Dodaj do ulubionych

kabaczek/cukinia - nie leczo, nie nadziewane?

IP: 195.62.31.* 15.08.04, 23:04
zawsze mam problem co jest cukinia a co kabaczkiem (zakladam ze cukinia to
zielonie nieco pasiaste ;).... aktualnie mam to zolte ;), sredniej wielkosci
i zastanawiam sie do czego wykorzystac czeby nie nadziewac i nie "leczowac i
najchetniej nie dodawac pomidorow....
watki kabaczkowo- cukiniowe z ostatnich lat przejrzalam, i raczej takie
leczowarianty sa obecne, wiec prosze, nie proponujcie wyszukiwarki ...
moze krojone panierowane? albo cos ambitniejszego? poradzcie...
Obserwuj wątek
    • ziemiomorze Re: kabaczek/cukinia - nie leczo, nie nadziewane? 15.08.04, 23:08
      Ja lubie bardzo, bardzo proste - cukinie (ale mlode - male) krojone wzdluznie w
      paski (obieraczka do warzyw albo nozykiem do sera) i smazone krotko na bardzo
      ostrym ogniu z oliwa i sola. I niczym wiecej, zadnych przypraw. Uwielbiam
      delikatny, orzechowawy smak cukinii tak zrobionej - zadne przyprawy go nei
      zagluszaja.
      Jesli mam ochote na cos bardziej ekstrawaganckiego, robie cukinie (tez w paski,
      tak fajnie wyglada) z prazonym czarnym sezamem, kolorowym pieprzem z kolendra i
      duszona siekana rukkola. Mozesz dodac czosnku.
      A - dobrze wychodzi cukinia z kwasnymi jablkami i cebula.

      z.
      • Gość: Cynamoon Re: kabaczek/cukinia - nie leczo, nie nadziewane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:21
        Pyszna jest tez zupa z cukinia (kabaczkiem)
        Gotujesz warzywa dowolne
        a jak juz sa miekkie, dodajesz cukinie pokrojona w kostke i usmazona na jasno
        zloto w towarzystwie cebuli lub bez- na oleju lub masle.
        Gotujesz jeszcze ze 3 minutki, zeby smak zalapal.
        • Gość: Cynamoon Re: kabaczek/cukinia - nie leczo, nie nadziewane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:23
          Albo smazone, panierowane w jakju i w bulce, albo w sezamie czy czyms podobym ;)
          Albo w ciescie nalesnikowym (wtedy tez mozna sezamu dodadc- odrazu do ciasta)
          • marghe_72 Re: kabaczek/cukinia - nie leczo, nie nadziewane? 15.08.04, 23:27
            i curry:)

            we wczorajszych wysokich obcasach są 3 ciekawe przepisy
            m.
    • Gość: kluba1 Re: kabaczek/cukinia - nie leczo, nie nadziewane? IP: *.we.client2.attbi.com 15.08.04, 23:52
      jesli nie jest za duze, za bardzo wyrosniete to mozna w plasty pokroic,
      opanierowac i obsmazyc. Mozna podawac np. z serem ( plastry mozzarella troche
      podgrzane na kabaczku w opiekaczu lub starty parmezan ) na wierzchu + sos
      marinara. Zielona mloda cukinia jest dobra starta na tarce w paseczki dodana w
      rozsadnej ilosci do salaty - ma wlasnie taki, jak juz ktos tu
      wspomial "orzechowy " smak . SMACZNEGO!
    • Gość: odrakontra Re: kabaczek/cukinia - nie leczo, nie nadziewane? IP: 195.62.31.* 15.08.04, 23:54
      dzieki serdeczne.....
      moze jutro przygotuje tego kabaczka w sposob niezapomidorowany.... czyli zupka
      lub smazenie ;)
      dzieki, dzieki, dzieki ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka