Gość: kim IP: *.centertel.pl 13.08.16, 11:16 wyeliminowały mleko i jego przetwory ze swojej diety. Jak to robicie? Czym zastępujecie jogurt? Co dodajecie do kawy? Z czego robicie pasty do chleba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr2 Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 11:56 Gość portalu: kim napisał(a): > Czym zas > tępujecie jogurt? nie jadł Co dodajecie do kawy? bez dodatku Z czego robicie pasty do chleba? chleba nie jada! Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 12:26 Przerzuciłam sie na pasty ze strączkowych i nasion, czasem warzywne np. z cukinii, bakłażana , jajeczne. Na szczęście mogę jeść masło, czasem łagodne sery jak mozarella, ricotta. Kawę tez musiałam ograniczyć, ale jak juz sie skuszę to dodaje mleko roślinne (migdałowe/owsiane/orkiszowe - moje ulubione). Unikam sojowego ze względu na jego oddziaływanie na układ hormonalny. W daniach na ciepło używam mleka kokosowego. Nie lubię zup i surówek z erzacami śmietany, wiec czasem zjem mizerie ze zwykła śmietana. Widziałam jednak przepisy, gdzie zakwasza sie mleko roślinne, uzyskując a la jogurt. Jest duzo innych rzeczy niż nabiał, trzeba niestety kombinować. Niedawno założyłam wątek, gdzie uzyskałam duzo cennych rad. Polecam tez przepisy z jadlonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 12:27 Ach i najgorzej jest chyba z deserami, ja najbardziej lubię te mleczne, ale to tez pewnie można obejść mlekiem roślinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 15:05 Desery - ja dodaje zawsze nieco oleju i octu/soku z cytryny, aby uzyskac lekko kwasny i tlusty smak. Np strucla z twarogiem (plus maka kartoflana dla struktury) i smak ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Bardzo podziwiam osoby, które IP: *.centertel.pl 13.08.16, 12:56 Mleko sojowe z kawa nie przechodzi mi przez gardło. Migdałowe jest ok, da sie wypić. Owsianego i orkiszowego nie znam, ale wypróbuję. A pomidory ze śmietaną? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 13:54 Owsiane można zerowym niemal wysiłkiem i kosztem zrobić w domu. Jest całkiem ok, o ile oczywiście lubi się płatki owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 16:37 jak? migdalowe robilam przez jakis czas, owszem pracochlonne, ale smaczniejsze niz sklepowe -niestety skonczylo mi sie zrodelko bezpiecznych migdalow Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 20:13 Trzeba przepłukać, namoczyć, znowu przepłukać, zmiksować, odcisnąć, dosłodzić i dosolić (kontrowersyjne w zdrowym przepisie, ale z niewielkimi dodatkami cukru i soli mleko zyskuje, chociaż i tak smakuje po prostu płatkami). Proporcje - mniej więcej jedna szklanka płatków na 3 szkl wody, ale są różne przepisy, wszystko w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 20:30 znaczy wode z namoczenia odlac? to ze sie dosladza, dosala - to wiekszosc mlek roslinnych wymaga, wiec ok Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 21:05 Odlać, w ogóle trzeba przepłukać płatki, bo inaczej mleko po podgrzaniu staje się czymś w rodzaju owsianego kiślo-kitu. Widziałam przepisy bez płukania i odlewania, ale ja wolę takie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Bardzo podziwiam osoby, które 15.08.16, 01:45 no to sprobuje :) vhociaz ja zazwyczaj wiekszosc roslinnych na zimno, lub do kawy Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 09:04 Rozumiem, ze jajek nie chcesz eliminować? Co do pomidorów ze śmietana, to moim zdaniem śmietanę trudno czymś zastąpić, ale ja kocham kwaśna śmietanę. Na pewno w sklepach są wege śmietany, ale juz chyba bym wolała zjeść go z bazylia i oliwa lub olejem i cebulka. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 15.08.16, 08:39 Wystarczy np. wymieszać silk tofu z octem i olejem, najlepej zmiksować i ma się żmietanę o słodko-kwaśnym smaku. Są przepisy np. z dodatkiem tłuszczu kokososowego i cytyryną. Zamiast tofu namoczone orzeczy nerkowca czy nasiona słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 12:51 Jest jogurt sojowy i łubianu np. Do kawy nie dodaję nic, ale przecież jest cała masa mlek roólinnych. Pastę do chleba robię ze składników z przepisu. Zapewne chodzi Ci o jajko, więc np. dodaję płatki owsiane, mąkę kukurydzianają lub skrobię. Zagęszczam ciasto czymś innym po prostu. Jajka zastępuję z powodzeniem i np. ostatnio zrobiłam frittatę, która tak smakowała jajkiem (także dla osób trzecich), że gdybym sama jej nie robiła, wątpiłabym. A zrobiłam masę z mąki ciecierzycowej, sojowej, kartoflanej, octu, oleju i szczypty kurkumy. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Bardzo podziwiam osoby, które 15.08.16, 15:50 Podziwiam ze współczuciem. Rozumiem jeżeli ktoś ze względów zdrowotnych musi unikać mleka i jego przetworów z jajkami włącznie ale jeżeli ktoś unika nabiału z wyboru to żadne z wymienionych tutaj erzaców nie są w stanie dorównać w/w i ich nie podziwiam ani nie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 16.08.16, 08:39 moze powinnas bardziej wspolczuc kurom, ktore zyja na powierzchni A4 albo krowom, ktore od lat sa tylko w ciazy, a potem zabiera im sie ciele, aby tylko dawaly mleko. Te krowy sa doslownie gwalcone, a po paru latach eksloatacji i z chronicznym zapaleniem wymion, laduja w rzezni. Tam z kolei ok 20% zwierzat przezywa uboj swiadomie az do konca. Nie potrzebuje niczego wspolczucia i podziwu w kwestii mojego odzywiania. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Bardzo podziwiam osoby, które 16.08.16, 09:48 znana.jako.ggigus napisała: > Nie potrzebuje niczego wspolczucia i podziwu w kwestii mojego odzywiania. zyje jak chce! Odpowiedz Link Zgłoś