Dodaj do ulubionych

spód do tarty na słodko RRRatunku i PPProszę n/t

30.08.04, 09:37
--
Dzyń, dzyń, dzyń - przyjdź i zgiń!
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: spód do tarty na słodko RRRatunku i PPProszę 30.08.04, 09:47
      To może być po prostu ciasto kruche w/g klasycznego przepisu,znajdziesz na
      pewno przez wyszukiwarkę.Ja robię je w ten sposób:
      2,5-3 szklanki mąki najlepiej pół na pół krupczatka i zwykła pszenna przesiewam
      do miski,dodaję szczyptę sporą soli,cukier puder ok.1/2 szklanki,wkrajam kostkę-
      200 g zimnego masła i nożem kroję to masło w mące na drobne kawałeczki,albo
      używam takiego ucieraka do kruchego kupionego w Ikei.I teraz są różne szkoły-
      można dodać żółtka(2-3 szt) albo pokropić lodowatą wodą żeby ciasto nabrało
      wilgoci i skleiło się w kulę.Ja kropię wodą,zarabiam kulę już ręką i gotowe:)
      Teraz trzeba je schłodzić albo rozwałkować,włożyć do formy i z formą włożyć do
      lodówki na min.1/2 godz.

      --
      Jedyne prawdziwie TRENDY forum ;)
    • e_katt Re: spód do tarty na słodko RRRatunku i PPProszę 28.09.04, 23:14
      lunatico, temat wątku to rozumiem tak na fali filmu "Rrr.." Z Depardieu
      walczącym o szampon i czyste hery?
      ;-D
      tak mi się skojarzyło.. ;-)

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      mój przepis na kruche ciasto
      ~~`~~`~~`~~`~~`~~`~~`~~`~~`~
      - 3 szkl. krupczatki
      - 20 dag masła (chłodne, pokrojone w drobną kostkę/starte na tarce)
      - 3 żółtka (ugotować jajka na twardo, żółtka przetrzeć przez sito)
      - 1 łyżeczka sody/proszku
      - 1 op. cukru wanilinowego
      - odrobina olejku pomarańczowego
      - lodowato zimna woda w ilości tzw. "ile zabierze mąka"
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      wykonanie klasyczne:
      mąkę z wmieszanym proszkiem/sodą siekać z masłem
      dodać przetarte żółtka, cukier wanilinowy
      dodawać po trochu wodę
      zagniatać szybko
      uformować kulę,
      chłodzić w lodówce (ok. 1-2 godz.)
      wylepiać formę


      --
      ..ze słodyczy najbardziej lubię śledzie
    • ela.tu-i-tam Re: spód do tarty na słodko RRRatunku i PPProszę 28.09.04, 23:29
      Moj przepis na spod do tarty (a tak naprawde przpis z ksiazki Le Notre) jest
      podobny do tego od Dziuuni
      parisvarsovie.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?15
      Ze zdjeciami:
      1. W trakcie: parisvarsovie.blox.pl/resource/patebriseerobimy.jpg
      2. Gotowa: parisvarsovie.blox.pl/resource/patebriseegotowa.jpg

      Ja ten spod uzywam do tart slodkich i slonych, jak rowniez do tarte Tatin.
      • Gość: Cynamoon Re: spód do tarty na słodko RRRatunku i PPProszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 23:32
        W sumie to tez tarta;)
        Zrobilam kiedys taki mazurek, ale przepis na ciasto sie nada.
        A wyszlo najpyszniejsze kruche na swiecie:

        Ciasto kruche: kostka masla, 2 zoltka, lyzeczka soli,3 lyzki cukru, maka
        (mysle, ze ze 2 szklanki, na oko robilam). Calosc wylozylam do foremki do
        tarty, sporej. I do piekarnika - 200 stopni, az bedzie zlote.

        pozwole sobie tez skopiowac reszte przepisu, czyli przepis na wierzch;)

        W tak zwanym miedzyczasie: Sliwki suszone i rodzynki ( w sumie okolo 1.5
        szklanki) ugotowalam w spirytusie wymieszanym z kieliszkiem soku wisniowego,
        i kieliszkiem likieru pomaranczowego.
        Nastepnie upieczony spod posmarowalam cienko gorzkawym pomaranczowym dzemem
        (mysle, ze z powodzeniem mogly by to byc powidla sliwkowe lub dzem z
        mirabelek), na to polozylam odsaczone rodzynki i sliwki(sliwki pokroilam)
        a nastepnie na calosc wylalam:
        200gram czekolady gorzkiej roztopionej w lazni wodnej z 1/3 szklanki
        kremowki i 1/3 szklanki alkoholu w ktorym sie gotowaly sliwki i rodzynki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka