Dodaj do ulubionych

jak sprawdzić naturalny miód - pomocy!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 14:53
Niestety w obecnych czasach do miodu, a właściwie pszczołom do "spozycia"
podaje się cukier, żeby miodu było więcej i żeby szybciej go otrzymać
oczywiście. Miałam kiedyś taki domowy sposób [przy pomocy ołowka chemicznego
chyba] sprawdzało się czy miód jest faktycznie prawdziwy, czy też niezupełnie.
O ile pamiętam trzeba też było go podgrzać. Niestety przepis ten gdzies
zgubiłam no i nie wiem teraz jak to zrobić. Może ktoś mógłby mi pomóc?
Obserwuj wątek
        • akrobat Re: jak sprawdzić naturalny miód - pomocy! 28.08.04, 11:18
          Pszczoły dokarmia się na przełomie końca lata/jesienicukrem rozpuszczonym w
          wodzie aby przetrwały zimę(pszcoy to przerabiaja i powstaje cos ala miód
          sztuczny:)).Niestety niektórzy dokarmiaja i na wiosne oraz lato aby mieli
          więcej miodu.Jeżeli miód jest nieskrystalizowany(czyli lejący) to możesz
          sprawdzić przechylając słoik do góry dnem i obserwując czy nie wędruje w środku
          pęcherzyk powietrza( jeżeli tak to jest to prawdziwy miód)Niestety miodu
          skrystalizowanego nie da się tak sprawdzić:((Pozostaje jedynie kupno u
          zaufanego pszczelaża.Mam nadzieję,że nie za bardzo zagmatwałam.Pozdrawiam.JAk
          masz jeszcze jakieś pytania to pytaj (mój dziadek i tata są pszczelażami)
    • krzysio_m Niestety - chałupniczo sie nie da 28.08.04, 22:45
      Mając niejakie doświadczenia z owymi żyjątkami, muszę z przykrością stwierdzić,
      że nie ma chałupniczej metody na sprawdzenie, czy miód nie był przypadkiem
      "klonowany". Te wszystkie "pęcherze powietrza", "skrystalizowanie", itp.
      zaklęcia nie dają odpowiedzi na pytanie podstawowe. Niestety, odpowiedź na nie
      wynika wyłącznie z pracochłonnej analizy specjalistycznej.
      A tak a'propos miodu: nie powstaje on z pyłku tylko z nektaru (to do Aganiok13) :)
      A tak naprawdę, jeżelis jest pachnący i Ci smakuje - to przestań się zastanawiać
      i ciesz się smakiem
      Pozdrawiam
      Krzysztof
    • Gość: Ag Re: jak sprawdzić naturalny miód - pomocy! IP: *.3vnet.pl 29.08.04, 18:00
      Irena Gumowska, "Czy wiesz co jesz"

      "Miod falszywy czy prawdziwy?
      W pewnym stopniu prawdziwosc czy tez zafalszowanie miodu mozna sprawdzic
      domowymi srodkami.
      Na przyklad miod, ktory ma domieszke syropu ziemniaczanego, nie
      krystalizuje sie. Obecnosc syropu ziemniaczanego mozna sprawdzic w nastepujacy
      sposob: zrobic w kieliszku roztwor miodu z woda, dodac mocnego amioniaku. Jesli
      powstanie brunatne zabarwienie i brunatny osad, do miodu dodano syropu
      ziemniaczanego.
      Jesli miod jest zafalszowany melasa (uboczny produkt przemyslu
      cukrowniczego), to po dodaniu do kieliszka z roztworem miodu 5-10% roztworu
      lapisu (azotanu srebra) powstanie bialy osad.
      Obecnosc maki lub krochmalu w miodzie mozna rozpoznac po dodaniu paru kropel
      jodyny. Zmiana barwy na czarna lub niebieska swiadczy o obecnosci maki.
      Domieszke kredy rozpoznaje sie po burzeniu sie miodu, wtedy gdy do niego
      dodamy octu lub innego kwasu.
      Miod mozna poddac jeszcze jednej probie (jesli jest plynny, nie
      skrystalizowany). Kropla miodu prawdziwego nie bedzie sie toczyc po wygladzonej
      powierzchni, tak jak to sie dzieje z kropla miodu zafalszowanego.(...)"

      I dalej o wlasciowosciach, miedzy innymi o tym, ze nie krystalizujacy sie miod
      niekoniecznie jest falszywy, moze byc "wyjety z ula w stanie niedojrzalym"


      Jesli pobawisz sie w domowe laboratorium chemiczne to daj znac jak poszlo :)

      Pozdrawiam
      Ag
      • krzysio_m Re: jak sprawdzić naturalny miód - pomocy! 29.08.04, 22:25
        I znowu powstaje problem ilościowy: sam miałem kiedyś miód ( Z WŁASNEJ PASIEKI
        !!!!), który nie miał zamiaru krystalizować przez DWA lata (tzn. do czasu, aż
        zostały zjedzone dwa wiadra tego cuda).
        Ile tej mąki lub krochmalu trzeba by było dołożyć do miodu, żeby kropla jodyny
        zafarbowała się na CZARNO ? Podejrzewam, że znacznie więcej niż miodu, a wtedy
        raczej nie dałby się sprzedać.
        Itd. itp.
        Na forum winiarskim (www.wino.art.pl) odbyła się (nawet niedawno) szeroka
        dyskusja na ten temat. Uczestniczyli w niej również ludzie zawodowo trudniący
        się chemią spożywczą. Konkluzja tej dyskusji była taka jak w moim poscie
        powyżej: chałupniczo nie do sprawdzenia (po szczegóły odsyłam na wspomniane forum).
        Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie
        Krzysztof
    • qubraq Re: jak sprawdzić naturalny miód - pomocy! 30.08.04, 13:25
      Krzysztof ma bewzględnie rację - te wszystkie domowe metody łącznie z metodami
      Pani Gumowskiej to astrologia , to jest zawracanie głowy! Kto chce może sie w
      to bawić. Tylko laboratoryjne badanie może wykazać sztuczki z miodem. Wystarczy
      zapytać pierwszego lepszego technologa od miodów. Między nami: miód nie
      krystalizuje a sedymentuje - zestala sie i to w bardzo różny sposób.
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka