Dodaj do ulubionych

Bardzo podziwiam osoby, które

IP: *.centertel.pl 13.08.16, 11:16
wyeliminowały mleko i jego przetwory ze swojej diety. Jak to robicie? Czym zastępujecie jogurt? Co dodajecie do kawy? Z czego robicie pasty do chleba?
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 11:56
      Gość portalu: kim napisał(a):

      > Czym zas
      > tępujecie jogurt?

      nie jadł

      Co dodajecie do kawy?

      bez dodatku

      Z czego robicie pasty do chleba?

      chleba nie jada!
    • bobralus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 12:26
      Przerzuciłam sie na pasty ze strączkowych i nasion, czasem warzywne np. z cukinii, bakłażana , jajeczne. Na szczęście mogę jeść masło, czasem łagodne sery jak mozarella, ricotta.

      Kawę tez musiałam ograniczyć, ale jak juz sie skuszę to dodaje mleko roślinne (migdałowe/owsiane/orkiszowe - moje ulubione). Unikam sojowego ze względu na jego oddziaływanie na układ hormonalny.

      W daniach na ciepło używam mleka kokosowego.

      Nie lubię zup i surówek z erzacami śmietany, wiec czasem zjem mizerie ze zwykła śmietana. Widziałam jednak przepisy, gdzie zakwasza sie mleko roślinne, uzyskując a la jogurt.

      Jest duzo innych rzeczy niż nabiał, trzeba niestety kombinować. Niedawno założyłam wątek, gdzie uzyskałam duzo cennych rad. Polecam tez przepisy z jadlonomii.
      • bobralus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 12:27
        Ach i najgorzej jest chyba z deserami, ja najbardziej lubię te mleczne, ale to tez pewnie można obejść mlekiem roślinnym.
        • znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 15:05
          Desery - ja dodaje zawsze nieco oleju i octu/soku z cytryny, aby uzyskac lekko kwasny i tlusty smak.
          Np strucla z twarogiem (plus maka kartoflana dla struktury) i smak ten sam.
      • Gość: kim Re: Bardzo podziwiam osoby, które IP: *.centertel.pl 13.08.16, 12:56
        Mleko sojowe z kawa nie przechodzi mi przez gardło. Migdałowe jest ok, da sie wypić. Owsianego i orkiszowego nie znam, ale wypróbuję.
        A pomidory ze śmietaną?
        • bene_gesserit Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 13:54
          Owsiane można zerowym niemal wysiłkiem i kosztem zrobić w domu. Jest całkiem ok, o ile oczywiście lubi się płatki owsiane.
          • roseanne Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 16:37
            jak?

            migdalowe robilam przez jakis czas, owszem pracochlonne, ale smaczniejsze niz sklepowe -niestety skonczylo mi sie zrodelko bezpiecznych migdalow
            • bene_gesserit Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 20:13
              Trzeba przepłukać, namoczyć, znowu przepłukać, zmiksować, odcisnąć, dosłodzić i dosolić (kontrowersyjne w zdrowym przepisie, ale z niewielkimi dodatkami cukru i soli mleko zyskuje, chociaż i tak smakuje po prostu płatkami). Proporcje - mniej więcej jedna szklanka płatków na 3 szkl wody, ale są różne przepisy, wszystko w necie.
              • roseanne Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 20:30
                znaczy wode z namoczenia odlac?

                to ze sie dosladza, dosala - to wiekszosc mlek roslinnych wymaga, wiec ok
                • bene_gesserit Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 21:05
                  Odlać, w ogóle trzeba przepłukać płatki, bo inaczej mleko po podgrzaniu staje się czymś w rodzaju owsianego kiślo-kitu. Widziałam przepisy bez płukania i odlewania, ale ja wolę takie.
                  • roseanne Re: Bardzo podziwiam osoby, które 15.08.16, 01:45
                    no to sprobuje :)
                    vhociaz ja zazwyczaj wiekszosc roslinnych na zimno, lub do kawy
        • bobralus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 14.08.16, 09:04
          Rozumiem, ze jajek nie chcesz eliminować? Co do pomidorów ze śmietana, to moim zdaniem śmietanę trudno czymś zastąpić, ale ja kocham kwaśna śmietanę. Na pewno w sklepach są wege śmietany, ale juz chyba bym wolała zjeść go z bazylia i oliwa lub olejem i cebulka.
          • znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 15.08.16, 08:39
            Wystarczy np. wymieszać silk tofu z octem i olejem, najlepej zmiksować i ma się żmietanę o słodko-kwaśnym smaku. Są przepisy np. z dodatkiem tłuszczu kokososowego i cytyryną. Zamiast tofu namoczone orzeczy nerkowca czy nasiona słonecznika.
    • znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 13.08.16, 12:51
      Jest jogurt sojowy i łubianu np. Do kawy nie dodaję nic, ale przecież jest cała masa mlek roólinnych.
      Pastę do chleba robię ze składników z przepisu. Zapewne chodzi Ci o jajko, więc np. dodaję płatki owsiane, mąkę kukurydzianają lub skrobię. Zagęszczam ciasto czymś innym po prostu.
      Jajka zastępuję z powodzeniem i np. ostatnio zrobiłam frittatę, która tak smakowała jajkiem (także dla osób trzecich), że gdybym sama jej nie robiła, wątpiłabym. A zrobiłam masę z mąki ciecierzycowej, sojowej, kartoflanej, octu, oleju i szczypty kurkumy.
    • evro44 Re: Bardzo podziwiam osoby, które 15.08.16, 15:50
      Podziwiam ze współczuciem. Rozumiem jeżeli ktoś ze względów zdrowotnych musi unikać mleka i jego przetworów z jajkami włącznie ale jeżeli ktoś unika nabiału z wyboru to żadne z wymienionych tutaj erzaców nie są w stanie dorównać w/w i ich nie podziwiam ani nie współczuję.
      • znana.jako.ggigus Re: Bardzo podziwiam osoby, które 16.08.16, 08:39
        moze powinnas bardziej wspolczuc kurom, ktore zyja na powierzchni A4 albo krowom, ktore od lat sa tylko w ciazy, a potem zabiera im sie ciele, aby tylko dawaly mleko. Te krowy sa doslownie gwalcone, a po paru latach eksloatacji i z chronicznym zapaleniem wymion, laduja w rzezni. Tam z kolei ok 20% zwierzat przezywa uboj swiadomie az do konca.
        Nie potrzebuje niczego wspolczucia i podziwu w kwestii mojego odzywiania.
        • mhr2 Re: Bardzo podziwiam osoby, które 16.08.16, 09:48
          znana.jako.ggigus napisała:

          > Nie potrzebuje niczego wspolczucia i podziwu w kwestii mojego odzywiania.

          zyje jak chce!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka