Dodaj do ulubionych

cuknia, bakłażan, kabaczek

08.09.04, 13:56
macie jakieś pomysły/przepisy na dania obiadowe z tych warzyw? Bedę
wdzięczna:)
Obserwuj wątek
    • dodwig2 Re: cuknia, bakłażan, kabaczek 08.09.04, 14:13
      Np. zupa pomiodorowa z cukinią

      1 kg pomidorów - obrać, pokroić w kostkę

      70 dag cukini - poroić e kostkę (młodą cukinię nie trzeba obierać zalać 1l wody
      i gotować

      1 litr bulionu
      3 cebule - pokroić, zeszklić na maśle
      3 ząbki czosnku
      bazylia, cukier, sól i pieprz

      Cebulkę przełożyć do garnka z cukinią, dodać pomidory, czosnek, wlać gorący
      bulion , gotować na wolym ogniu ok 25 min.
      Przyprawić do smaku. Podawać z makaronem (można zabielić śmietaną)
    • Gość: ewa Re: cuknia, bakłażan, kabaczek IP: *.kulczyktradex.com.pl 08.09.04, 14:18
      KABACZEK:
      kupuję nieduże, w miare młode "sztuki", obieram ze skórki, kroję w plasterki
      grubości ok 1 cm, doprawiam vegeta i odkładam by pusciły wodę.
      Przygotowuję panierke, makę, roztrzepane jajko z mielonym pieprzem i bułke
      tartą. Panieruję kabaczki i smazę na oliwie z oliwek.
      Kabaczek super smakuje jako dodatek do leczo.
      BAKŁAŻAN:
      Bakłażana myję, kroję w plasterki o grubosci 1 cm, sole, odstawiam by pusciły
      sok.
      W tym czasie na rozgrzana oliwę z oliwek rzucam rozgnieciony czosnek, dodaje
      cebulę i bazylię. gdy cebulka sie zeszkli dodaje pomidory (w zależności od
      sezonu albo z puszki, albo swieże, obrane ze skórki). W przypadku swiezych
      pomidorów nalezy odparowac wypuszczony przez nie sok. Doprawiam do smaku (
      vegeta, sól, świeżo mielony pieprz i dużo posiekanej natki pietruszki.
      Odsączone bakłazany obtaczam w roztrzepanym jajku i obsmażam na oliwie z oliwek.
      Do żaroodpornego naczynia kłade warstwami: bakłaża, sos, bakłażan, sos. Dzisiaj
      w necie znalazłam przepis, gdzie pomiedzy warstwy bakłazana i sosu pomidorowego
      daje sie pokrojoną w plasterki mozzarellę.
      CUKINIA:
      Cukinię nalezy kupowac w miarę małą i twardą.
      1. Cukinię umyć i pokroic w drobna kostkę, kalafiora umyć i surowego podzielic
      na malutkie różyczki. W filizance rozmieszać smietanę 18%, z majonezem,
      koperkiem , solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
      Połączys warzywa z sosem, odstawić do lodówki do "przegryzienia", podwać
      schłodzoną. Najlepiej smakuje do grilowanej karkówki lub piersi z kurczaka.
      2. Na rozgrzaną oliwe z oliwek wrzucam wyciśniety czosnek, dodaję cebulkę a gdy
      sie zeszkli, pokrojoną w kosteczke cukinię. Mieszam by cukinią zmiękła,
      następnie dodaję pomidory i swiezą bazylię. Doprawiam sola, pieprzem. W
      miedzyczasie gotuję makaron. Na sam koniec ( tuz przed zmieszaniem z ugotowanym
      makaronem) dodaję starty zółty ser i polewam odrobiną oliwy truflowej.
      Smacznego!
    • marghot Re: cuknia, bakłażan, kabaczek 08.09.04, 14:21
      Cukinię lub bakłażana, pokroić w kostkę. Wrzucić na oliwę z kilka
      rozgniecionych ząbków czosnku oraz bazylię i oregano. Dodać cukinię/bakłażana.
      Smażyć. Później dodać 2-4 pomidorów bez skórki. Dusić, aż sos zgęstnieje.
      Wymieszać z makaronem al dente (spaghetti, świderki. Posypać startym świeżo
      parmezanem.
    • Gość: alienor Re: cuknia, bakłażan, kabaczek IP: *.crowley.pl 08.09.04, 14:48
      Baklazan
      Baklazana pokroic w cienkie plastry, posolic i odstawic na sicie na 30 min,
      potem splukac woda, osuszyc. Podsmazyc na oliwie z obu stron na zloto
      (bardzo "pija" oliwe, wiec wersja light: posmarowac oliwa z obu stron i zapiec
      w piekarniku az zmiekna.
      Poksiekac cebulke i czosnek (powiedzmy na sredniego baklazana 1 duza cebule i 3
      zabki czosnku), zeszklic na oliwie, nie rumienic
      pokroic pomidory w cienkie plastry
      W okraglym naczyniu zaroodpornym ukladac warstwami: pomidory, baklazana, cebule
      z czosnkiem. Zakonczyc warstwa pomidorow. Pomiedzy warstwy zapodac soli,
      czarnego pieprzu, oregano lub bazylie. Zapiekac ok 20 min, potem posypac
      parmezanem i zapiekac jeszcze ok 10 min, az ser sie zezloci.
      Pycha, szczegolnie jak sie ma dostep do dobrych pomidorow.
    • czekolada72 Re: cuknia, bakłażan, kabaczek 08.09.04, 19:29
      Ryba z cukinią
      2 cebule obrać, pokroić podsmażyć, dodać pokrojoną w plastry cukinię, i 2
      pomidory pokrojone w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Kawałki ryby (1 kg)
      ułożyć na warzywach, przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem, przykryć,
      dusić. Podawać posypane oliwkami.

      Ryba z cukinią i makaronem
      Filety rybne oprusz solą, pieprzem i tymiankiem. Podlej szklanką wody zmieszaną
      ze smietaną ; duś 10 min. Obłóż pokrojoną we wstążki i sparzoną cukinią,
      podawaj z makaronem.
      • Gość: hania cukinia+tunczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 22:05
        A ja gdy chce zjesc cos szybko i smacznie robie cukinie (pokrojona w cienkie
        plasterki,ze skorka ,potem na rozgrzana patelnie ,nie daje czosnku ale mozna)
        +tunczyk w sosie wlasnym(tez na patelnie,do cukini,na krotki czas).A pozniej do
        tego makaron jakis ,najlepiej swiderki.
        Typowy wloski przepis,od zaprzyjaznionej wloskiej rodziny.Nam bardzo smakuje.
        pozdrawiam
      • taka_tam Re: cuknia, bakłażan, kabaczek 09.09.04, 09:32
        pokrojoną w centymetrowe plastry cukinię lub bakłażana (najpierw odgoryczyć)
        podsmażyć z czosnkiem na oliwie. można dodać pomidorów z puszki lub mielonego
        mięsa z odrobiną koncentratu pomidorowego i bazylii. jest to świetna baza do
        makaronów, tart i zapiekanek. zwykle uzupełniam to jeszcze sosem jejeczno-
        serowym i jest gites.
    • Gość: hannaa Re: cuknia IP: 192.160.110.* 09.09.04, 09:24
      jarzynka do obiadu
      mała świeża zółta cukinia ( nie wim jak się nazywa - jest słodsza od zielonej)
      pokrojona w zapałkę (juliene)alo inaczej drobno i cebula pokrojona drobno
      trochę oleju (ja słonecznikowy)o łagodnym smaku - z pestek winogron-rogrzć na
      duuuużej patelni i smażyć, aż cały sok wyparuje - zostanie z tego 1/4.
      a na kolację
      można do tego, jak się już udusi dodać jako i sesmażyć na jajecznicę - razem


      małą zieloną cukinię b.świeżą można dodać w całości lub przekrojoną na pół na
      ostatnie 5 min do gotującego się rosołu ostrożnie wyjąć , podawać na jarzynę

      danie, które wymyśliłam będąc na diecie:

      cukinia starta na tarce jarzynowej zagotować w rosole warzywnym (może być
      normalny będzie jeszcze lepsze) dodac przyprawę do flaczków kamisu (lub samemu
      dobrać przyprawy jak do flaków)chwilę musi naciągnąc. gotowe (0 kalorii !!! a
      dobre)

      hannaa





      • siostraheli Re: cuknia 09.09.04, 09:37
        z kabaczka lwowskie ołatki (przygotowuje sie jak placki ziemniaczane tylko
        zamiast ziemniaka - kabaczek lub dynia). A z baklazana zajluk, ale to hela jest
        specjalistka, bo ciagle do Maroka jezdzi.
      • ina_black Re: cuknia 09.09.04, 09:45
        A ja w cukiniowym sezonie często robię tagiatelle z cukinią i szynką.
        Cukinię obieram, kroję w zapałkę i krótko podsmażam na oliwie z oliwek. Solę i
        posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Kilka plastrów drobiowej szynki kroję w
        długie wąskie paski i mieszam z cukinią.
        Gotuję makaron, odcedzam i wrzucam do cukini i szynki. Posypuję dużą ilością
        posiekanej świeżej bazylii i natki pietruszki. Wszyskto dokładnie mieszam i
        natychmiast podaję. Czasami dodaję jeszcze kilka pomidorków koktajlowych
        pokrojonych na połówki.

        _____________
        Pozdrawiam,
        ina_black
      • Gość: Hela Re: cuknia IP: *.bb.online.no 09.09.04, 10:55
        Wklejam ten zailouk i polecam

        Z dwoch baklazanow obrac polowicznie skorke (tj, w paski ja obrac, za duzo
        skorki daje goryczke, za malo - bedzie mdle, pokroic w kostke i wrzucic na
        osolona wrzaca wode. Gotowac az zmieknie (15 minut). Wode odlac i baklazany
        pozostawic na durszlaku zeby porzadnie sie odsaczyly. Na patelni zagrzac olej,
        usmazyc 2 zabki czosnku, dodac baklazany, sol, pierz, lyzeczke lagodnej
        papryki, pol lyzeczki zmielonego kminu, szczypte imbiru, szczypte kurkumy dla
        koloru i smazyc na srednim ogniu mieszajac az woda calkowicie odparuje. Dodac
        puszke siekanych pomidorow (crushed tomatoes), 2 lyzki posiekanej pietruszki
        naciowej, lyzke kolendry naciowe jesli mamy (mozna opuscic) i dusic 20 minut.
        MOzna dodac chili i wiecej czosnku i ajwaru.
        Jest to pyszny dodatek do ryb i mies z grilla!


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka