eluchnab 24.08.04, 08:21 Znacie może jakieś ciekawe przepisy na 2. dania z czerwoną soczewicą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renata Re: soczewica - pomysły IP: 192.39.188.* 24.08.04, 10:43 Czerwona, tzn. pomarańczowa? Mogą być z niej pyszne kotleciki, albo nadzienie do naleśników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: soczewica - pomysły IP: 192.39.188.* 24.08.04, 10:48 Zupa z soczewicy 1/2 paczki mrożonych warzyw w słupkach 1 por 3-4 suszone grzyby 3/4 szklanki soczewicy 50 g makaronu sojowego kawałek świeżego imbiru szczypta kurkumy, curry i chili, wg gustu przyprawa warzywna, sól, pieprz do smaku Umyte i połamane na kawałki grzyby i soczewicę gotujemy w dużej ilości wody. Pora i imbir kroimy w plasterki. Po 10-15 minutach wrzucamy do zupy lekko rozmrożone warzywa. Gdy soczewica, grzyby i warzywa są już prawie gotowe, dodajemy pora i makaron. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby się "przegryzła" i troszkę przestygła - najlepiej smakuje, gdy nie jest bardzo gorąca. Zielona soczewica na ciepło Ugotowaną zieloną soczewicę podajemy na ciepło w miseczkach. Obok do polewania sos z jogurtu z 2-3 ząbkami czosnku i odrobiną mielonego kminku. Można też polać sosem vinaigrette z oliwy, soku z cytryny, czosnku i soli albo białym winem i posypać świeżymi ziołami. Podajemy jako osobne danie, np. na kolację lub jako dodatek do omletów, naleśników czy mięsa. Pasta dahl Czerwoną soczewicę gotujemy, aż będzie bardzo miękka. Na maśle podsmażamy chwilę przyprawy wg gustu (garam masala, mielony kminek, kurkuma, kolendra lub curry, sól, pieprz) i dodajemy do soczewicy - wszystko ucieramy drewnianą łyżką. Dahl można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Podgrzany miękki placek tortilla, w który zawijamy taką pastę (ciepłą lub zimną) i podsmażoną chrupiącą cebulę - genialna kolacja w minutę. Można też gotowy dahl poddusić chwilę z pomidorami z puszki. Podane z ryżem (najlepiej basmati, ugotowanym z dodatkiem 2 goździków), posypane natką pietruszki - świetne danie obiadowe. Pasta z suszonymi owocami 1 szklanka soczewicy 1/2 kg marchwi 1 duża cebula 2 garści różnych orzechów (włoskie, pini, ziemne, pestki słonecznika, sezam) 1-2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku 2 garści suszonych owoców (rodzynki, śliwki, morele) po 1 łyżce posiekanego koperku i liści bazylii słodka papryka sól ocet winny lub białe wino Soczewicę gotujemy. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Posiekaną cebulę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Skrapiamy octem lub winem, dodajemy bazylię i smażymy, mieszając kilka minut. Dodajemy orzechy, a po 2-3 minutach suszone owoce, czosnek i przyprawiamy papryką. Dolewamy trochę wody, parę kropli octu, żeby było wilgotne. Dodajemy ugotowaną marchewkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dolewamy odrobinę wody i smażymy 5-6 minut, mieszając. Ostudzone miksujemy na jednolitą pastę, doskonałą do chleba (np. zamiast nutelli). Soczewica w sosie cytrynowym 1 szklanka soczewicy (najlepiej malutkiej okrągłej puy) 1 listek laurowy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy Dijon 4 cebulki dymki 2 duże ząbki czosnku 1 cytryna 4 podłużne pomidory 4 łyżki śmietanki 4 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Soczewicę gotujemy z listkiem laurowym. Ścieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciskamy z niej sok. Cebulki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w ćwiartki. Gdy soczewica jest gotowa, odcedzamy. Do garnka z ledwie gotującą się osoloną wodą wbijamy jajka (u mnie w domu na gotowane jajka bez skorupek mówiło się jajka w koszulkach, ale nie wiem, czy to powszechnie przyjęta nazwa). Na oliwie smażymy cebulki i czosnek przez 1 minutę. Dodajemy musztardę, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i delikatnie podsmażamy przez 1-2 minuty, żeby pomidory były ciepłe, ale się nie rozpadały. Dodajemy soczewicę, śmietankę i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Na każdej porcji na górze kładziemy jajko w koszulce i posypujemy wszystko obficie natką pietruszki. * Proporcje, tam gdzie podane, na 4 osoby Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: soczewica - pomysły 24.08.04, 10:48 Znam marokanski przepis na puree z soczewicy. Podaje sie jako dodatek do mies lub warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: soczewica - pomysły IP: 192.39.188.* 24.08.04, 10:50 To poproszę ten przepis na puree Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: soczewica - pomysły 24.08.04, 11:30 Bede miala problemy z polskimi nazwami przypraw, wiec napisze je po angielsku i podam ich domniemy polski odpowiednik ze znakiem zapytania, gdzie nie jestem pewna) Skladniki 1-2 cebule sredniej wielkosci, 2-3 zabki czosnku 1 lyzka oliwy (dobrej jakosci) szklanka soczewicy 1/4 lyzeczka cumin (kmin?) 1/4 mielonego allspice (ziele angielskie) szczypta zmielonych cloves (gozdziki) sol i pieprz mozna tez dodac ostre mielone papryczki chili troche wody Cebule pokroic w talarki, czosnek posiekac i podsmazac na oliwie przez 2-3 minuty, az cebula lekko "zwiednie". Wsypac przyprawy korzenne i smazyc przez chwile. Gdy zaczynaja byc aromatyczne, tzn gdy poczujesz ich zapach, wsypujesz umyta i przebrana soczewice, dodajesz sol i pieprz i dolewasz szklanke wody. Zmniejszasz ogien i przykrywasz rondel pokrywka. Gotujesz ok 15-20 min, od czasu do czasu mieszajac. Jesli trzeba dolewasz odrobine goracej wody, ale tylko tyle aby soczewica sie nie przypalila. Potrawa powinna miec konsystencje puree z grochu. Podaje polane odrobina aromatycznej oliwy i z harisa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Re: soczewica - pomysły 24.08.04, 11:16 Ryż(z kurkumą lub curry,żółty)+pieczarki posiekane i podsmażone z czerwoną cebulą, albo kurki w wersji ekskluzywnej+ ugotowana i przesmażona na oliwie soczewica - jako nadzienie do wszelkiego rodzaju warzyw (np. papryki, pomidorów, bakłażana, pieczarke, etc)Zapiekamy posypane serem. Można dla zaostrzenia smaku dodać do środka np. pleśniaka. Albo - zapiekanka z makaronu (najlepiej kolorowego)z soczewicą, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, brokułami i co tam pod ręką, posypana serem i - jako się rzekło - zapieczona. Albo - kasza gryczana na sypko, plus soczewica (może być jakakolwiek) i do tego przesmażone warzywa - marchewka, seler,pietruszka + pieczarki (starte na tarce, grube oczka)+ cebula czerwona + odrobina posiekanej kapustki (niekoniecznie) - wymieszać, przesmażyć, doprawić, posypać pietruszką albo szczypiorkiem, podawać na ciepło z pikantną surówką. S M A C Z N E G O !!! Odpowiedz Link Zgłoś