Dodaj do ulubionych

jajka ubite z cukrem vs cukier dodany do maki?

24.06.15, 12:49
jest jakas roznica w konsystencji ciasta?
nie mam czasu na samodzielne eksperymenty, bo caly dzien przygotowuje bufet na 20 osob.
w przepisie na brownie, ktore wlasnie stygnie i pachnie nieziemsko ubijalo sie jajka z cukrem i do nich dosypywalo sie make z kakao. na koniec wlewalo sie powoli wystudzone maslo
teraz zajelam sie ciastem cytrynowym z syropem. znaczy zajme sie po hummusie :)
no i w przepisie stoi jak byk - jajka utrzec z kwasna smietana, skorka cytrynowa, olejem i sokiem z cytryny. no i do tej masy dodac make wymieszana z cukrem i proszkiem. po czym krotko wymieszac.
wiec jestem ciekawa, czy jesli jednak ubije jajka z cukrem, po czm do dam reszte mokrych i dopiero na koniec ostroznie wsypie i wymieszam make z proszkiem to zmienie konsystencje ciasta.
jesli tak, to na lepsze, czy gorsze?
zlosliwcze? bene?
--
Du bist mein Fleisch, mein Blut, du bist ein Steak von mir!
Obserwuj wątek
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: jajka ubite z cukrem vs cukier dodany do maki 24.06.15, 13:22
      Do brownie jak najbardziej utrzeć cukier z jajami, bo tak napowietrzona masa rozmiękczy miąższ. Chcę natomiast zobaczyć mistrza, który utrze jaja z kwaśną śmietaną. Co z czym się będzie scierać? Ucieranie służy rozpuszczeniu cukru, rozmiękczeniu (jeśli ucieramy twarde tłuszcze) i napowietrzeniu masy. Jaja ze śmietaną można co najwyżej wymieszać, żeby błony żółtek i powrózki białek rozbić i zhomogenizować mokry wsad. Kryształki cukru mogą w tym pomóc, więc czemu by nie utrzeć jaj z cukrem? Za ich nieucieraniem przemawiać bedzie jedynie oszczędność czasu. Diametralnych różnic w konsystencji bym się nie spodziewał. W końcu to proszek głównie wykona spulchniającą robotę.

      Z przepisu wynika, że ktoś się kurczowo trzyma osobliwej zasady miksowania quick cake'ów: mokre z mokrym wymieszać, suche z suchym i dopiero potem w całość.

      Cytrynowca robię na bazie funciakowca: masło ucieram z cukrem na krem, dobijam jaja, na koniec mąka z proszkiem (albo bez, jeśli nikomu nie przeszkadza nieco bardziej zbity od standardowego proszkowca miąższ) i skórką cytrynową. Po upieczeniu jeszcze gorące polewam syropem cytrynowym.
          • ania_m66 Re: jajka ubite z cukrem vs cukier dodany do maki 24.06.15, 15:12
            niestety - jedno ciasto musi byc bezlaktozowe, a ostania polewa z gorzkiej czekolady i mleka kokosowego, a raczej smietanki uparla sie zostac plynna i niesamowicie lepiaca i brudzaca, co jednak wkurza kiedy je sie lapkami.
            talerzy nie przewidujemy, bo nie mamy ochoty aby w ciagu 5 min zrobil sie syf w redakcji i pokoju konferencyjnym.
            festiwal na 20.000 ludzi mamy i 12h pracy glowa i (niekiedy) nogami przy nim. plus odwiedza nas zajebiscie_wazni_goscie z rektorem na czele. jesc co prawda nie beda, ale jednak dobrze by bylo, zeby nasze miejsce pracy z przyleglosciami nie robilo wrazenia chlewu ;)
            no chyba, ze masz jakis pomysl na cos co bedzie niebrudzace - nawet jesli polezy w cieplym pomieszczeniu, to bardzo chetnie...

            zlosliwiec.zlosliwiec napisał:

            > Za suche brownie? To polej górę ganaszem i serwuj jako błotniak z Mississippi.


            --
            Gesslerowa w kosciele

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka