Dodaj do ulubionych

świeża bazylia

IP: *.centertel.pl 22.06.16, 22:22
Do czego używacie? Bardzo lubię, ale znam mało fajnych połączeń. Głownie pesto oraz szynka parmeńska z mozzarellą i świeżą bazylią. Do czego jeszcze?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: świeża bazylia 22.06.16, 22:56
      Gość portalu: kim napisał(a):

      > Do czego używacie?

      Sałatka caprese, bakłażan zapiekany z pomidorami, bazylią i kozim serem, szakszuka z bakłażanem, posypuję nią jajka po kardynalsku, moja kolacja to czasem spory pokrojony pomidor malinowy skropiony oliwą i posypany listkami bazylii. No i do kanapek dla męża też dodaję.
      Btw - własnie mi rośnie bazylia posiana miesiąc temu w sporej doniczce, duża już jest i niedługo zacznę ją podskubywać.
      :-)
    • bene_gesserit Re: świeża bazylia 25.06.16, 15:14
      Dobra do sałatek owocowych - np melon plus truskawki i smoothiesów (ananas, sok pomarańczowy, chia albo mango, mrożony banan, sok z limonki - do obu można dodać mleka owsianego albo kokosowego). Do sałatki z arbuza i fety albo do ziemniaczanej (najlepiej podkręconą pieczoną papryką). Jeszcze: do humusu, do ayranu (pół na pół z miętą, obie utłuczone w moździerzu), do polskiej wersji caprese (pomidory, twaróg wędzony z solanki, olej rzepakowy tłoczony na zimno), do aromatyzowania oliwy, masła i majonezu, do drinków, dzemów, mięs, tłuczonych ziemniaków, placków z warzyw, zapienaek itd itd - w zasadzie do niemal wszystkiego i niemal zawsz.e

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka