Dodaj do ulubionych

co jeszcze z cukinii?

07.08.16, 19:13
byly z grila,
byly a'la placki
byle a'la leczo
byly jako quiche
w omlecie
w minestrone
w sosie pomidorowym


zostalo mi dwie garscie mini, takie jak podwojny kciuk

musi byc bez smietany - dodatek innych produktow mlecznych lub glutenowych potrafie zastapic
Obserwuj wątek
      • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 07.08.16, 22:38
        Kwestia gustu - zrobiłam i była dobra ale nie porywająca, cieszę się jednak, że przetestowałam, mam do wypróbowania mnóstwo wychwalanych przepisów z forum. O wiele smaczniejszym (dla nas) sposobem na zużycie cukinii jest placek Pyńka :-)
          • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 07.08.16, 22:51
            kiwaczek69 napisała:

            > Daj linka:)

            A chętnie, przepis jest na wielu blogach, np u Jadzi - grubajadzia.blogspot.ie/2011/06/cukiniowy-placek-pynka.html - polecam szczerze, jeśli się skusisz daj proszę znać, czy smakowało :-)
              • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 00:47
                roseanne napisała:

                > robie bez bulki tartej/grysiku i cukinie posiekana
                > czasami z dodatkiem szynki lub bekonu i zjadam na zimno
                >
                > bez koperku

                Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś te bułeczki - www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html - smakowały nam, i roladki z plastrów zgrillowanej cukinii z twarożkiem z ziołami (przepis z głowy, ot, plastry cukinii zrolowane z czymś). No i są coraz słynniejsze w necie i rewelacyjne w smaku pieczone pierogi Sakurako, z nimi i cukinią też bym pokombinowała.
                :-)
                • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 01:01
                  roladki z cukinii lub baklazana z grilla z twarozkiem lub feta robilam

                  pieczonych pierozkow bezglutenowcy nie potrafie - nie trzymaja sie, zwykle gotowane sa trudne - ciato nigy nie wychodzi elastyczne i latwe do formowania (co gluten to gluten)

              • posenerka Re: co jeszcze z cukinii? 12.08.16, 13:03
                To jak robisz? Same jajka jako zagęstnik?

                Bo placek w smaku jest rewelacyjny, właśnie dzisiaj zrobiłam. Ale niestety konsystencja za mało zwarta, chcę dodać więcej jaj i grysiku.

                Albo faktycznie same jaja ale wtedy wyjdzie taki zwykły omlet?

                Wierzch posypałam kruszonką z parmezanu i orzechów.

                Wyszło prawdziwe cudo. :)
      • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 01:30
        A grillowane plastry cukinii wrzucone w oliwę z czosnkiem i ziołami? No i cukinia konserwowana, świetna jest, i marynowana w plasterkach do kanapek, jak ogórki. Też bardzo cukinię lubię, zawsze mam ją w domu (poważnie, nawet poszłam się upewnić - jest :-)). Czekam na powrót do sklepów odmiany Tondo Chiaro di Nizze, świetna do faszerowania, nie rozpada się. :-)
        • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 01:35
          odmiana kuleczkowata u mnie tylko do dostania na rynku farmerskim, a i to z rzadka - w najblizszym czasie nie moge sie wybrac

          lubie tez duszona w plastrach,
          smazonoa na chrupko
          nadziewana ryzem ( samym, z soczewica , lub miesem)
          • znana.jako.ggigus Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 09:11
            Patisony masz? Nadziewane grzybami.
            Ja b. lubie cukinie na grecki sposob: kroisz w cienkie plastry, lekko solisz i za pare minut obtaczasz w mace, na chwile do zimnej wody i chlup na patelnie.
            Tak jadam cukinie razem z gora warzyw, smazonym baklazanem i chlebem arabskim. Calosc polana sosem winegret z musztarda i ziolami
            Ale taka cukinia fajnie tez smakuje do surowek. Ostatnio zrobilam tzw. surowke azjatycka, do sosu winegret dodalam olej sezamowy i jako baze zrobilam makaron ryzowy. Plus warzywa, jakie mialam i ta cukinia i sos, podkrecony olejem. B smaczne wg mnie:)
        • damdalen Re: co jeszcze z cukinii? 15.08.16, 19:22
          squirk napisała:

          > odmiany Tondo Chiaro di Nizze,
          > świetna do faszerowania, nie rozpada się. :-)
          >
          Dzięki za nazwę odmiany. W przyszłym sezonie posieję ją w ogródku.

          Co jeszcze robię z cukinii?
          - tartę z cukinią i ricottą, doprawioną tymiankiem
          - "lazanię cukiniową": zamiast makaronu cukinia w podłużne plastry
          - "tagliatelle" podobnie
          - wspomnienie z dzieciństwa, czyli plastry cukinii panierowane w gęstym cieście naleśnikowym (chętnie na piwie) i bułce tartej, smażone
          - "chipsy" z piekarnika: cukinię pokroić w dość cienkie plastry, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i ziołami, upiec w gorącym piekarniku
    • olivkah Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 13:03
      Robiłam niedawno takie pieczone placuszki z cukinii a la tortilla. Nie mogę znaleźć przepisu, ale i tak się go w ogóle nie trzymałam i wyszły dobre. Trzeba zetrzeć na tarce, dobrze odcisnąć, dodać jajko i w przepisie były jakieś mąki, których nie miałam, więc dodałam trochę zmiksowanej babki płesznik i nasion chia. Rozsmarować cienkie placki na blaszce wyłożonej papierem i upiec. Wyszły elastyczne i można je było nadziać jakimś gotowym farszem. Może kogoś zainspiruje.
    • jaedziaz Re: co jeszcze z cukinii? 12.08.16, 18:00
      Bigos z cukinii. Cukinię trę na dużych oczkach, odcedzam jak puści wodę, i dodaję do uduszonej kiełbasy, boczku, cebuli. Do tego garść majeranku, pieprz i przecier pomidorowy.
    • zezol23 Re: co jeszcze z cukinii? 12.08.16, 21:21
      my bardzo lubimy z makaronem, właśnie jutro robię, lekko podsmażam z dwóch stron plasterki czosnku na oliwie, dodaję bazylię, oregano, dodaję pokrojoną w kawałki cukinię, potem jak jest prawie miękka dodaję sól, pieprz, i kawałki pikantnej kiełbasy, lub też jakieś resztki mięs, na koniec dodaję do tego makaron, pychota
    • nobullshit Re: co jeszcze z cukinii? 13.08.16, 01:09
      Keks z cukinią:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138333052,138333052,0,2.html?v=2
      Zupa pomidorowa z cukinią:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67845738,67845738.html
      Cukiniowe placki irańskie:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,151620723,152756273.html
      Różne różności:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83611556,83611556.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65093717,65093717.html
      Cukinia faszerowana w sosie Mornay:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79130990,79130990.html
      I w ogóle, poszukaj w Galerii.
      • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 13.08.16, 02:13
        ze tez mi to do glowy nie przyszlo by przekopac galerie :)
        cuknia rzedzic bedzie i slusznie przez kilka najblizszych tygodni

        ta zimowa sprowadzana to juz nie ten smak, nie ta konsystencja
        • Gość: ergo Re: co jeszcze z cukinii? IP: *.kaskada.net 14.08.16, 11:25
          Witam. Trafiłem na to forum, bo szukałem przepisów na cukinię, którą w nadmiarze dostaliśmy od teściowej.
          Żona planowała zrobić leczo, którego nie cierpię i postanowiłem znaleźć jakieś alternatywne przepisy. Nie wiedziałem, że tyle tego. Bardzo dobry wątek.
          Wczoraj zrobiłem cukinię z sezamem z tego przepisu, wyszła smaczna przystawka, cytryny dałem więcej.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83611556,83612406.html
          A jutro żona obiecała zrobić tartę, bo za wypieki się nie biorę
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81106206,81824895.html
          I jeszcze mam pytanie. Jakich przypraw używacie do cukinii? Bo dla mnie jest trochę mdła.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka