Dodaj do ulubionych

Obiad komunijny

10.04.14, 18:34
Zaangażowałam się w pomoc kochanej koleżance, która musi wyprawić obiad komunijny na 12 osób plus dzieci. Koleżanka jset bardzo otwarta na nowości, tak samo jej maż i dzieci, natomaist reszta rodziny to raczej konsumenci tradycyjni, ale oczekujący posiłku nieco ą-ę. Koleżanka ma ograniczony budzet i jeszcze bardziej ograniczony czas i energię i wizję, ze cały posiłek robi sie sam, z jej niewielkim udziałem. Mam zaproponować menu i zgłosiłam się do zorganizowania deseru/deserów. Szkic:

- krem z zielonego groszku z bazyliowo-miętowym pistou
- coś-z-wieprzowiny w sosie (typu robię poprzedniego dnia, a w niedzielę wstawam do piecyka i już) plus kuskus z dodatkami typu rodzynki/orzechy/prażone płatki midałowe/natka plus młoda marchew w glazurze i sałata z prostym winegretem
- beza Pawłowej

Nie mam kompletnie pomysłu na przystawki, bo moje pomysły są zbyt anarchizujące, jak sądzę, dla szanownego towarzystwa. Nie mam też pomysłu na wieprzowinę (zasadniczo na wieprzowinę zgodziłyśmy się, bo rynek świński przezywa załamanie i mięso jeszcze jakiś czas będzie tanie). Nie wiem, czy nawet gigantyczna beza wystarczy na tyle osób (może dodać jeszcze coś w kontraście - jakiś sernik czekoladowy czy cos w tym stylu? ciasteczka?)

Pliz help.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Obiad komunijny 10.04.14, 18:39
      bene_gesserit napisała:

      Jako przystawkę podałabym tymbaliki z kurczaka albo krewetek z dodatkami, robi się wcześniej, smaczne, efektowne, można ładnie przybrać. Albo ruloniki np. ze szparagów owiniętych szynką, też w galarecie.
      Poza bezą może np. czekoladowe ciasto z colą, jest bardzo intensywne w smaku, mocno czekoladowe, wilgotne, łatwo je ozdobić (polewa z np, migdałami czy kokosem na górze) i banalnie proste do zrobienia.
      Na wieprzowinę przepisu zaraz poszukam, coś ciekawego mi mignęło ostatnio.
      :-)
      • Gość: ... Re: Obiad komunijny IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.14, 20:49
        Krewetki na przystawke kazesz jesc lubiacym tradycyjna kuchnie? Takie "robaki" raczej nie przejda. :)
        • squirk Re: Obiad komunijny 10.04.14, 20:51
          Gość portalu: ... napisał(a):

          > Krewetki na przystawke kazesz jesc lubiacym tradycyjna kuchnie? Takie "robaki"
          > raczej nie przejda. :)

          Zrobienie dwóch rodzajów to żaden kłopot, tradycjonaliści dostaną kurczaka a lubiąca eksperymenty rodzina koleżanki może się skusić na krewetki. Zresztą to już tak popularne "robaki" że niewiele znam osób, które by na nie kręciły nosem :-)
          • gingers73 Re: Obiad komunijny 10.04.14, 21:11
            Ja bym podała
            zupę bardziej tradycyjną np rosół
            na 2 danie np. polędwiczki i jakaś formę kurczaka np faszerowane skrzydełka
            do tego jakieś 2 surówki np z selera a druga nie wiem ;)
            I gotowane warzywa dla tych co nie mogą lub nie lubią surówek

            Ciasto
            Tort
            Murzynek lub ciasto czekoladowe

            Poza tym na stole przystawki typu
            Rolada łososiowa szpinakowa
            Jakaś sałatka
            Talerz serów

            Chyba głodna jestem bo za dużo tego wyszło ;)
            • gingers73 Re: Obiad komunijny 10.04.14, 21:12
              I ziemniaki
              I ryż tricolor
              Hihihi
    • roseanne Re: Obiad komunijny 10.04.14, 18:44
      nie wiem na ile kuskus z dodatkami jest popularny, moze dodatkowo jakies kluski slaskie - ugotowac wczesniej i tylko odgrzac na wrzatku; moze jest jakis dobry gotowiec?

      wieprzek pieczony - lopatka, karczek . Schab wykwintniejszy ale z racji chudosci tak sobie znosi odgrzewanie

      dolozylabym drugi deser - ciastka, wafelki,
      • kuchniazone Re: Obiad komunijny 10.04.14, 18:55
        zgadzam się co do kuskusu, moim zdaniem on u tradycjonalistów wcale nie jest popularny, a do tego do mięsa drobna kasza ze słodkimi dodatkami? raczej nietrafiony pomysł dla takiego towarzystwa, zresztą nie każdy lubi słodkie dodatki do mięsa i często daje się to zauważyć

        byłam niedawno na uroczystym obiedzie, gdzie do pysznej wołowiny gospodarze podali odsmażane kopytka, było naprawdę dobre i fajne, odsmażali na 2 patelnie
        • mhr2 Re: Obiad komunijny 11.04.14, 10:15
          polenta tez wspaniale mozna dodac:)
    • squirk Re: Obiad komunijny 10.04.14, 18:46
      PS. Zerknij na foodgawker, właśnie przeglądam przystawki, świetne pomysły tam są.
      :-)
    • budzik11 Re: Obiad komunijny 10.04.14, 18:47
      Wrzuć w google "menu komunijne" - masz pomysły na przyjęcie w domu, masz przykłady menu z restauracji, którymi też możesz się inspirować.
      Co do ciasta, to IMO pavlowa to trochę mało, zwykle podaje się okazały tort, z adekwatnymi do okazji dekoracjami, w jasnej kolorystyce. Ja ze swojej komunii najbardziej pamiętam właśnie tort (z cukierni, w kształcie serca): "Punktem kulminacyjnym komunijnego obiadu jest oczywiście tort. Warto zdecydować się na ten śmietankowy z owocami - malinami, truskawkami, czereśniami... Dlaczego? Gdyż symbolika bieli odgrywa ważną rolę w uroczystości, jaką jest Pierwsza Komunia. Sezonowe owoce natomiast dopełnią smaku tego nad wyraz oczekiwanego deseru!" z pierwszego wyguglowanego artykułu: polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10029103.html
      My mamy w tym roku komunię, będzie w restauracji i będzie 6 róznych przystawek (pasztet ze śliwką, sałatki, roladki z łososia, faszerowane pieczarki, coś tam jeszcze), zupa (barszcz z pasztecikami), drugie danie (nie pamiętam, co wybraliśmy), do tego właśnie tort, dodatkowo dwa ciasta pokrojone (sernik i coś jeszcze), do tego drobne ciastka i świeże owoce.
      • aqua48 Re: Obiad komunijny 10.04.14, 18:58
        Mogę polecić mój schab - pokrojony na kotlety lekko zbija się z dwóch stron, soli, pieprzy i pokrywa się grubą warstwą przepuszczonych przez maszynkę warzyw - marchew, pietruszka, seler, kapusta włoska i porządnym chlustem oliwy. Do lodówki na noc, rano odwrócić mięso na drugą stronę, a na dwie godziny przed podaniem przykryć i do piekarnika 180 stopni. Mięso wychodzi rozpływające się w ustach. Upieczone z mięsem warzywa można zmiksować na gładki sos, albo podać tak jak są.
        Prócz pawlowej podałabym sernik, a obok kuskusu dla bardziej tradycyjnie (lub dietetycznie) nastawionych gości ryż.
        • Gość: x lepszy będzie polski kuskus, czyli kasza jaglana! IP: *.unitymediagroup.de 10.04.14, 19:20
          Smaczna, dietetyczna (bezglutenowa), same plusy. No i oczywiście nie na słodko! Do świni coś pikantniejszego
          • aqua48 Re: lepszy będzie polski kuskus, czyli kasza jagl 10.04.14, 19:30
            Gość portalu: x napisał(a):

            > Smaczna, dietetyczna (bezglutenowa), same plusy. No i oczywiście nie na słodko!
            > Do świni coś pikantniejszego

            Jaglaną też nie wszyscy jedzą, ryż jest mniej kontrowersyjny.
            • Gość: x ale ja nie o ryżu, lecz o kuskus! IP: *.unitymediagroup.de 10.04.14, 20:32
              Kuskus jest z prosa, kasza jaglana też.
              Ale kuskus jest za to ą-ę, hehehe
              • kuchniazone Re: ale ja nie o ryżu, lecz o kuskus! 10.04.14, 21:16
                ą ę to jest komosa ryżowa a nie kuskus :P
              • roseanne Re: ale ja nie o ryżu, lecz o kuskus! 10.04.14, 21:20
                pierwsze slysze, ze kuskus jest z prosa
                zawsze i wszedzie jako podstawe podaja semoline pszeniczna

                jako zastepstwo bezglutenowe jest maniok, czyli atieke
                kukurydza, baddam
                • Gość: basia Do aqua48 IP: *.kaskada.net 10.04.14, 22:30
                  Możesz rozwinąć swój przepis. W czym to robisz - na blaszce? Czy kotlety leżą pojedynczo, czy warstwami jeden na drugim. Zrobiłabym z kg schabu/10 kotletów i nie wiem, jakie wziąć naczynie.
                  • aqua48 Re: Do aqua48 11.04.14, 10:03
                    Gość portalu: basia napisał(a):

                    > Możesz rozwinąć swój przepis. W czym to robisz - na blaszce? Czy kotlety leżą p
                    > ojedynczo, czy warstwami jeden na drugim. Zrobiłabym z kg schabu/10 kotletów i
                    > nie wiem, jakie wziąć naczynie.

                    W brytfance z pokrywką, lub naczyniu żaroodpornym, kotlety układam obok siebie, nie warstwami. Jeśli masz więcej mięsa, to weź głębszą blaszkę.
              • nowaczek1 Re: ale ja nie o ryżu, lecz o kuskus! 11.04.14, 09:40
                Kuskus z prosa? No prosę cię... ;)
                • Gość: x pośrednio z prosa, bezpośrednio z kaszy jaglanej. IP: *.unitymediagroup.de 12.04.14, 16:52
                  Z jęczmienia też, tzn. z kaszy jęczmiennej.
                  Kuskus nie rośnie na polu, to przerobiona kasza.
    • imbirka Re: Obiad komunijny 12.04.14, 15:03
      Zaraz się zastanowię nad przystawkami, ale jeśli chodzi o wieprzowinę, to ja robię takie niby kotleciki duszone z suszonymi grzybami. Wychodzi tego dużo i jest dobre po odgrzaniu. Kotlety jak na schabowe rozbijam i kroję na mniejsze kawałki, skrapiam sosem sojowym, trochę pieprzu. Suszone grzyby namaczam i gotuję prawie do miękkości, wyjmuję grzyby i kroję na mniejsze kawałki. W międzyczasie mięso obsmażam (można oprószyć mąką ale nie jest to obowiązkowe), zalewam grzybami i wodą od grzybów i duszę na małym ogniu, doprawiam. Można zagęścić mąką, ja unikam glutenu, więc dodaję trochę kaszki kukurydzianej. Można po prostu upiec schab, natarty majerankiem, ale może zbyt "zwyczajne".
      Na deser, jeśli beza to za mało, bardzo polecam tort Czekoladowa dokładka z Kwestii smaku , jest rewelacyjny i dość prosto i szybko się go robi www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_z_musem_czekoladowym_truskawkami/przepis.html
      • imbirka Re: Obiad komunijny 12.04.14, 15:10
        Zamiast kuskusu dałabym kluski śląskie lub kopytka. Żeby było bardziej ę-ą to może część zrobić szpinakowych?
        Na przystawkę szparagi, już niedługo powinny być już w znośnej cenie. Najprostsza przystawka to na płaskim półmisku rozłożone liście sałaty masłowej, jajko na twardo pokrojone w ósemki, ósemki pomidorów, słupki ogórków i szparagi z wody. Sos majonezowo-jogurtowy.
    • Gość: en Re: Obiad komunijny IP: *.spine.pl 12.04.14, 23:21
      Właśnie zrobiłam gulasz z karkówki, wyszedł dobry. Pokrojoną z grubsza karkówkę obsmazyłam na klarowanym maśle, dodałam pięć cebul niewielkich w piórka, kilka ząbków czosnku, kilka suszonych śliwek, posypałam mielonym kminkiem, mielonym imbirem, odrobiną harissy i mielonej kolendry, podlałam wodą i winem, udusiłam porządnie, na koncu chlupnęłam sosu sojowego. Sos można zmiksować, ale mikser mi się zepsuł. Można też dać więcej cebuli, ale tyle miałam.
      Jeżeli karkówka foremna, można pokroić na ładne plastry. Moja była byle jaka.
      Podałabym z kaszą perłową, kopytkami albo kluskami śląskimi. Można też szarpnąć się na różne dodatki - kaszę, kopytka i ziemniaki z koperkiem. Do połowy kopytek dodać pietruszkę. Kuskus nie bardzo.
      Na przystawkę koniecznie szparagi, białe i zielone, ładnie ułożone na dużym półmisku, do tego masło i strugany parmezan, chyba że chce się wam robić sos holenderski. Szparagi wciąż są ą ę, choć w sezonie tanie jak barszcz.
      Na deser oprócz bezy można dać dla kontrastu ciasto mocno czekoladowe w małych kawałkach. I lody, np. waniliowe z sosem malinowym i miętą.
    • bene_gesserit Re: Obiad komunijny 23.04.14, 17:21
      Heloł,

      zdecydowałyśmy się na:

      przystawki:
      tymbaliki z kurczka
      zielone szparagi pieczone w szynce parmeńskiej i paskach ciasta francuskiego
      jajka faszerowane ziołami i kaparami
      jakąś sałatkę

      zupa: krem z groszku z pistou, o którym pisałam

      drugie: schab w warzywach z powyższego przepisu (jednak pomyślałyśmy, ze warto dodać paprykę, czosnek i rozmaryn, a warzywa w nieco większych kawałkach)

      deser: Pawłową i coś skromniejszego (korci mnie placek z kawą, cynamonem i kruszonką owocową - smaki zimowe, ale dobrze uzupełnią owocową Pawłową; do kruszonki chcę dodać precle z solą, i może jeszcze dopaprzę tam gorzką czekoladę)

      Dziękujemy wszystkim!
      • squirk Re: Obiad komunijny 23.04.14, 17:34
        bene_gesserit napisała:

        > Heloł,
        >
        > zdecydowałyśmy się na:
        >
        > przystawki:

        Nie znam tego bloga i większość przepisów do mnie nie przemawia ale ogromnie podoba mi się ta prosta przystawka więc pokazuję jako inspirację i sama na pewno ją zrobię
        bronislawa70.blox.pl/2014/01/Szynkowe-ruloniki-w-galarecie-z-nadzieniem.html
        :-)
      • Gość: aqua48 Re: Obiad komunijny IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.14, 18:33
        Papryka może spowodować, że mięso zacznie gorzknieć, nie dodawałabym jej do marynaty, tylko do pieczenia bezpośrednio, natomiast przemielenie (przynajmniej części warzyw do marynowania) powoduje nasączenie schabu sokiem z nich i skruszenie mięsa.
        Jeśli chodzi o słodycze proponuję paschę. Robi się praktycznie sama po parunastominutowym ukręceniu składników mikserem, a najlepsza jest na trzeci dzień.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka