GoĹÄ: ewa IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.09.04, 13:02 Szukam dobrego przepisu na super ciasto- wyrośnięte. Jak długo piec? W jakiej temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sliwka1977 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 10.09.04, 13:16 Ja to powinnam wiedzieć najlepiej hihihi, ale niestety robiłam tylko zapiekankę ze śliwek z polentą, niczego sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 10.09.04, 13:20 Mój sprawdzony przepis (Od ciotki Janeczki z Jarocina) - ciacho wygląda i smakuje jak drożdżowe, ale jest dużo łatwiejsze i b. dobre - długo zachowuje świeżość oto one - 4 szkl. mąki 1 szkl. oliwy 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4 całe jaja 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko razem wymieszać Na wierzch owoce i kruszonka >(śliwki "dupkami" do dołu), mogą być również inne owoce, nawet mrożone lub z kompotu Piekę to ok. 60 min. w temp. 180st. C Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monia Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.09.04, 21:10 Mam pytanko:czy można mikserem czy ręcznie na stolnicy??raczkuję jeżeli chodzi o ciasta/.Dzięki za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: EWCIA Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.09.04, 23:03 JEŻELI BĘDZIESZ ROBIĆ Z PODANEGO TU PRZEPISU TO MIKSEREM, BO TO NIE JEST KRUCHE CIASTO KTÓRE WYRABIA SIĘ NA STOLNICY.PAPA. Odpowiedz Link Zgłoś
gddkia Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 11:28 Witam, a z czego kruszonka? Z tego samego ciasta? Jeżeli płynna konsystencja (ucierać mikserem), to jak zrobić tę kruszonkę? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewcia Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.09.04, 13:43 Dzięki wielkie!!!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pichciarz Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 02:26 PLACEK ZE ŚLIWKAMI 1 kg śliwek węgierek 5 jaj 20 dkg masła 30 dkg cukru łyżeczka amoniaku w proszku paczka cukru waniliowego 35 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej Śliwki umyć, osączyć, osuszyć, usunąć pestki nadkrawając wzdłuż każdą śliwkę. Masło utrzeć wałkiem w donicy na śmietanę lub ubić przystawką robota do wyrabiania ciasta. Gdy masło nabierze konsystencji gęstej śmietany, ucierać lub ubijać dalej dodając po jednym jajku i po trochu cukru. W końcu dodawać stopniowo przesianą mąkę przenna i ziemniaczaną. Połączyć ciasto z cukrem waniliowym i amoniakiemwymieszanym z wodą, wyłożyć do wysmarowanej masłem płaskiej blachy. Placek pokryć równomiernie połówkami śliwek przekrojonymi stronami do góry układając je równymi pasami i wciskając je lekko w ciasto. Placek upiec w lekko nagrzanym piekarniku. Zrumieniony placek wyjąć i posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z utłuczoną wanilią lub cukrem waniliowym. Gdy lekko przestygnie, pokroić w kwadraty, ułożyć na półmisku. Podawać na ciepło lub na zimno. Podoba mi się, że dają tak specyficzne zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksenia13 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 07:38 Upieklam ciasto wedlug przepisu Dodwig2 i wyszlo przepyszne. Robi sie je w 10 minut. Jest duza porcja i wyglada faktycznie jak drozdzowka. Pieklam je juz 3 razy. Wczoraj zamiast sliwek dalam brzoskwinie. Tez pysznie. Takiego przepisu szukalam.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 07:48 Miło mi, ja też to ciacho piekę bardzo często, a to wszystko dzięki Cioci Janeczce z Jarocina - pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stara_lampucera Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:56 wybacznie dyletantyzm, ale jak sie robi KRUSZONKE??? dzieki za pomoc, a ciacho brzmi apetycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis 13.09.04, 13:10 Kruszonka w wersji angielskiej: 1 szklanka maki, 3/4 szklanki cukru, 15 dkg masla i 1 paczka platkow migdalowych lub 3/4 szklanki sezamu lub 3/4 szklanki musli. Zmiksowac mikserem, az sie bedzie rozpadac. Jest pyszna, chrupiaca, lepsza od wersji polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stara_lampucera Re: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 13:14 pięknie dziękuję, a mogę jeszcze kogoś życzliwego prosić o wersję rodzimą? Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Kruszonka 13.09.04, 14:02 Przepis na kruszonke: 20 dkg mąki 10 dkg cukru 10 dkg masla lub margaryny Wymieszac wszystkie sypkie skladniki,dodac stopiony i schlodzony tluszcz (raczej daję masło, ma milszy zapach) i razem zagniesc. Uszczykiwać małe skrawki i rozmieszczać na cieście (ja popadnie). Jeżeli chcę zrobić więcej kruszonki (a przeważnie chcę) proporcjonalnie składniki zwiększam Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Kruszonka 13.09.04, 13:41 Ja robię tak: cukier waniliowy, 10 dag cukru kryształu i 15 dag mąki wsypuję do miski, dodaję 10 dag zimnego masła w sporych kawałkach i łaczę wszystko czubkami palców. Gdy składniki połączą się w grudki- kruszonka gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stara_lampucera Re: Kruszonka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:01 no to mam już jasność, pieknie dziękuję, całuję roączki, padam do nóżek. Śmigam po pracy do domu i zabieram sie za placka - dostałam duuuuużo śliwek...gruszek zreszta tez, ale już się z nich robi naleweczka.... Odpowiedz Link Zgłoś