Dodaj do ulubionych

czy ktos robil te ciasta?

14.02.15, 11:19
albo jest tak wprawiony w pieczeniu roznych ciast weganskich, ze moze podzielic sie radami i wskazowkami?
bo wszystko pieczone przez innych czego osobiscie probowalam bylo szczerze mowiac glinowate i dosc obrzydliwe, a poproszono mnie zebym upiekla cos dla bardzo_waznych_gosci_o_ktorych_za_cholere_nie_wiadomo_czy_wszystko_jedza_wiec_niech_bedzie_vege_na_wszelki_wypadek
no wiec po wstepnych riserczach wybralam te dwa przepisy:
na ciasto cytrynowe z kandyzwanymi cytrynami i rozmarynem (musze do niego dodac maka jak w przepisie, czy moze byc zwykla?)
i brownie na bazie ciecierzycy
mozna je np trzymac dzien lub dwa przed podaniem?
myslicie, ze cos takiego moze w ogole jakos wzglednie smakowac?
czy macie jakies ogolne rady, ktore moga mi sie przydac podczas produkcji?
aha, i szukam sprawdzonego przepisu na mocno czekoladowe muffinki z kawalkami czekolady i wisniami. normalnego przepisu. na wypadek, gdyby zatrabiscie_wazni_goscie okazali sie jednak nieuposledzeni jedzeniowo.
wystarczy nazwa sprawdzonego zrodla. z reszta poradze sobie sama. moje wypieki i kwestia smaku to wiadomo. jest jakis muffinkowy guru w sieci? jezyk obojetny.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: czy ktos robil te ciasta? 14.02.15, 11:37
      Nie piekłam, ale te kandyzowane cytryny to imo estetyczna pomyłka - wyglądają jak wyciągnięte z herbaty. Lepiej imo skórka albo plasterki świeżych cytrusów w dwóch-trzech kolorach. Normalna mąka chyba ok, ciasto nie będzie takie zbite. Ciecierzycowe brownie brzmi ochydnie, ale jeśli już, to z dobrej jakości dalekowschodnią puszkową ciecierzcą, zeby było maksymalnie gładkie. Z namaczanej i gotowanej może wyjść mocno mączyste, ze skórkami itd.

      Muffinów poszukałabym u źródła, czyli na stronach amerykańskich - np tu.
      • ania_m66 Re: czy ktos robil te ciasta? 14.02.15, 12:09
        ciecierzycowe blondie bylo internetowym hitem na baardzo wielu blogach, nie tylko vege, o ile mi wiadomo. brownie jest jego odmiana. dla mnie tez brzmi dosc ochydnie. ale zrobie dzisiaj na probe z pol porcji. albo jutro.
        nabycie dobrej ciecierzycy w puszce w miescie z 10% populacja innostrancow (w tym jakis 6-7% tureckiej i arabskiej) nie stanowi problemu :)
        od mathy s dostaje nawet newslettera, jak moglam zapomniec?
        dzieki!
        jesli ktos z normalnych vege tu zaglada, albo bezglutenowcow - z checia poznam inne sprawdzone przepisy.

        bene_gesserit napisała:

        > Nie piekłam, ale te kandyzowane cytryny to imo estetyczna pomyłka - wyglądają j
        > ak wyciągnięte z herbaty. Lepiej imo skórka albo plasterki świeżych cytrusów w
        > dwóch-trzech kolorach. Normalna mąka chyba ok, ciasto nie będzie takie zbite. C
        > iecierzycowe brownie brzmi ochydnie, ale jeśli już, to z dobrej jakości dalekow
        > schodnią puszkową ciecierzcą, zeby było maksymalnie gładkie. Z namaczanej i got
        > owanej może wyjść mocno mączyste, ze skórkami itd.
        >
        > Muffinów poszukałabym u źródła, czyli na stronach amerykańskich - [url=http://
        > www.marthastewart.com/search/results?keys=chocolate%20muffins#search6]np tu.[/u
        > rl]
        >
        >
    • znana.jako.ggigus ciasta wegańskie 14.02.15, 12:16
      piekłam. Ja bym wzięła mąkę ciecierzycową, tak chyba prościej. Można mąkę ciecierzycową wymieszać z orkiszową.
      (ale nie wiem, jak się ma gluten i orkisz. Ludzie na diecie bezglutenowej używają mąki orkiszowej).
      Wg mnie smaczne są ciasta wegańskie, jeśli dodać do nich 1-2 łyżki mąki sojwej, 1-2 łyżki oleju i ew. kurkumy szczyptę, jak potrzebujesz koloru. Ciasto nie jest gliniaste.
      Można też dodać drożdże i/lub proszedo do pieczenia/sodę.
      Ale browni jeszcze nie robiłam.
    • Gość: klik Muffiny. Normalne. IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.15, 14:27
      Można w różnych konfiguracjach farszowych.
      Muffinki z budyniem i czekoladą:

      Składniki suche:

      250 g mąki
      150 g cukru
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Składniki mokre

      200 ml maślanki
      50 ml oleju
      1 jajko

      Ponadto:

      1 opakowanie budyniu np waniliowego
      400 ml mleka
      12 kostek mlecznej czekolady

      Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 400 ml.W razie potrzeby możemy dodać cukier do smaku. Studzimy.
      W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Do każdej foremki wkładamy pełną łyżkę ciasta, następnie kopiatą łyżeczkę budyniu i kostkę czekolady. Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 25- 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wychodzi około 16-18 sztuk w silikonowych. W kombiwarze piekę je w 180'C około 15 minut.
    • roseanne Re: czy ktos robil te ciasta? 14.02.15, 16:23
      za ambitious kitchen

      INGREDIENTS
      Cooking Spray
      1 can (15 oz) chickpeas, rinsed and drained
      1/2 cup all natural almond butter or peanut butter
      1/3 cup pure maple syrup or agave nectar (you can also use honey if you're not vegan)
      2 teaspoons vanilla
      1/2 tsp salt
      1/4 teaspoon baking powder
      1/4 teaspoon baking soda
      1/3 cup vegan (or regular) chocolate chips plus 2 tablespoons
      sea salt, for sprinkling
      INSTRUCTIONS
      Preheat oven to 350 degrees F and spray 8x8 inch pan with nonstick cooking spray.
      In a food processor, add all ingredients except chocolate chips and process until batter is smooth. Fold in 1/3 cup of chocolate chips, I like to use dark chocolate because it has less sugar but it's up to you. Note: Batter will be thick and super delicious, so you could actually just eat it on it's own!
      Spread batter evenly in prepared pan then sprinkle 2 tablespoons of chocolate chips on top. (The batter may stick to your spatula, so I like to spray my spatula with nonstick cooking spray first.) Bake for 20-25 minutes or until toothpick comes out clean and edges are a tiny bit brown. The batter may look underdone, but you don't want them to dry out!
      Cool pan for 20 minutes on wire rack. Sprinkle with sea salt then cut into squares. Makes 16 blondies.
      NOTES
      Adding an egg to the batter will make it more cake-like, but not vegan.
      You can use your favorite nut butter, just make sure it’s all natural.
      Feel free to add in other things according to your dietary needs like nuts, dried fruit, or other types of chocolate.

      dodalam jajko, bo moge, ale jak widac nie jest konieczne
      czekolade ominelam, dodalam posiekane suszone morele
      maslo migdalowe
      syrop z agawy jako slodzik, bo mam :)

      robilam to,
      smakowalo rowniez glutenozercom
      • ania_m66 Re: czy ktos robil te ciasta? 14.02.15, 17:45
        no to to jest wlasnie ten slawny przepis ktorego wariacja sa te moje brownie :)
        zapomnialam kupic syropu z agawy do probnego ciasta. kupilam za to make gryczana, bo w tym przepisie na brownie jest z amarantusa, a nie mial jej moj bio sam. mam w domu jeszcze kukurydziana, resztki ryzowej i jakas calkiem egzotyczna z ameryki poludniowej albo afryki - tez bez glutenu, ale zapomnialam nazwy, a nie chce mi sie w szafce grzebac.
        cytrynowe potrenuje w tygodniu, brownie zrobie jutro na probe. zaloga w pracy zrobi za kroliki doswiadczalne :)

        roseanne napisała:


        > robilam to,
        > smakowalo rowniez glutenozercom
          • ania_m66 Re: czy ktos robil te ciasta? 14.02.15, 20:17
            wyglada b. pieknie.
            niestety musi byc mozliwosc zjedzenia wypieku pez talerzyka i widelczyka, a lapka - ew nad serwetka.
            ale zapisuje w zakladkach, poniewaz mam w najblizszym otoczeniu 2 osoby nie vege, ale z bardzo silna alergia na laktoze. tak silna, ze pol herbatnika z maslem w skadzie powoduje wezwanie pogotowia do masakrycznych boli i skurczow podbrzusza.
            edyta95 napisała:

            > jeśli chodzi o wege to mogę polecić
            > zdrovekarmelove.blogspot.com/2014/10/sernik-jaglany-z-figami-i-polewa.html
              • ania_m66 Re: czy ktos robil te ciasta? 16.02.15, 20:40
                no ten przepis wyglada dobrze.
                robilam na probe z tego podlinkowanego przeze mnie w pierwszym poscie bezglutenowego z ciecierzyca- tez z jadlonomii.
                niestety, jakt to w prawie kazdym przepisie marty dymek jakiejs istotnej informacji brakuje. tym razem wymiarow foremki :(
                ogolnie to ucieszylam strasznie wspolpracownika z b. ciezka nietolerancja laktozy (naprawde bardzo, bardzo ciezka) i dziewczyne z ostra celiakia. reszta sprobowala i powiedziala, ze niezle.
                dla mnie bylo obrzydliwe.
                reasumujac - przepis z ciecierzyca polecam szczerze wszystkim uposledzonym jedzeniowo (ci z alergia na orzechy niech sobie poszukaja zamiennika), jedzacym normalnie szczerze odradzam.

                agus7 napisała:

                > Robilam kiedys to brownie
                > www.jadlonomia.com/2013/04/idealne-weganskie-brownie.html
                > W zyciu bym sie nie domyslila jedząc ze to ciasto bezjajeczne :)
      • ania_m66 Re: czy ktos robil te ciasta? 16.02.15, 20:41
        bardzo dziekuje. pojutrze wyprobuje :)

        Gość portalu: mania napisał(a):

        > szukam sprawdzonego przepisu na mocno czekoladowe muffinki z kawalkami czekola
        > dy i wisniam
        >
        > moga byc muffiny? wg magdy gessler - czekoladowe babeczki - w skladnikach braku
        > je 4 jaj, dodasz kawalki czekolady i wisnie - są niezłe. Robię w papilotach muf
        > finkowych.
        >

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka