Dodaj do ulubionych

piersi kaczki ze Smaków i Aromatów

20.09.04, 08:49
Witam, ja z olbrzymią prośbą - baaardzo potrzebny mi przepis na piersi kaczki
w sosie pomarańczowym - z jednego z numerów (już niestety nie wydawanych)
Smakow i Aromatów. Czeka nas uroczyste przyjęcie w niedzielę i to miał być
podane jako kontrpropozycja do dziczyzny. No ale ten sprawdzony i pyszny
przepis gdzieś się zagubił.
I taką mam cichą nadzieję, że Ktoś tu czytywał Smaki, ma stare numery,
odszuka i poda przepis na forum.
Będę bardzo wdzięczna.

pozdrawiam

Gajdzia
Obserwuj wątek
    • gajdzia Re: piersi kaczki ze Smaków i Aromatów 21.09.04, 08:15
      Bardzo dziękuję za chęć pomocy :)). Otóż po konsultacjach ustaliłyśmy ze
      przepis dotyczył całej kaczki (my zmodyfikowalismy do samych piersi -
      przepraszam za małą precyzyjność w pierwszym poście) i wydaje nam sie ze był w
      numerze z Papieżem. Napewno było zdjęcie kaczki dołączone do przepisu. Jeśli
      nie masz tego numeru to będę wdzięczna za przepis dot. piersi kaczki na
      liściach sałaty...
      To przyjęcie zaręczynowe mojej młodszej siostry i bardzo chciałybyśmy by się
      udało.
      • Gość: yfcia Re: piersi kaczki ze Smaków i Aromatów IP: 195.28.179.* 21.09.04, 11:58
        Piersi kaczki na sałacie:
        4 filety z piersi kaczki
        2 czerwone cebule
        2 pomarańcze
        4 ziarna jałowca
        2 ząbki czosnku
        1 łyżeczka utartego imbiru
        szczypta przyprawy "pięć smaków"
        50 ml czerwonego wina
        łyżeczka cukru
        sól i świeżo zmielony pieprz
        2 łyżki masła
        MARYNATA:
        1 łyżka octu balsamico
        3 łyżki brandy
        szczypta startej skórki cytrynowej
        Mięso umyj i osusz,natrzyj marynatą z octu, brandy i skórki.Odstaw na 30 min. w
        chłodne miejsce.
        Przygotuj sos. Do rondelka wlej sok z pomarańczy,wsyp jagody jałowca,posiekane
        cebule, imbir, chińską przyprawę i cukier. Wlej wino, gotuj na średnim ogniu,
        aż nabierze aromatu. Posól i zdejmij z ognia.
        Rozgrzej na teflonowej patelni masło, smaż na średnim ogniu piersi kaczki(po 7
        min. z każdej strony. Pokrój w cienkie plasterki, podgrzej jeszcze raz na
        patelni i rozłóż- jak wachlarz-na dwu talerzach wyłożonych liśćmi zielonej i
        czerwonej sałaty. Polej gorącym sosem i podaj z frytkami. Dobrym dodatkiem jest
        podsmażona na maśle(z odrobiną wina, kminku i cukru)czerwona kapusta.
        Powodzenia! Jak chcesz, to znalazłam jeszcze w "Smakach i aromatach" przepis
        na kaczkę pozbawioną kości z bakaliowym nadzieniem.Można podać na ciepło i na
        zimno.
    • Gość: charlotte Re: piersi kaczki ze Smaków i Aromatów IP: 213.241.37.* 21.09.04, 14:37
      Oto przepis na kaczkę z numeru z Papieżem:

      kaczka o wadze 2 kg
      4 pomarańcze
      3 jabłka
      1/3 szkl. cukru pudru
      3 łyżki octu winnego
      50 ml brandy
      50 g rodzynek
      3 goździki, majeranek
      3 ząbki czosnku
      sól, pieprz

      Kaczkę ponakłuwać widelcem, natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Piec
      przykrytą folią, na ruszcie ustawionym nad brytfanną, 35 min. Z dwu pomarańczy
      wycisnąć sok. Skroić trochę skórki. Jabłka obrać, ćwiartki wymieszać z
      majerankiem, łyżeczką cukru i rodzynkami. Ocet wymieszać z cukrem, gotować na
      dużym ogniu, aż będzie miał kolor karmelu. Zdjąć ognia, dodać sok z pomarańczy,
      alkohol, skórkę i podgrzewać na małym ogniu 2-3 min. Podpieczoną kaczkę nadziać
      jabłkami(łychą). Zebrać z brytfanny część tłuszczu i ułożyć ptaka na dnie. Piec
      w 200 stopniach 25-30 min, polewając sosem karmelowo-pomarańczowym. Podawać z
      plasterkami pomarańczy i brzoskwini, polaną sosem spod pieczenia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka