Dodaj do ulubionych

Śledź w oleju

10.04.14, 09:17
Jakich dodatków uzywacie? Śledź, cebula, olej - jaki?
Liść laurowy, plasterek -dwa cytryny... co jeszcze?
Może pieprz cały, jakaś papryczka chili...
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: Śledź w oleju 10.04.14, 09:51
      a moze tak rozjerzeć sie po forum?


      forum.gazeta.pl/forum/w,77,119026767,119026767,Jak_zrobic_dobre_sledzie_.html

      "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
      • Gość: AnkaKw Re: Śledź w oleju IP: *.ennet.pl 10.04.14, 13:03
        Ja dodaję odrobinę cynamonu.
        • aqua48 Re: Śledź w oleju 10.04.14, 13:13
          Ja dodaję marynaty i pomidory suszone, lubię też śledzia tradycyjnie przykrytego tartym jabłkiem i cebulą oraz odrobiną majonezu.
          • posenerka Re: Śledź w oleju 10.04.14, 13:30
            U mnie zamiast majonezu kwaśna śmietana - taki smak dzieciństwa postnych śledzi.
            Przy czym lubiłam sos a samych śledzi nie.

            Śledzie lubię od niedawna i jak na razie wygrywają takie w oleju (rzepakowym) z cytryną, oliwkami (czarne i zielone), kaparami i płatkami suszonej chilli, do tego trochę zieleniny, co akurat mam: kolendra, pietruszka, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi. Do tego grubo mielony pieprz.
            • Gość: miki202 Re: Śledź w oleju IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 16:24
              A właśnie zrobiłam. Dużo cebuli, imbir, ziele, gorczyca, ostra papryka, pieprz, czosnek. Zwykły olej. Będzie na ostro. W innej wersji zamiast imbiru, czosnku i papryki cynamon i odrobina cukru. A w ogóle moim zdaniem, można kombinować do upadłego.
    • roseanne Re: Śledź w oleju 10.04.14, 14:15
      olej slonecznikowy
      pieprz, ziele ang
      lisc laurowy
      rodzynki
      czasami papryczka chili
    • Gość: klik Re: Śledź w oleju IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.14, 15:18
      Śledź przekładany warstwami posiekanego czosnku i kolendry (natki) doprawiony solą i białym pieprzem, zalany oliwą lub olejem rzepakowym. Proste, ma "wygląd" i bardzo smaczne. Czosnku i kolendry nie żałuj. Może być zamiast kolendry bazylia albo natka pietruszki, ale nie razem.
      • roseanne Re: Śledź w oleju 10.04.14, 15:37
        natke pietruszki "widze" w takim zestawie, nawet i kolendre, ale czy bazylia przy sledziu nie zniknie?

        wyobrazam sobie, ze daje to posmak pesto - do bialych ryb wysmienity smaczek

        wyprobuje na solonym dorszu - moj podagrowy zamiennik sledzia
        • Gość: klik Re: Śledź w oleju IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.14, 20:37
          Przy dobrze wymoczonym a ja mocze naprawdę solidnie, dla większości osób on już nie jest słony, bazylia nie znika. Wręcz przeciwnie.
    • marbor1 Re: Śledź w oleju 10.04.14, 16:04
      Do śledzi w olejy, z ziół dodaję cząber. Poza tym wspaniałe są śledzie w oleju z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny. Przepis jest z tego forum.
    • mhr2 Re: Śledź w oleju 10.04.14, 17:12
      dodaje jeszcze ogorek kiszony i olej slonecznikowy:)
    • Gość: x przełóż filety na przemian warstwą pokrojonej IP: *.unitymediagroup.de 15.04.14, 12:09
      papryki marynowanej i grzybami marynowanymi.
      Do tego jest obowiązkowo wódka na zimno ;)
      • Gość: Sushi69 Re: przełóż filety na przemian warstwą pokrojonej IP: *.edata.net.pl 18.04.14, 10:31
        Wódka... o tym nie pomyslałem. Wszak śledzik lubi pływać.

        Zastanawiam się czy grzybek marnowany lub/i papryka bedzie miała wpływ na smak śledzi
        • Gość: x pozostanie śledziem w oleju o posmaku IP: *.unitymediagroup.de 18.04.14, 10:50
          lekko marynowanym, nie będzie taki olejowo mdły ;)
    • pinkink3 rozczarowanie 18.04.14, 20:43
      Niedawno jadlam marynowanego sledzia w oleju z cebulka.
      Jako wielbicielka klasycznego sledzia - nie polecam.

      A tak sie napalilam...co za pech.
    • Gość: robotkuchenny Re: Śledź w oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.14, 17:19
      Olej lniany, cebulka, śledzie, gotowana marchewka
    • Gość: sushi żurawina & cytryna IP: *.edata.net.pl 21.04.14, 09:33
      póki co wygrywa żurawina z sokiem z cytryny ! Rewelacja.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka