Dodaj do ulubionych

Teście z wizytą - co podać?

27.10.15, 10:57
Cześć :) wkrótce odwiedzą nas teście na nowym mieszkaniu, będą też ciotka i wujek ze strony mojego faceta (średnia wieku - 60l). Z wcześniejszych imienin, dni poświątecznych na stole pojawiały się: de volaille (wymyślny z serem), schabowe, roladka itp. Na kolacje bigos, sałatka z majonezem, jakieś kiełbasy typu śląska.
Chcielibyśmy podać obiad, kawę + słodkie i kolację. Kucharka ze mnie bardzo przeciętna. Nie znam się na tradycyjnej kuchni :/ Słodkie kupię w cukierni, ale co z obiadem? Standardowo będą ziemniaki, ale co z mięs? De volaille w życiu nie robiłam, schabowy wychodzi cienki, suchy i twardy...
Czy możecie mnie poratować przepisem na jakieś konkretne mięsiwo do obiadu? Najlepiej z 2 rodzaje? Mam stary piekarnik gazowy, nie wiem czy można mu ufać, więc chciałabym usmażyć z 2 rodzaje mięs. I jakiś przepis na prosty bigos?
Goście jedzą tradycyjnie, nie chcę żeby wyszli od nas głodni :)
Dziękuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Teście z wizytą - co podać? 27.10.15, 12:40
      powiatowekiwi napisał(a):

> I jakiś przepis na prosty bigos?

zrób bogaty, kazdy zadowolony!
    • Gość: klik Re: Teście z wizytą - co podać? IP: *.gdynia.mm.pl 27.10.15, 13:19
      Nie rozbijaj schabu na papier to nie będzie suchy i cienki. Jak chcesz inaczej wykorzystać schab to zrób ciasto jak na placki ziemniaczane ścierając je na grubych oczkach tarki. Doprawiasz masę i kładziesz duży "plac" na patelnię, na niego lekko rozbity schab, żółty ser, przykrywasz wierzch drugą porcją ciasta i smażysz na złoto z obu stron. Podajesz z zestawem surówek. Masz połączenie mało spotykane dwóch tradycyjnych potraw. Schab oczywiście też doprawiasz osobno.
      • mhr2 Re: Teście z wizytą - co podać? 27.10.15, 13:36
        Gość portalu: klik napisał(a):

> Jak chcesz inaczej
        > wykorzystać schab to zrób ciasto jak na placki ziemniaczane ścierając je na gru
        > bych oczkach tarki.

wow, co do picia?
    • Gość: x dla teściowej tradycyjne grzybki ;) IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 27.10.15, 22:30
    • ortolann Re: Teście z wizytą - co podać? 28.10.15, 08:40
      Będziesz ryzykować? Ja bym coś zamówiła i potem to tylko u siebie odgrzała. Nikt by nie musiał wiedzieć, że to nie Twoje dzieło. :)
    • turzyca Re: Teście z wizytą - co podać? 28.10.15, 08:53
      Skoro sa fanami kuchni tradycyjnej i prostej, to moze bitki zapiekane? Zrobisz dzien wczesniej, w dzien wizyty tylko odgrzejesz, nawet Twoj stary piekarnik powinien dac rade.
    • Gość: Ola Re: Teście z wizytą - co podać? IP: 5.134.65.* 28.10.15, 11:31
      testowałam wiele potraw i mogę Ci polecić:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127361628,127361628.html - możesz dla pewności plastry schabu dzień wczesniej zamarynować np. w oliwie z dodatkiem ziół
      tak samo tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66750904,66750904.html
      • powiatowekiwi Re: Teście z wizytą - co podać? 28.10.15, 12:49
        Dziękuję :) na pewno wypróbuję :)
      • tawananna Re: Teście z wizytą - co podać? 29.10.15, 00:28
        Ten schab z gruszką (pierwszy link) wychodzi wspaniały i chyba nie da się go zepsuć :); można też spokojnie dać więcej gruszki.
        Jeśli są ograniczenia czasowe, bez problemu można przygotować go np. parę godzin/dzień wcześniej i tylko upiec przed podaniem.
        • ermirka873 Re: Teście z wizytą - co podać? 29.10.15, 12:33
          jak do mnie przychodza teściowie, to podaje im tradycyjny polski obiad np. schabowego i są szczęśliwi. Tyle, ze ciasta kupuję zawsze bo nie mam talentu do pieczenia, ale jeszcze się nie zorientowali ;)
    • Gość: klik Oni już dawno sobie poszli... //rotfl IP: *.gdynia.mm.pl 02.11.15, 17:55
    • mhr2 Re: Teście z wizytą - co podać? 06.11.15, 11:12
      zenobi11 napisał(a):

> Ja bym postawiła na jakąś pieczeń.

masz racje, 2-3 pieczeni i sałatka:)
    • inka.0202 Re: Teście z wizytą - co podać? 24.01.16, 22:18
      A może zrazy wołowe zawijane?W śodek rozklepanego płata mięsa załaduj chudy boczek lub szynkę oraz pasek ogórka kiszonego.Zwiąż roladki porządnie białą nicią lub zepnij wykałaczkami.Oprósz przyprawami i mąką, porządnie obsmaż, przełóż do rondla i zalej bulionem.Wskazane parę suszonych grzybów.Duś tak długo, aż zrazy będą miękkie, a sos zgęstnieje.Podaj z kaszą lub kluskami śląskimi( łatwe do zrobienia).Jako jarzynkę możesz podać zasmażaną czerwoną kapustkę.Wszystko proste w wykonaniu, a wyjątkowo pyszne;))
      • mamaemmy Re: Teście z wizytą - co podać? 27.01.16, 20:42
        Wątek jest z pazdziernika,więc chyba teściowie już nie jeden raz przyszli :P Ale dzięki za odgrzebanie wątku-bo ten schab z gruszką zrobię :):)
        • mamaemmy Re: Teście z wizytą - co podać? 27.01.16, 20:43
          niejeden miało byc
        • kk345 Re: Teście z wizytą - co podać? 27.01.16, 22:45
          W styczniu może być problem z dojrzałą, pachnacą gruszką:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka