Dodaj do ulubionych

Kokosowy tunczyk (dla Liski i nie tylko)

21.09.04, 22:20
nie sprawdzony, ale zwrocil moja uwage. To tak w kwestii porzadkowej tylko

Tunczyk pokrojony w kostke (ok. 70 dag), oproszyc sola, pieprzem i papryka czerwona (po lyzeczce).
Na masle przesmazyc cebule pokrojona w kostke, i zabek czosnku. Dodac tunczyka, az zbrązowieje.
Posypac mąką (ok. 3 łyżki) i jeszcze chwile smażyć.
Dodac:
zmielone migdaly (70 g), łyżeczke pokruszonej chili (lub 1/2 sproszkowanej), 1/2 łyżeczki tymianku, liść laurowy, soku z cytryny (3 łyżki), miodu (3 łyżki), 0,5 l mleka kokosowego i 10 dag swiezeo startego orzecha (latwiej bedzie pewnie wiorki dodac, a poniewaz sa mniej aromatyczne to dodac ze 2 razy wiecej - to doswiadczenie po haitanskiej rybie kokoswej, ale mleko oczywiscie latwo wydostac z orzecha).
Zmniejszyc ogien i dusic ok. 30 min.

podawac z ryzem
Obserwuj wątek
    • senin Re: Kokosowy tunczyk (dla Liski i nie tylko) 22.09.04, 00:37
      przepis wyglada znakomicie..

      ale co z tym wydostawaniem mleka z orzecha? Najpierw trzeba miazcz zetrzec a
      potem wycisnac mleko, bo to, co w srodku (i latwo wydostac), to sie nie nadaje
      do gotowania. (chyba ze ten przepis to jakis wyjatek). Jesli jest to
      tlumaczenie z angielskiego to napewno nie chodzi o plyn z srodka orzecha...

      najlatwiej jest uzyc mleko kokosowe z puszki
        • Gość: senin szeptem... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 22.09.04, 09:26
          psst! gieziku,....to nie TO mleko

          to co w srodku nie nadaje sie do gotowania.
          W 99% przepisow pod terminem mleko kokosowe rozumie sie plyn wycisniety ze
          startego bialego miazczu orzecha. Jest biale, nieprzezroczyste o
          konsystencji "cienkiej" smietany. Najlepiej kupic puszke bo z terciem i
          wyciskaniem to duzo zachodu

          To co mozna wydobyc przez dziurki nadaje sie do picia i popularnie po angielsku
          nazywa sie coconut water... Nie polecam picia tegoz po paru dniach od zerwania
          kokosa. Najlepsze jest zreszta, gdy kokos jest zerwany zanim to biale w srodku
          stwardnieje, gdy jeszcze jest w formie stezalej mocno galarety.

          W sklepach zas sprzedaja z reguly kokos z utwardzonym wnetrzem orzecha, wiec ta
          woda to do picia tez sie za bardzo nie nadaje.
    • Gość: cipcipkurka Przepis wypróbowany :-) IP: *.xs4all.nl 27.09.04, 19:32
      I godny polecenia! Naprawdę rewelacja. Nie trzymałam się ściśle przepisu, ale
      był i tuńczyk, i kokos, i mleczko kokosowe, i chili, i sok z cytryny, i
      cebula...
      Przypuszczam, że na stałe wejdzie do mojego repertuaru, chociaż cena tuńczyka
      zwala mnie wciąż z nóg. Ale warto, oj jak warto!
    • Gość: charlotte do Senin IP: 213.241.37.* 27.09.04, 21:39
      Jesteś specjalistką od kokosa, więc może i mi coś poradzisz. Od dawna szukam
      przepisu na ciasto z nadzieniem kokosowym, jakie kiedyś zdarzyło mi się zjeść.
      Ciasto ucierane jak na babkę to jestem w stanie zrobić, ale nie wiem, jak
      przygotować nadzienie. Było to pieczone w keksówce. Zwykle część takiego ciasta
      ucieranego miesza się z kakao i wychodzi taka łata w środku z ciemnego ciasta.
      Tu zamiast tego ciemnego ciasta był kokos starty na tarce jarzynowej. Tylko nie
      wiem, jak taki starty kokos przygotować, żeby nie był sypki tylko taki lepki i
      wilgotny, jak jadłam. Może masz jakiś pomysł. Z góry dziękuję.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka