Dodaj do ulubionych

świeża bazylia

IP: *.centertel.pl 22.06.16, 22:22
Do czego używacie? Bardzo lubię, ale znam mało fajnych połączeń. Głownie pesto oraz szynka parmeńska z mozzarellą i świeżą bazylią. Do czego jeszcze?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: świeża bazylia 22.06.16, 22:56
      Gość portalu: kim napisał(a):

      > Do czego używacie?

      Sałatka caprese, bakłażan zapiekany z pomidorami, bazylią i kozim serem, szakszuka z bakłażanem, posypuję nią jajka po kardynalsku, moja kolacja to czasem spory pokrojony pomidor malinowy skropiony oliwą i posypany listkami bazylii. No i do kanapek dla męża też dodaję.
      Btw - własnie mi rośnie bazylia posiana miesiąc temu w sporej doniczce, duża już jest i niedługo zacznę ją podskubywać.
      :-)
      • Gość: kim Re: świeża bazylia IP: *.centertel.pl 23.06.16, 11:26
        Fajne potrawy, niektórych nie znam, ale zrobię ;) Kupujesz bakłażany o tej porze roku czy dopiero jesienią?
      • vandikia Re: świeża bazylia 24.06.16, 22:58
        zawsze mam dylemat czy ścinać kwitnący wierzchołek czy nie, jak robisz?
        są dwie szkoły jak zwykle :) niektórzy twierdzą, że nie można dopuścić do kwitnięcia, moja w tym roku rośnie wyjątkowo marnie, nie rozkrzewia się nie wiem zupełnie czemu, jest główny badyl, kilka gałązek i już biały kwiat na wierzchu
        • kk345 Re: świeża bazylia 25.06.16, 01:03
          Bo rozkrzewia się wtedy, kiedy uszczypujesz jej czubki, jeszcze zanim zakwitnie- wtedy wypuszcza boczne pędy.
    • en-n Re: świeża bazylia 24.06.16, 11:56
      Do zup jarzynowych - garść bazylii ugniecionej z odrobiną oliwy (albo masła) i czosnku dodana na koniec.
    • klapczak Re: świeża bazylia 24.06.16, 14:48
      żona ostatnio zrobiła koktajl z dodatkiem świeżej bazylii. Przyznam, że nie jestem fanem tego typu jedzenia, ale szczerze powiem, że mi smakowało :)
    • vandikia Re: świeża bazylia 24.06.16, 22:56
      do marynowania drobiu (porwana na małe kawałki), do makaronów (porwana tuż przed podaniem), do sałatek - szczególnie pomidorowych
    • bene_gesserit Re: świeża bazylia 25.06.16, 15:14
      Dobra do sałatek owocowych - np melon plus truskawki i smoothiesów (ananas, sok pomarańczowy, chia albo mango, mrożony banan, sok z limonki - do obu można dodać mleka owsianego albo kokosowego). Do sałatki z arbuza i fety albo do ziemniaczanej (najlepiej podkręconą pieczoną papryką). Jeszcze: do humusu, do ayranu (pół na pół z miętą, obie utłuczone w moździerzu), do polskiej wersji caprese (pomidory, twaróg wędzony z solanki, olej rzepakowy tłoczony na zimno), do aromatyzowania oliwy, masła i majonezu, do drinków, dzemów, mięs, tłuczonych ziemniaków, placków z warzyw, zapienaek itd itd - w zasadzie do niemal wszystkiego i niemal zawsz.e
    • ana119 Re: świeża bazylia 26.06.16, 13:08
      Do makaronu z dodatkiem masła. Przepis od Neli Rubinstein
      • Gość: bibi Re: świeża bazylia IP: 185.20.173.* 02.07.16, 19:04
        Do makaronu wolę masło szałwiowe.
    • joan_na1 Re: świeża bazylia 26.06.16, 16:26
      Serek mascarpone, sporą garść bazylii, ząbek czosnku, sól do smaku - zmiksować, podawać z pieczywem i pomidorami koktajlowymi. Bajka :)
      • marbor1 Re: świeża bazylia 27.06.16, 20:10
        Brzmi apetycznie. Muszę wypróbować.
      • grzywkaaa Re: świeża bazylia 01.07.16, 16:24
        ooo to musi być dobre, nie próbowałam, ale to kwestia czasu :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka