Dodaj do ulubionych

kluski kładzione ("bergi")

IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 22:27
czy ktoś wie skąd pochodzą, lub też w jakich regionach kraju je się u mnie w
domu nazywane kluskami kładzionymi (bergi), z tartych ziemniaków, mąki, jajka i
odrobiny mąki, a gotuje się jak sama nazwa wskazuje kładzione na gorącą wodę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nina Re: kluski kładzione ( IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.02, 22:47
      Najprawdopodobniej Wielkopolska.Co prawda u mnie babcia pochodzaca z Torunia
      robila je rewelacyjnie,ale moj ojciec (wielkopolanin) upiera sie,ze stanowczo
      pochodza z poznanskiego.
      A z czym u Was sie to je?U nas obowiazywaly dwa zestawy-dorosli jedli kluski z
      duszona,kwaszona kapusta;natomiast dzieci preferowaly gesta smietane i sol.
      Pozdrawiam
      • Gość: hani Re: kluski kładzione IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 18:29
        U nas najczęściej jada się je ze skwarkami, natomiast powodem mojego dociekania
        skąd owe kluski pochodzą lub też gdzie się je jada jest to iż moja rodzina, a
        zarazem tradycje kulinarne wywodzą się z Krakowa i generalnie z Galicji i nie
        jest to w tych rejonach popularna potrawa. Tym bardziej zdziwiło mnie kiedy
        będąc w Tatrach Zapadnych dostaliśmy na obiad w orawskiej kolibie właśnie
        kluski kładzione z duszoną kapustą, a nazywają się tam "strapacky z kapustou".
        pozdrowienia
        • Gość: Maestro Re: kluski kładzione IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 22:14
          A ja to pamiętam z lubelskiego.
    • roseanne Re: kluski kładzione ( 16.04.02, 22:29
      w mojej rodzinie nazywalo sie to kluski slaskie - okolice Poznania
      inna odmiana byly "kluski z proga cpane" - mase umieszczalo sie na deseczce do
      krojenia i szybkimi,sprawnymi ciaciami zrzucalo na wrzatek.
      czasami jako danie glowne z przesmazona cebulka icskwarkami, czasami jako
      dodatek do pomidorowej lub rosolu
      • Gość: hani Re: kluski kładzione ( IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 21:13
        roseanne napisał(a):

> w mojej rodzinie nazywalo sie to kluski slaskie - okolice Poznania
        > inna odmiana byly "kluski z proga cpane" - mase umieszczalo sie na deseczce do
        > krojenia i szybkimi,sprawnymi ciaciami zrzucalo na wrzatek.
        > czasami jako danie glowne z przesmazona cebulka icskwarkami, czasami jako
        > dodatek do pomidorowej lub rosolu

To nie są kluski śląskie gdyż kluski śląskie mają regularne, okrągłe kształty i
        do tego z dziurką...
        kluski kładzione jest to nie do końca byt uformowany i dlatego jako takie być
        powinny wpuszczane do wody w nie do końca uformowanym kształcie, czyli
        po prostu z dechy do krojenia
        a spożycie:
        u mnie w domu zamiast ziemniaków do tzw. drugiego dania przy np. kaczce i
        buraczkach, tudzież schabie po cygańsku...
        • Gość: roseanne Re: kluski kładzione ( IP: *.sympatico.ca 17.04.02, 22:26
          zeby bylo weselej - "kluski slaskie" w/g rodziny w poznanskiego byly szare
          (dodatkiem surowych ziemniaczkow)
          w/g rodziny z krakowskiego - to biale okragle kluseczki z dziurka
    • Gość: KASJERKA Re: kluski kładzione ( IP: *.dsl.sntc01.pacbell.net 17.04.02, 04:00
      Gość portalu: hani napisał(a):

> czy ktoś wie skąd pochodzą, lub też w jakich regionach kraju je się u mnie w
      > domu nazywane kluskami kładzionymi (bergi), z tartych ziemniaków, mąki, jajka i
      >
      > odrobiny mąki, a gotuje się jak sama nazwa wskazuje kładzione na gorącą wodę.

Moim zdaniem te kluski pochodza z Lodzi, bo tam jest bieda i zawsze byla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka