marianka.m 24.08.04, 19:33 Niebawem przyjęcie w ogrodzie z grillem. Czy mogę prosić o sprawdzone przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: kaska Re: Sałatka ziemniaczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 20:22 nie robilam tego, jest to przepis z sieci (Nie moj). Kopiuje: składniki 1 kg (koniecznie spoistych) ziemniaków 2 czubate łyżki kminku 1 mała czerwona cebula 2 - 3 łyżki białego octu winnego (Najlepiej z szampana! Wtedy smakuje najwytworniej) 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, czarny pieprz prosto z młynka do smaku 1 czubata szklanka grubo posiekanych listków rucoli (w zastępstwie pół szklanki siekanego szczypiorku) sposób przygotowania Ziemniaki ugotować w łupinach z dodatkiem soli i kminku. Odcedzić. Obrać jeszcze gor±ce i pokroić w plastry wielko¶ci monety 5 zł, i grubo¶ci ok. 0,5 cm. Cebulę pokroić w drobn± kostkę i w odpowiednio dużej salaterce zalać wrz±cym bulionem. Dodać oliwę, ocet i przyprawy. Wrzucić plastry jeszcze ciepłych ziemniaków i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ewentualny namiar płynu zostanie wchłonięty przez tre¶ć sałatki. Na koniec wmieszać listki rucoli i wstawić do lodówki na dobre pół godziny pod przykryciem. Podawać w temperaturze pokojowej jako dodatek do sznycla albo nawet samodzielne danie na upalne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rosanne Re: Sałatka ziemniaczana IP: *.cst.tpsa.pl 25.08.04, 09:16 Mój przepis na sałatkę ziemniaczaną: 1. ugotować ziemniaki w mundurkach 2. ciepłe (!) ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (niezbyt drobną) 3. pokroić cebulę i ogórki kiszone w kostkę 4. wymieszać ziemniaki, cebulę i ogóki 5. dodać sos: 3/4 kubka jogurtu naturalnego + 3 łyżki majonezu + pieprz + sól+ mrożone zioła Frosta (opcjonalnie) 6. sałatkę wymieszać z sosem - część sosu wchłoną ziemniaki, dlatego trzeba dodać go troszkę więcej niż jest to potrzebne 7. schłodzić przez 1h w lodówce. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniabania Re: Sałatka ziemniaczana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.04, 17:35 Ta skromniejsza wersja sałatki nie raz ratowała mi życie w czasie młodzieżowych wyjazdów wakacyjnych, kiedy pieniązki sie kończyły a trzeba czasem coś zjeść... Uwaga, Bardzo sycąca !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marghe_72 Re: Sałatka ziemniaczana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.04, 17:54 ja dodaję musztarde gruboziarnistą:)) m - nusztardomaniak Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: Sałatka ziemniaczana 25.08.04, 18:04 jami mniami! uwielbiam salatke ziemniaczana!!! :-))) (ten drugi przepis) nastepnym razem musze sprobowac z musztarda francuska :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Sałatka ziemniaczana 26.08.04, 08:33 Salatka ziemniaczana, jaka jemy od pokolen: 1 kg ziemniakow (gotowanych w skorkach, potem obrane i pokrojone w plasterki) 2-3 jablka (obierac, pokroic w kostke) 1-2 cebule (obierac, pokroic w kostke) 6-8 orgorkow konserwowych (obierac, pokroic w kostke) (Ilosci tylko moge szacowac, ja to zawsze robie na oko. Dla mnie wazne, by bylo duzo jablek.) Wszystko mieszac, przyprawic sola, pieprzem, pol lyzeczki cukru, dolac troche wody ze sloika z ogorkami (salatka musi byc wilgotna). Zostawic na noc. Nastepnego dnia ewentualnie jeszcze raz sprawdzic, czy nie trzeba cos z przypraw dodac. Przed jedzeniem dopiero dodaje troche majonezu. Mi smakuje najlepiej z 'Berlinkami', i z musztarda (np. rosyjska). Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: Sałatka ziemniaczana 26.08.04, 11:14 Ja dziś oprócz sałatki z kurczaka, którą przed chwilą dostałam od forumowiczów, zrobię taką sałatkę. Jutro doniasę jak wyszła. 50 dkg ziemniaków (młodych) 20 dkg fasolki szparagowej 2 pęczki rzodkiewek 4 jajka na twardo pęczek koperku SOS: 50 ml bulionu warzywnego (z kostki) szalotka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka octu winnego sól, pieprz Wymieszać bulion z posiekaną szlotką, zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym, octem. Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Fasolkę pokroić na kawałki i ugotować na półtwardo. Rzodkiewki pokroic na ćwiartki. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i polać sosem. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Jajka obrać i pokroić w ósemki. Tuż przed podaniem udekorować nimi sałatkę. Odpowiedz Link Zgłoś