Dodaj do ulubionych

margaryna do smarowania a pieczenie ciasta

21.02.16, 10:26
Witam, czy margaryne zwyklą można zastąpić tą do smarowania. Chcę dziś upiec ciasto a mam tylko margarynę do smarowania. Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 21.02.16, 14:01
      Na opakowaniu powinna być informacja, czy się nadaje do pieczenia (albo jakie temperatury wytrzymuje). Jeśli się dobrze ubije (na początku spróbuj ubić bez cukru), to moze być ok. Chociaż trudno powiedzieć - kiedyś jadłam zupę, do której gospodyni dodała parę łyżek Delmy do smarowania "żeby była bardziej treściwa, bo to wegańskie, bez mięsa, takie nijakie jakieś, tłuszcz musi być" i efekt był bardzo dziwny - na powierzchni całkiem przyzwoitej ogórkowej unosił się dziwny, białawy kożuch o koszmarnym zapaszku.
      Tak całkiem poza tym: przemyśl używanie masła do ciasta - różnica jest zasadnicza.


      --
      Socjologia kobiety a sprawa Jaxy.
        • quba Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 00:13
          Pod nazwą "margaryna" kryją się tłuszcze roślinne niekiedy zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem polepszaczy smaku, lecytyny oraz substancji barwiących. Margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D i E. W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryn - twarde (w kostkach) i miękkie (w kubkach).

          Niektóre margaryny mogą zawierać nawet do 25% mleka. Produkuje się je z olejów roślinnych. Tak więc nawet jeśli produkt nazwano masłem roślinnym to w rzeczywistości jest to margaryna. W zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii powstaje mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które nam szkodzą (zresztą podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe), a na dodatek podnoszą poziom ?złego? i obniżają poziom ?dobrego? cholesterolu


          www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/margaryna-rodzaje-co-zawiera-i-dlaczego-warto-ja-jesc_34664.html

          --
          Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
          • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 13:06
            Maslo tz jest zmieszane z woda lub mlekiem.
            Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej zawartości tłuszczu mlecznego (80%-90% dla masła (nie więcej niż 16% wody i 2% suchej beztłuszczowej masy mleka),

            A o tym ze niektore margaryny maja maslanke (nie mleko!!), pisalam enta ilosc razy.

            Tluszcze trans:
            Część obecnie produkowanych margaryn zawiera tłuszcze trans w ilości <1%[3][4], w porównaniu masło zawiera ich do 3%[5] (występujących naturalnie w mleku).

            --
            ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
    • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 22.02.16, 14:15
      wiekzosc margaryn na rynku ma sklad mieszany - maslanka/maslo. Czysto roslinne margaryny to niestety rzadkosc.
      Wylewacie pomyje na margaryne, a margaryna to produkt fantazji przemyslu spozywczego, wystarczy poczytac sklad.

      --
      ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
      • quba Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 23.02.16, 22:57
        a masło się robi ze ŚMIETANKI nie z maślanki. cieszysz się tym maślankowym składem margaryny, jakby się chemii nie uczyła. Margaryna to UTWARDZONY CHEMICZNIE OLEJ!!! Niechby był olej, ale dodają do niego chemii by miał postać stałą, ta chemia w margarynie to trucizna.Nie masz w domu masła do ciasta, to dodaj olej, a nie truj się chemią wstrętną, to z jedzenia byle czego jest większość nowotworów. Koncerny spożywcze płacą miliony za reklamy margaryny, czy widziałaś by ktoś reklamował masło? Nie! bo masło nie potrzebuje reklamy!
        Nawet powiem tak - lubisz, to jedz, ale NIE WMAWIAJ innym, że margaryna jest zdrowa, bo nie jest.
        Pozdrawiam. :)

        --
        Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
    • quba Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 23.02.16, 22:58
      możesz dodać olej, ale na miłość Boską, nie jedzcie margaryny

      --
      Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
        • olivkah Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 10:26
          "co jest zlego w margarynie?"
          W margarynie są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo wrażliwe, w procesie obróbki ulegają utlenieniu i stają się toksyczne. To się nie nadaje do jedzenia. Nawet osoby, które nie chcą masła ani smalcu, mają do wyboru inne, bardziej naturalne tłuszcze.
              • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 13:01
                Chociaż proces powstawania miażdżycy nie jest do końca poznany i wiadomo, że nie zależy wyłącznie od diety, to za niekorzystne dla zdrowia uważa się spożywanie dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych[potrzebne źródło]. Masło składa się z nich w około 50% natomiast margaryny w około 20%.

                Uznawane za korzystne kwasy nienasycone (jedno- i wielo-) stanowią masło w około 23%, natomiast margaryny w zależności od ich twardości. Margaryny twarde w około 33% składają się z kwasów nienasyconych, natomiast miękkie w około 52%. Oliwa z oliwek zawiera 77% tłuszczów jednonienasyconych i jest to wyjątkowo wysoka wartość w porównaniu z innymi tłuszczami roślinnymi.
                Wpisz swoją odpowiedź

                --
                ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
              • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 13:06
                tluszcze trans:
                Część obecnie produkowanych margaryn zawiera tłuszcze trans w ilości <1%[3][4], w porównaniu masło zawiera ich do 3%[5] (występujących naturalnie w mleku).

                --
                ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
                • olivkah Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 13:23
                  tluszcze trans:
                  >Część obecnie produkowanych margaryn zawiera tłuszcze trans w ilości <1%[3][4], w porównaniu masło zawiera ich do 3%[5] (występujących naturalnie w mleku).

                  Obecnie nie ma wątpliwości, że sztuczne tłuszcze trans są niezdrowe. Natomiast występujące naturalnie tłuszcze trans są neutralne ub korzystne dla zdrowia.
          • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 12:11
            Margaryna to: Margarine, like butter, consists of a water-in-fat emulsion, with tiny droplets of water dispersed uniformly throughout a fat phase in a stable crystalline form.
            Albo:
            Jest to emulsja tłuszczowo-wodna wytwarzana współcześnie głównie poprzez katalityczne uwodornienie płynnych olejów roślinnych (rzepakowego, sojowego, palmowego, arachidowego i innych).

            Weganski majonez to tez emulsja tluszczu , wiec jajko tez nie jest niezbedne do powstania majonezu. Smakuje Taki majonez tak samo, bo chodzi o forme (emulsja), a nie o sklad.

            --
            ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
          • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 12:12
            jeszcze o wielonasyconych ksach tl. w masle
            Niepożądaną właściwością masła jest stosunkowo duża twardość w niskich temperaturach, wynikająca z temperatury mięknięcia tłuszczów nasyconych, które stanowią główny składnik masła. Twardnienie masła utrudnia rozsmarowywanie na pieczywie

            --
            ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
            • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 12:16
              Tluszcze trans
              Część obecnie produkowanych margaryn zawiera tłuszcze trans w ilości <1%[3][4], w porównaniu masło zawiera ich do 3%[5] (występujących naturalnie w mleku).

              --
              ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
    • znana.jako.ggigus Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta 24.02.16, 10:16
      Na tym pieke od lat wszysto.
      www.google.de/search?q=margaryna+alsan&hl=de&biw=1680&bih=925&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj-6JeZiJDLAhXMfhoKHZdlDCIQsAQIQw

      --
      ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka