Dodaj do ulubionych

krem do tortu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 13:12
poszukuję przepisu, spody kupię w piekarni ale krem chcę zrobić sama, a z
tytki to nie to samo
z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • bynight_one Re: krem do tortu 24.09.04, 13:40
      Ja duzo nie pieke, ale zbliza sie "wiekopomna chwila" i przydaloby sie tort
      zrobic. Mysle sobie, zeby rozpuscic czekolade i wymieszac z ricotta i bita
      smietana. Moze ktos robil kiedys cos podobnego ? a moze pomysl wogole chybiony i
      uwazacie, ze to paskudne polaczenie ?
      • dziuunia Re: krem do tortu 24.09.04, 20:04
        bynight_one napisała:

        > Ja duzo nie pieke, ale zbliza sie "wiekopomna chwila" i przydaloby sie tort
        > zrobic. Mysle sobie, zeby rozpuscic czekolade i wymieszac z ricotta i bita
        > smietana. Moze ktos robil kiedys cos podobnego ? a moze pomysl wogole
        chybiony
        > i
        > uwazacie, ze to paskudne polaczenie ?


        Myślę że Twój krem będzie zbyt rzadki i tort się nie utrzyma.Poza tym IMO
        połączenie rozpuszczonej czekolady i serka nie jest najlepsze,lepiej zetrzeć ją
        na tarce i dodać do kremu na końcu.A ricottę ze śmietaną można zmieszać ale
        trzeba dodać choć trochę żelatyny,żeby była pewność że krem nie wypłynie.
        Ja robię kremy przeważnie tradycyjne,czyli jajka ubijane z cukrem na
        parze,przestudzam trochę,następnie ucieram masło do białości i powoli po 1
        łyżce dodaję ubite jajka.Pod koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i
        spirytus,albo inne dodatki zaleznie od smaku kremu.Taki krem jest co prawda
        tłusty,ale bardzo dobrze się trzyma-zastyga na twardo i mozna nim wyciskać
        ładne wzorki,poza tym smakuje dobrze.Jak ktoś nie przepada za ciężkim kremem
        można zrobić tradycyjny krem budyniowy,przepis jest w którymś z postów niżej i
        dodać do niego drobno pokrojone owoce.Albo ubić po prostu smietanę,to
        najszybciej i najprościej.
        Teraz przypomniałam sobie że mój tort nr 4 był właśnie z kremem budyniowym o
        smaku pinia colada tzn.rumowo-kokosowy z ananasem drobno pokrojonym.Bardzo
        lubię takie połączenia.
        Acha,jeszcze proporcje na krem maślany:4 jajka,1 szklanka cukru,2 kostki 200 g
        masła-absolutnie nie margaryny!Masło tez musi być zwykłe,bez oleju.
    • justa30 Re: krem do tortu 24.09.04, 13:45
      Mój sprawdzony krem do tortu:
      krem karpatka ugotować ostudzić. Masło utrzeć na puch dodać po łyżce tego
      kremu.
      Dodać jogurt Danona Fantazja tylko bez dodatków i ajerkoniak lub adwokat.
      Wychodzi bardzo puszysta masa. Jak przekładam biszkopty to wciskam w masę
      wiśnie z syropu. Pycha
      Justyna
    • ka_thy Re: krem do tortu 24.09.04, 14:25
      A ja w zeszłym tygodniu robiłam tort na urodziny córki z kremem kokosowym:

      "krem kokosowy

      0,9 l mleka
      6 żółtek
      4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      1,5 szklanki cukru
      2 kostki miękkiego masła (nie z olejem)
      kilka łyżek soku z ananasa lub sok z 1/2 cytryny
      20 dag wiórków kokosowych

      puszka ananasa
      słoik dżemu ananasowego


      sposób przygotowania
      W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotować.
      Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko z mąką ziemniaczaną, wszystko dobrze
      wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając od momentu
      wrzenia przez około 3 minuty. Pod koniec wsypać około 15 dag wiórków
      kokosowych, jeszcze raz dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W tym
      czasie rozetrzeć masło na biały puch, a następnie dodawać do niego po łyżce
      wystudzonego budyniu. Do kremu można dodać trochę soku z ananasa lub cytryny.
      Biszkopt podzielić na 3 części. Do nasączenia można użyć soku z ananasa z
      puszki, wymieszanego z odrobiną wody lub herbaty, cukru oraz kieliszkiem
      alkoholu (wódki lub białego rumu). Dolną część nasączyć ponczem. Ananasa
      pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z dżemem ananasowym, a następnie wyłożyć
      na dolą cześć tortu. Następnie wierzch posmarować częścią kremu. Kolejno ułożyć
      drugą cześć biszkoptu, nasączyć ponczem i posmarować dość obficie kremem.
      Przykryć trzecia częścią. Można ją jednak odwrócić, tak by przypieczona cześć
      znajdowała się w środku. Łatwiej wówczas będzie nasączyć ostatnią część.
      Wierzch tortu oraz boki wysmarować, pozostałym kremem, posypać obficie ze
      wszystkich stron wiórkami kokosowymi."

      Wiórki kokosowe poniewaz były bardzo grube starłam w maszynce do bakalii -
      zrobił się proszek kokosowy. Tort wyszedł okrutnie dobry.
    • mysiulek08 Re: krem do tortu 24.09.04, 19:41
      dwa jajka, szklanka cukru/moze byc troche mniej/ ubic na piane i dalej ubijac
      na parze az masa zbieleje i zgestnieje, ucierac do ostudzenia, do ostudzonej
      dodawac porcjami kawalki miekkiego masla, ucierajac do konsystencji kremu,
      dodac np papke z mocno zaparzonej kawy, rozpuszczona czekolade, lub kakao,
      ugotowany wystudzony budyn, miekkie owoce itp, dolac alkoholu, spiryrus, wodka,
      koniak.
      Albo po prostu bita smietana:) ubita z kremowki z odrobina rozpuszczonej
      zelatyny.
      Krazki ciasta musowo nasaczone ponczem:)
    • Gość: Hanna Re: krem do tortu IP: 64.213.237.* 24.09.04, 22:10
      Pamietam, wiele razy pomagalam mamie, gdy ucierala krem do tortu. Sama nidgy
      nie zrobilam, bo nie mialam takiej miski do ucierania.
      Ale jezeli masz , oto krem: kostka masla, lekko miekka, szkalnka cukru--
      ucierasz krecac wokol miski, dodajesz po jednym zoltku( razem -5) i ucierasz,
      ucierasz.Ubijasz bialka i dodajesz do kremu. Teraz w zaleznosci od smaku,
      dodajesz duza lyzka dobrego gorzkiego kakao(czekoladowy), 2-3 lyzki bardzo
      mocnej kawy(kawowy), lyzke aromatycznego alkoholu, lub smaku waniliowego .
      Im lepiej ukrecony, tym lzejszy i lepszy krem.
      Niektorzy ucieraja mochanicznie, ale to nie to.
    • lola211 Re: krem do tortu 25.09.04, 09:44
      Rozpuscic na parze tabliczke gorzkiej czekolady(wstepnie potarkowac lub
      polamac), zdjac z garnka, dodac 2 łyzki rumu i 2 łyzki rozpuszczonej w malej
      ilosci wody zelatyny, przestudzic.Ubic 0,5 l kremówki z cukrem waniliowym i 3
      łyzkami cukru pudru, mieszajac wlewac czekolade.Powstanie pyszny gesty krem,
      mozna dodac posiekanych orzechów.
      Bardzo prosty przepis, a krem wspanialy.

      Przyznam sie, ze pare razy zrobilam krem na szybko z torebki, Oetkera,
      ajerkoniakowy, dodałam do niego likieru i wyszedł naprawde dobry.Ale to wersja
      dla osób, ktore nie pogardza gotowcami, sama równiez zdecydowanie wole krem
      wlasnorecznie przygotowany, ale jak ktos nie ma wprawy, to takie torebkowy
      specjał jest wybawieniem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka