Gość: kim IP: *.centertel.pl 22.06.16, 22:22 Do czego używacie? Bardzo lubię, ale znam mało fajnych połączeń. Głownie pesto oraz szynka parmeńska z mozzarellą i świeżą bazylią. Do czego jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: świeża bazylia 22.06.16, 22:56 Gość portalu: kim napisał(a): > Do czego używacie? Sałatka caprese, bakłażan zapiekany z pomidorami, bazylią i kozim serem, szakszuka z bakłażanem, posypuję nią jajka po kardynalsku, moja kolacja to czasem spory pokrojony pomidor malinowy skropiony oliwą i posypany listkami bazylii. No i do kanapek dla męża też dodaję. Btw - własnie mi rośnie bazylia posiana miesiąc temu w sporej doniczce, duża już jest i niedługo zacznę ją podskubywać. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: świeża bazylia IP: *.centertel.pl 23.06.16, 11:26 Fajne potrawy, niektórych nie znam, ale zrobię ;) Kupujesz bakłażany o tej porze roku czy dopiero jesienią? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: świeża bazylia 24.06.16, 22:58 zawsze mam dylemat czy ścinać kwitnący wierzchołek czy nie, jak robisz? są dwie szkoły jak zwykle :) niektórzy twierdzą, że nie można dopuścić do kwitnięcia, moja w tym roku rośnie wyjątkowo marnie, nie rozkrzewia się nie wiem zupełnie czemu, jest główny badyl, kilka gałązek i już biały kwiat na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: świeża bazylia 25.06.16, 01:03 Bo rozkrzewia się wtedy, kiedy uszczypujesz jej czubki, jeszcze zanim zakwitnie- wtedy wypuszcza boczne pędy. Odpowiedz Link Zgłoś
en-n Re: świeża bazylia 24.06.16, 11:56 Do zup jarzynowych - garść bazylii ugniecionej z odrobiną oliwy (albo masła) i czosnku dodana na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
klapczak Re: świeża bazylia 24.06.16, 14:48 żona ostatnio zrobiła koktajl z dodatkiem świeżej bazylii. Przyznam, że nie jestem fanem tego typu jedzenia, ale szczerze powiem, że mi smakowało :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: świeża bazylia 24.06.16, 22:56 do marynowania drobiu (porwana na małe kawałki), do makaronów (porwana tuż przed podaniem), do sałatek - szczególnie pomidorowych Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: świeża bazylia 25.06.16, 15:14 Dobra do sałatek owocowych - np melon plus truskawki i smoothiesów (ananas, sok pomarańczowy, chia albo mango, mrożony banan, sok z limonki - do obu można dodać mleka owsianego albo kokosowego). Do sałatki z arbuza i fety albo do ziemniaczanej (najlepiej podkręconą pieczoną papryką). Jeszcze: do humusu, do ayranu (pół na pół z miętą, obie utłuczone w moździerzu), do polskiej wersji caprese (pomidory, twaróg wędzony z solanki, olej rzepakowy tłoczony na zimno), do aromatyzowania oliwy, masła i majonezu, do drinków, dzemów, mięs, tłuczonych ziemniaków, placków z warzyw, zapienaek itd itd - w zasadzie do niemal wszystkiego i niemal zawsz.e Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: świeża bazylia 26.06.16, 13:08 Do makaronu z dodatkiem masła. Przepis od Neli Rubinstein Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: świeża bazylia IP: 185.20.173.* 02.07.16, 19:04 Do makaronu wolę masło szałwiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
joan_na1 Re: świeża bazylia 26.06.16, 16:26 Serek mascarpone, sporą garść bazylii, ząbek czosnku, sól do smaku - zmiksować, podawać z pieczywem i pomidorami koktajlowymi. Bajka :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzywkaaa Re: świeża bazylia 01.07.16, 16:24 ooo to musi być dobre, nie próbowałam, ale to kwestia czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś