Dodaj do ulubionych

Małe/młode kurczęta - faszerować?

17.05.14, 15:00
Zamówiłam małe kurczęta (poussin). Myślę, że pół kurczęcia na osobę będzie w sam raz (plus dodatki) bo jedna sztuka ma ważyć 500-600 g ale chciałabym podać je mniej "zwyczajnie" niż po prostu upieczone po doprawieniu. Czym faszerujecie drób? Czy faktycznie lepiej po prostu je upiec, np. rozpłaszczone, żeby nie przytłumić smaku mięsa? Dodatkami byłyby młode ziemniaki i sałata albo mizeria. Będę wdzięczna za pomysły.
:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: x podaj normalnie, a faszeruj skorupki ;) IP: *.unitymediagroup.de 17.05.14, 15:37
    • Gość: mika Re: Małe/młode kurczęta - faszerować? IP: *.free.aero2.net.pl 17.05.14, 19:08
      Male naczesciej sa faszerowane, bo jest malo jedzenia i latwo je przesuszyc. Z tym, ze najpierw trzeba je wyluzowac, czyli wyjac kosci z korpusu.
      • squirk Re: Małe/młode kurczęta - faszerować? 17.05.14, 19:35
        Gość portalu: mika napisał(a):

        > Male naczesciej sa faszerowane, bo jest malo jedzenia i latwo je przesuszyc. Z
        > tym, ze najpierw trzeba je wyluzowac, czyli wyjac kosci z korpusu.

        To żaden problem, mam dobry nóż do takich prac, może faktycznie wyluzuję i nafaszeruję tylko na ten farsz nie mam jeszcze pomysłu. Pani, u której wynajmowałam pokój jako studentka, robiła świetne nadzienie z wątróbką, niestety nie zapisałam przepisu, szukam inspiracji w necie.
        :-)
        • Gość: en Re: Małe/młode kurczęta - faszerować? IP: *.spine.pl 17.05.14, 20:43
          Znajdź w necie "kurczęta po polsku", farsz jest z bułki, masła, jajek, wątróbki i pietruszki. Nie trzeba luzować, z kostkami są lepsze. Do tego młode ziemniaki i mizeria albo sałata ze śmietaną i jajkami, najlepszy obiad na wiosnę.
          • squirk Re: Małe/młode kurczęta - faszerować? 18.05.14, 23:35
            Gość portalu: en napisał(a):

            > Znajdź w necie "kurczęta po polsku", farsz jest z bułki, masła, jajek, wątróbki
            > i pietruszki.

            Dziękuję, takie zrobię.
            :-)
            • Gość: en Re: Małe/młode kurczęta - faszerować? IP: *.spine.pl 19.05.14, 00:04
              Też zrobię. Dziękuję za przypomnienie.
            • miss_coco Re: Małe/młode kurczęta - faszerować? 19.05.14, 15:19
              Na specjalne okazje zdarza mi sie luzowac i faszerowac takie mlode kurczaki, sporo przy tym roboty.
              Polecam ten farsz z piersi kurczaka, watrobek i orzeszkow pistacjowych. Nie tylko smaczny, ale dzieki orzeszkom pistacjom ladnie sie prezentuje na talerzu.
              belgiaodkuchni.blogspot.be/2011/03/wyluzowany-kurak-z-pistacjowym.html
              • squirk Re: Małe/młode kurczęta - faszerować? 19.05.14, 15:27
                miss_coco napisała:

                > Na specjalne okazje zdarza mi sie luzowac i faszerowac takie mlode kurczaki, sp
                > oro przy tym roboty.

                Luzować umiem i tego się nie obawiam. Dziękuję za pomysł, kurczaki będę zamawiała regularnie więc skorzystam z Twojego przepisu na pewno, tym bardziej, że mam w domu miłośnika pistacji.
                :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka