Dodaj do ulubionych

soczewica - pomysły

24.08.04, 08:21
Znacie może jakieś ciekawe przepisy na 2. dania z czerwoną soczewicą?
Obserwuj wątek
      • Gość: Renata Re: soczewica - pomysły IP: 192.39.188.* 24.08.04, 10:48
        Zupa z soczewicy

        1/2 paczki mrożonych warzyw w słupkach

        1 por

        3-4 suszone grzyby

        3/4 szklanki soczewicy

        50 g makaronu sojowego

        kawałek świeżego imbiru

        szczypta kurkumy, curry i chili, wg gustu

        przyprawa warzywna, sól, pieprz do smaku

        Umyte i połamane na kawałki grzyby i soczewicę gotujemy w dużej ilości wody.
        Pora i imbir kroimy w plasterki. Po 10-15 minutach wrzucamy do zupy lekko
        rozmrożone warzywa. Gdy soczewica, grzyby i warzywa są już prawie gotowe,
        dodajemy pora i makaron. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
        Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby się "przegryzła" i troszkę
        przestygła - najlepiej smakuje, gdy nie jest bardzo gorąca.

        Zielona soczewica na ciepło

        Ugotowaną zieloną soczewicę podajemy na ciepło w miseczkach. Obok do polewania
        sos z jogurtu z 2-3 ząbkami czosnku i odrobiną mielonego kminku. Można też
        polać sosem vinaigrette z oliwy, soku z cytryny, czosnku i soli albo białym
        winem i posypać świeżymi ziołami. Podajemy jako osobne danie, np. na kolację
        lub jako dodatek do omletów, naleśników czy mięsa.

        Pasta dahl

        Czerwoną soczewicę gotujemy, aż będzie bardzo miękka. Na maśle podsmażamy
        chwilę przyprawy wg gustu (garam masala, mielony kminek, kurkuma, kolendra lub
        curry, sól, pieprz) i dodajemy do soczewicy - wszystko ucieramy drewnianą
        łyżką. Dahl można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

        Podgrzany miękki placek tortilla, w który zawijamy taką pastę (ciepłą lub
        zimną) i podsmażoną chrupiącą cebulę - genialna kolacja w minutę. Można też
        gotowy dahl poddusić chwilę z pomidorami z puszki. Podane z ryżem (najlepiej
        basmati, ugotowanym z dodatkiem 2 goździków), posypane natką pietruszki -
        świetne danie obiadowe.

        Pasta z suszonymi owocami

        1 szklanka soczewicy

        1/2 kg marchwi

        1 duża cebula
        2 garści różnych orzechów (włoskie, pini, ziemne, pestki słonecznika, sezam)

        1-2 łyżeczki miodu

        2 ząbki czosnku

        2 garści suszonych owoców (rodzynki, śliwki, morele)

        po 1 łyżce posiekanego koperku i liści bazylii

        słodka papryka sól

        ocet winny lub białe wino

        Soczewicę gotujemy. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Posiekaną
        cebulę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Skrapiamy octem lub winem, dodajemy
        bazylię i smażymy, mieszając kilka minut. Dodajemy orzechy, a po 2-3 minutach
        suszone owoce, czosnek i przyprawiamy papryką. Dolewamy trochę wody, parę
        kropli octu, żeby było wilgotne. Dodajemy ugotowaną marchewkę, mieszamy i
        podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy miód, koperek i ugotowaną soczewicę.
        Dolewamy odrobinę wody i smażymy 5-6 minut, mieszając. Ostudzone miksujemy na
        jednolitą pastę, doskonałą do chleba (np. zamiast nutelli).

        Soczewica w sosie cytrynowym

        1 szklanka soczewicy (najlepiej malutkiej okrągłej puy)

        1 listek laurowy

        2 łyżki oliwy z oliwek

        1 łyżka musztardy Dijon

        4 cebulki dymki

        2 duże ząbki czosnku

        1 cytryna

        4 podłużne pomidory

        4 łyżki śmietanki

        4 jajka

        2 łyżki posiekanej natki pietruszki

        sól, pieprz do smaku

        Soczewicę gotujemy z listkiem laurowym. Ścieramy skórkę z cytryny na drobnej
        tarce i wyciskamy z niej sok. Cebulki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w
        ćwiartki. Gdy soczewica jest gotowa, odcedzamy.

        Do garnka z ledwie gotującą się osoloną wodą wbijamy jajka (u mnie w domu na
        gotowane jajka bez skorupek mówiło się jajka w koszulkach, ale nie wiem, czy to
        powszechnie przyjęta nazwa).

        Na oliwie smażymy cebulki i czosnek przez 1 minutę. Dodajemy musztardę, skórkę
        oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i
        delikatnie podsmażamy przez 1-2 minuty, żeby pomidory były ciepłe, ale się nie
        rozpadały. Dodajemy soczewicę, śmietankę i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę.
        Na każdej porcji na górze kładziemy jajko w koszulce i posypujemy wszystko
        obficie natką pietruszki.

        * Proporcje, tam gdzie podane, na 4 osoby
        • jo.hanna Re: soczewica - pomysły 24.08.04, 11:30
          Bede miala problemy z polskimi nazwami przypraw, wiec napisze je po angielsku i
          podam ich domniemy polski odpowiednik ze znakiem zapytania, gdzie nie jestem
          pewna)
          Skladniki
          1-2 cebule sredniej wielkosci,
          2-3 zabki czosnku
          1 lyzka oliwy (dobrej jakosci)
          szklanka soczewicy
          1/4 lyzeczka cumin (kmin?)
          1/4 mielonego allspice (ziele angielskie)
          szczypta zmielonych cloves (gozdziki)
          sol i pieprz
          mozna tez dodac ostre mielone papryczki chili
          troche wody

          Cebule pokroic w talarki, czosnek posiekac i podsmazac na oliwie przez 2-3
          minuty, az cebula lekko "zwiednie". Wsypac przyprawy korzenne i smazyc przez
          chwile. Gdy zaczynaja byc aromatyczne, tzn gdy poczujesz ich zapach, wsypujesz
          umyta i przebrana soczewice, dodajesz sol i pieprz i dolewasz szklanke wody.
          Zmniejszasz ogien i przykrywasz rondel pokrywka. Gotujesz ok 15-20 min, od
          czasu do czasu mieszajac. Jesli trzeba dolewasz odrobine goracej wody, ale
          tylko tyle aby soczewica sie nie przypalila. Potrawa powinna miec konsystencje
          puree z grochu. Podaje polane odrobina aromatycznej oliwy i z harisa.
    • ewa_z_drzewa Re: soczewica - pomysły 24.08.04, 11:16
      Ryż(z kurkumą lub curry,żółty)+pieczarki posiekane i podsmażone z czerwoną
      cebulą, albo kurki w wersji ekskluzywnej+ ugotowana i przesmażona na oliwie
      soczewica - jako nadzienie do wszelkiego rodzaju warzyw (np. papryki,
      pomidorów, bakłażana, pieczarke, etc)Zapiekamy posypane serem. Można dla
      zaostrzenia smaku dodać do środka np. pleśniaka.

      Albo - zapiekanka z makaronu (najlepiej kolorowego)z soczewicą, pieczarkami,
      papryką, cebulą czerwoną, brokułami i co tam pod ręką, posypana serem i - jako
      się rzekło - zapieczona.

      Albo - kasza gryczana na sypko, plus soczewica (może być jakakolwiek) i do tego
      przesmażone warzywa - marchewka, seler,pietruszka + pieczarki (starte na tarce,
      grube oczka)+ cebula czerwona + odrobina posiekanej kapustki (niekoniecznie) -
      wymieszać, przesmażyć, doprawić, posypać pietruszką albo szczypiorkiem, podawać
      na ciepło z pikantną surówką.
      S M A C Z N E G O !!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka