownies? Czy może i sól i skórka? Mus z czekolady mlecznej? Czy też jakiś dodatek pomarańczowy do musu? Ten torcik z Kwestii Smaku wydaje mi się, że w smaku może być trochę zbliżony do batoników snickers, mi zależy raczej na czymś intensywnym, bardzo czekoladowym (raczej wytrawnym niż mocno słodkim) z wyraźną pomarańczową nutą, taki zimowy smak. Macie może jakieś konkretne przepisy? Ja technicznie jestem w stanie zrobić dużo, ale jeśli chodzi o smaki zwykle mi brakuje wyobraźni, nie chcę przekombinować... :-)
Myślałam też o warstwie praliny pomiędzy ciastem a musem, ale to by chyba było już to przekombinowanie...?

Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi, na Galerii Potraw widzę, że sporo osób piecze torty więc może ktoś akurat coś podobnego do moich wymysłów robił :-)
Obserwuj wątek
      • aqua48 Re: tort czekoladowo-pomarańczowy 07.01.14, 16:53
        Zamiast tego kremu waniliowego dałabym przesmażone z cukrem pomarańcze w plastrach i na to jeszcze wyfiletowane surowe kawałki owoców. Mus zrobić z podwójnej porcji i pokryć nim owoce, a wierzch posypać gorzką czekoladę w wiórkach i udekorować skórką pomarańczową.
    • bene_gesserit Re: tort czekoladowo-pomarańczowy 07.01.14, 18:18
      Akurat w ostatniej Kuchni, którą kupiłam z sentymentu przed świętami, jest bardzo fajny przepis na coś takiego (ultraczekoladowe ciasto przekładane macerowanymi filetowanymi pomarańczami). Z całego numeru tylko ta receptura wydała mi się interesująca, ale za to bardzo :)

      Jeśli sobie życzysz, to wklepię wieczorem.
      Tort z brownie odradzam - zrobiłam kiedyś taki tort, bazując na amerykańskim przepisie, i był niezjadliwy - koszmarnie ciężki, dało sie zjeść przezroczysty plasterek, większa ilość zapychała, chociaż był w wersji czarnoleskiej, tzn z duża ilością wiśni i z niemal nie posłodzoną bitą śmietaną.
      • reniam_123 Re: tort czekoladowo-pomarańczowy 07.01.14, 20:09
        A może "Pomarańczowiec" z książki Siostry Anastazji? Tak wygląda www.znajdzprzepisy.pl/click/index/3903419/?site=wielkiezarcie.com
        sama go nie piekłam, aczkolwiek kilka razy byłam nim poczęstowana i muszę przyznać, że jest to doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i pomarańczy :)
        • Gość: moni Re: tort czekoladowo-pomarańczowy IP: *.olsztyn.mm.pl 07.01.14, 21:58
          reniam_123 - widziałam przepis na to ciasto na którymś blogu, ale to z kakao, to tak jak już odpisałam bene, nie bardzo, bo nie kupię dobrej jakości kakao, musiałabym zamówić przez net a na to trochę za późno się obudziłam... ;-) No i krem maślany tam jest, solenizant na krem maślany mówi "fuj" :D Ale dziękuję bardzo, smakowo to jest dokładnie to o czym myślę i tak myślę że patent z ugotowaną pomarańczą wykorzystam kiedyś :-)
      • Gość: moni Re: tort czekoladowo-pomarańczowy IP: *.olsztyn.mm.pl 07.01.14, 21:55
        bene_gesserit - dziękuję bardzo :-) Akurat tę Kuchnię mam, kupiłam ze względu na artykuł Trine Hanemann, bo zwykle tam za wiele ciekawego nie znajduję i nawet nie przyszło mi do głowy żeby w Kuchni szukać przepisu ;-) Zerknęłam, fajne to ciasto, w całości przepis raczej nie przejdzie, bo tu gdzie mieszkam nie dostanę tak na szybko dobrego kakao (tort na za dwa dni), czekoladę dobrą mam więc szukam raczej przepisu z czekoladą a nie z kakao, ale te pomarańcze marynowane w cavie bardzo mi się podobają, spróbuję je może jakoś wkomponować w tort.

        Mówisz że brownies nie bardzo? Tort jest na urodziny, solenizant brownie uwielbia (brownies, musy, fondanty czekoladowe - no wszystkie takie), pomyślałam że to będzie strzał w 10, ciężki spód + lekki mus, hmm...
          • bene_gesserit Re: tort czekoladowo-pomarańczowy 12.01.14, 21:43
            Kuchnia przedświąteczna, okładka biała z pierniczkami.
            Składniki przepisałam dokładnie, sposób wykonania skróciłam, bo dość rozwlekły.

            Przepis Małgorzaty Marchewki, szefowej kuchni w W-wskim Winbarze:

            CIASTO CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZAMI
            ciasto:
            200g mąki
            1/2 szkl kakako
            1 łyżeczka sody
            1 łyżeczka proszku
            80g cukru
            100g cukru trzcinowego
            2 jajka
            3 łyżki jogurtu
            łyżeczka winiaku
            3/4 szkl wody
            100g masła
            sól
            krem:
            2 pomarańcze
            200ml wina musującego (np cavy)
            170g ciemnej czekolady 70%
            1/2 szkl śmietanki 36%
            1/4 szkl mleka

            Masa: sfiletuj obie pomarańcze, zalej winem, odstaw na godzinę.

            Ciasto: Przygotuj tortownicę o średnicy 21cm. Nastaw piec na 180C.
            Przesiej sypkie składniki, dodaj cukry i wymieszaj. Rozbełtaj razem jajka z jogurtem i winiakiem. W wodzie na ogniu rozpuść masło i szczyptę soli - podgrzej dopóki się nie rozpuści, nie zagotuj. Wlej do suchych składników, wymieszaj, dodaj mieszaninę z jajkami. Wlej, wyrównaj wierzch. Piecz ok 30 minut, ostudź.

            Masa cd: posiekaną czekoladę zalej zagotowanym mlekiem ze śmietanką. Mieszaj do rozpuszczenia. Odcedz pomarańcze, sos z marynaty dodaj do masy czekoladowej, dodaj pomarańcze.

            Ciasto cd: przekrój ciasto na dwa blaty, nałóż krem, przykryj górą.



            Moje uwagi: Na zdjęciu ciasto to fajnie wyglądający placek o zwartej strukturze i fajnie popękanym wierzchu, który nie potrzebuje w związku z tym żadnych ozdób.

            Wymieniłabym cały cukier na trzcinowy, śmietankę 36% na 30%, a zamiast wina musującego użyłabym mocniejszego alkoholu w rodzaju brandy (wino z czekoladą to świetne połączenie, ale wino, pomarańcze i czekolada jakoś mniej mi grają, poza tym nie rozumiem, po co wino miałoby być musujące).
    • olivkah Re: tort czekoladowo-pomarańczowy 07.01.14, 20:25
      Ostatnio akurat zrobiłam takie coś:

      www.wheatbellyblog.com/2013/12/chocolate-coconut-tart-from-the-new-wheat-belly-30-minute-cookbook/
      Spód jest z wiórków kokosowych, góra z gorzkiej czekolady ze śmietaną albo mlekiem kokosowym, do tego cynamon. To daje taki właśnie wytrawny, intensywny, interesujący "zimowy" smak. Może i pomarańcze by się dało wkomponować.
        • edyta95 Re: tort czekoladowo-pomarańczowy 07.01.14, 23:58
          spód już masz, na to konfitura z pomarańczy (ale sama zrób 3 pomarańcze + starta skórka z 1 + 1 jablko + cukier do smaku), na to mus czekoladowy i wystarczy. Do pomarańczy można dodać np trochę chili. Jeśli chcesz i masz możliwość możesz obłożyc boki czekoladą, jeśli nie zrób idealnie równą górę o posyp dobrym kakao.
          • Gość: moni Re: tort czekoladowo-pomarańczowy IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.14, 01:19
            edyta95, no własnie mniej więcej coś takiego jak mówisz - będzie czekoladowa bestia na spód, a na to albo delikatniejszy mus z czekolady z grand marnier albo skórką otartą z pomarańczy albo te marynowane pomarańcze i na nie mus z czekolady połączony z cavą z marynowania, zobaczę jak się jutro czasowo ogarnę, bo ten mus z cavą i pomarańczami musiałabym najpierw przetestować :-) Dekoracja - gładkie ganache i duże wióry czekoladowe obsypane cukrem pudrem, ewentualnie jakiś plasterek pomarańczy, zobaczę jak to się będzie prezentowało.
            Dziękuję Wam za rady, jak coś z tego wyjdzie to postaram się wrzucić na GP :-)
              • Gość: moni Re: tort czekoladowo-pomarańczowy IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.14, 21:37
                en, dziękuję, robiłam kiedyś Andaluzję z przepisu Kikkery, jest rewelacyjna, nawet bym nie zamieniała cytryn na pomarańcze, ale przyznam że mi się nie chce tym razem aż tak paprać :D Właśnie piecze się bestia, pomarańcze marynują się w prosecco, pachnie przesmacznie :-)

                A jeśli Andaluzji jeszcze nie piekłaś to bardzo bardzo polecam, jedno z lepszych ciast jakie jadłam :-)
                  • Gość: moni Re: tort czekoladowo-pomarańczowy IP: *.olsztyn.mm.pl 09.01.14, 23:04
                    Wyszło fajnie, proste w produkcji, mega-czekoladowe, da się zjeść tylko maleńki kawałek na raz i to nie po sytym obiedzie, ale w sumie o coś takiego chodziło. Następnym razem spróbuję może jednak zrobić na spodzie brownies, z przepisu, który lubię wychodzi brownie o podobnej konsystencji co czeko-bestia, jednak nieco mniej "ciężkie" (w sensie smakowym).

                    Więc: na dół czekoladowa bestia: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49995707,49995707,0,2.html?v=21 z nutą pomarańczową (dodałam skórkę otartą z 1 pomarańczy + trochę soku wyciśniętego z pomarańczy), na to fileciki pomarańczy marynowane w winie i przesmażone leciutko w syropie cukrowym na bazie wina z marynowania i mus czekoladowy (100 g czekolady 70%, 100 g masła, 3 jajka, cukier, 2 listki żelatyny), wierzch oblany czekoladową glazurą (150 g ciemnej czekolady + 100 g masła), dekoracja - kilka plasterków kandyzowanej pomarańczy i wiórki czekoladowe po bokach (w sumie to tylko po to by zamaskować braki w glasażu, zrobiłam odrobinę za mało).

                    Co bym zmieniła: bestię na spód zrobiłabym z połowy składników, żeby warstwa była cieńsza, dodałabym też zdecydowanie więcej skórki pomarańczowej (nuta pomarańczowa jest wyczuwalna, jednak przy takiej intensywności czekoladowych smaków, świeży cytrusowy kontrast zdecydowanie warto żeby był mocniejszy). Górna warstwa jest ok, poza tym więcej glazury i z dużą przyjemnością jakieś pomarańczowe lody albo gorzki kawowy sos do tego. I obowiązkowo espresso do picia :-)

                    Dziękuję jeszcze raz za pomoc :-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka