Dodaj do ulubionych

ciasto ze śliwkami- proszę o przepis

IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.09.04, 13:02
Szukam dobrego przepisu na super ciasto- wyrośnięte. Jak długo piec? W jakiej
temperaturze?
Obserwuj wątek
    • sliwka1977 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 10.09.04, 13:16
      Ja to powinnam wiedzieć najlepiej hihihi, ale niestety robiłam tylko zapiekankę
      ze śliwek z polentą, niczego sobie!
    • dodwig2 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 10.09.04, 13:20
      Mój sprawdzony przepis (Od ciotki Janeczki z Jarocina) -
      ciacho wygląda i smakuje jak drożdżowe, ale jest dużo łatwiejsze i b. dobre -
      długo zachowuje świeżość
      oto one -
      4 szkl. mąki
      1 szkl. oliwy
      1 szkl. cukru
      1 szkl. mleka
      4 całe jaja
      1 cukier waniliowy
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      Wszystko razem wymieszać
      Na wierzch owoce i kruszonka
      >(śliwki "dupkami" do dołu), mogą być również inne owoce, nawet mrożone lub z
      kompotu
      Piekę to ok. 60 min. w temp. 180st. C

Pozdrawiam

• Gość: Monia Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.09.04, 21:10
        Mam pytanko:czy można mikserem czy ręcznie na stolnicy??raczkuję jeżeli chodzi
        o ciasta/.Dzięki za podpowiedź.
        • Gość: EWCIA Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.09.04, 23:03
          JEŻELI BĘDZIESZ ROBIĆ Z PODANEGO TU PRZEPISU TO MIKSEREM, BO TO NIE JEST KRUCHE
          CIASTO KTÓRE WYRABIA SIĘ NA STOLNICY.PAPA.
      • gddkia Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 11:28
        Witam, a z czego kruszonka? Z tego samego ciasta? Jeżeli płynna konsystencja
        (ucierać mikserem), to jak zrobić tę kruszonkę? Pozdrawiam.
    • Gość: ewcia Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.09.04, 13:43
      Dzięki wielkie!!!!!!:)
    • Gość: Pichciarz Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 02:26
      PLACEK ZE ŚLIWKAMI

1 kg śliwek węgierek
      5 jaj
      20 dkg masła
      30 dkg cukru
      łyżeczka amoniaku w proszku
      paczka cukru waniliowego
      35 dkg mąki pszennej
      5 dkg mąki ziemniaczanej

Śliwki umyć, osączyć, osuszyć, usunąć pestki nadkrawając wzdłuż każdą śliwkę.
      Masło utrzeć wałkiem w donicy na śmietanę lub ubić przystawką robota do
      wyrabiania ciasta. Gdy masło nabierze konsystencji gęstej śmietany, ucierać lub
      ubijać dalej dodając po jednym jajku i po trochu cukru. W końcu dodawać
      stopniowo przesianą mąkę przenna i ziemniaczaną. Połączyć ciasto z cukrem
      waniliowym i amoniakiemwymieszanym z wodą, wyłożyć do wysmarowanej masłem
      płaskiej blachy. Placek pokryć równomiernie połówkami śliwek przekrojonymi
      stronami do góry układając je równymi pasami i wciskając je lekko w ciasto.
      Placek upiec w lekko nagrzanym piekarniku. Zrumieniony placek wyjąć i posypać
      obficie cukrem pudrem wymieszanym z utłuczoną wanilią lub cukrem waniliowym.
      Gdy lekko przestygnie, pokroić w kwadraty, ułożyć na półmisku. Podawać na
      ciepło lub na zimno.

Podoba mi się, że dają tak specyficzne zalecenia.
      • ksenia13 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 07:38
        Upieklam ciasto wedlug przepisu Dodwig2 i wyszlo przepyszne. Robi sie je w 10
        minut. Jest duza porcja i wyglada faktycznie jak drozdzowka. Pieklam je juz 3
        razy. Wczoraj zamiast sliwek dalam brzoskwinie. Tez pysznie. Takiego przepisu
        szukalam.Pozdrawiam
        • dodwig2 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 07:48
          Miło mi, ja też to ciacho piekę bardzo często, a to wszystko dzięki Cioci
          Janeczce z Jarocina - pozdrawiam wszystkich
          • Gość: stara_lampucera Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:56
            wybacznie dyletantyzm, ale jak sie robi KRUSZONKE??? dzieki za pomoc, a ciacho
            brzmi apetycznie...
            • siostraheli Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 13:10
              Kruszonka w wersji angielskiej: 1 szklanka maki, 3/4 szklanki cukru, 15 dkg
              masla i 1 paczka platkow migdalowych lub 3/4 szklanki sezamu lub 3/4 szklanki
              musli. Zmiksowac mikserem, az sie bedzie rozpadac. Jest pyszna, chrupiaca,
              lepsza od wersji polskiej.
              • Gość: stara_lampucera Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 13:14
                pięknie dziękuję, a mogę jeszcze kogoś życzliwego prosić o wersję rodzimą?
                • dodwig2 Kruszonka 13.09.04, 14:02
                  Przepis na kruszonke:
                  20 dkg mąki
                  10 dkg cukru
                  10 dkg masla lub margaryny
                  Wymieszac wszystkie sypkie skladniki,dodac stopiony i schlodzony tluszcz
                  (raczej daję masło, ma milszy zapach) i razem zagniesc. Uszczykiwać małe
                  skrawki i rozmieszczać na cieście (ja popadnie).
                  Jeżeli chcę zrobić więcej kruszonki (a przeważnie chcę) proporcjonalnie
                  składniki zwiększam
            • no-surprises Kruszonka 13.09.04, 13:41
              Ja robię tak:
              cukier waniliowy, 10 dag cukru kryształu i 15 dag mąki wsypuję do miski, dodaję
              10 dag zimnego masła w sporych kawałkach i łaczę wszystko czubkami palców. Gdy
              składniki połączą się w grudki- kruszonka gotowa.
              • Gość: stara_lampucera Re: Kruszonka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:01
                no to mam już jasność, pieknie dziękuję, całuję roączki, padam do nóżek.
                Śmigam po pracy do domu i zabieram sie za placka - dostałam duuuuużo
                śliwek...gruszek zreszta tez, ale już się z nich robi naleweczka....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka