Dodaj do ulubionych

Wege-Wielkanoc

19.03.17, 16:06
Chcę się odwdzięczyć znajomej wegetariańskiej rodzinie, której wiele zawdzięczam i obdarować ich różnymi pysznościami na Wielkanoc. Są mało ortodoksyjni, jeśli chodzi o tradycję - ważne, żeby było zdrowo, bezmięsnie, w miarę chudo i bez ą-ę czy bakłażanów w kwietniu.

Mam własne pomysły i umiem używać przeglądarki, ale może foro doinspiruje, dzięki z góry za wszystkie merytoryczne odgłosy :)
Obserwuj wątek
    • damdalen Re: Wege-Wielkanoc 19.03.17, 16:42
      Pasztety bezmięsne np. z dwóch kolorów soczewicy tworzących wzorek po przekrojeniu. Do tego sos tatarski zrobiony od podstaw.

Terrina warzywna - o tej porze roku jeszcze można spotkać dynię, a do tego jakies zielone warzywo z mrożonki.

Drożdżowa babka parzona z szafranem upieczona w foremce nordic ware.

Małe mazurki w formie do tartaletek, owsiano-orzechowe na białkach, z masą daktylową, zdobione gorzką czekoladą i prawdziwym marcepanem.
      • Gość: x nie zapominaj, że pytająca ma tylko jedną kuchnię IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 19.03.17, 18:58
        i jeszcze własną rodzinę. Trzeba to zgrać.
      • damdalen Re: Wege-Wielkanoc 21.03.17, 08:45
        Jeszcze przyszedł mi do głowy upieczony koszyk z ciasta drożdżowego. Wypełnić go można przykładowo małym zgrabnym chlebkiem do święconki, bułeczkami w kształcie ptaszków czy innych baranków, mini-babkami. Jednakże lepiej nie ozdabiać tego bukszpanem, bo jest nieco trujący.

Czekoladki/trufelki w kształcie pisanek.
        Ciasteczka o wzorach wiosenno-kwiatowych, zabarwione na zielono herbatą matcha.
    • Gość: x aż się wierzyć nie chce :D IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 19.03.17, 18:56
      99,9 % ma stres przedświąteczny we własnej rodzinie, a tu ktoś chce przygotować jeszcze różne pyszności dla znajomych wegetarian.
      Taka gospodyni jest na wagę złota albo jest sama, ale nie samotna.
    • roseanne Re: Wege-Wielkanoc 19.03.17, 19:48
      przerabialam juz likla razy lakto-ovo wielkanocne

pasztet z soczewicy, czasami z grzybami, czasami z korzeniowymi
      "chlebek" / loaf z kasztanow w brokulami

salatka jarzynow zawsze :P

sosy jogurtowo majonezowe - zielone, chrzanowy
      jajka faszerowane
      • bobralus Re: Wege-Wielkanoc 19.03.17, 20:01
        Zależy z jakim wyprzedzeniem chcesz obdarować. Mnie przyszły do głowy jajka faszerowane z awokado, ale musza byc robione na świeżo raczej. Poza tym zielona fritata lub tarta czy fougasse (ze szpinakiem etc), galaretki z jajkiem i kolorowymi warzywami. Roladki naleśnikowe nadziewane ziołowym twarożkiem (albo w tej formie rolady lososiowo-szpinakowej, ale bez ryby). Poza tym wszystko co poprzednicy 🙂
    • en-n Re: Wege-Wielkanoc 19.03.17, 23:44
      Żurek na wywarze grzybowym i jarzynowym. A ugotowane grzyby pokroić, udusić z drobno posiekaną cebulką, posolić, popieprzyć, każdemu dać trochę na talerz i zalać żurkiem.
      • Gość: x ponieważ chodzi tu o prezent, to można IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.03.17, 11:14
        to wszystko donieść w ten sposób

pl.wikipedia.org/wiki/Dwojaki_(naczynie)#/media/File:Dwojaki_0211.jpg
        • roseanne Re: ponieważ chodzi tu o prezent, to można 20.03.17, 15:29
          chetnie bym kupila i uzytkowala :)

trojniakow mam kilka ,ale towartych
    • mhr2 Re: Wege-Wielkanoc 21.03.17, 11:28
      bene_gesserit napisała:

> Chcę się odwdzięczyć znajomej wegetariańskiej rodzinie,

tort wegański poleca, wszystkie smaki!
      • mhr2 Re: Wege-Wielkanoc 23.03.17, 12:30
        widziala, szuka i szuka dalej, byl japoński
    • zamorsky Re: Wege-Wielkanoc 03.04.17, 14:32
      Zasadniczo możesz polecić dosłownie wszystko, co nie jest pochodzenia zwierzęcego.
      Wszystko oprócz mięsa i produktów odzwierzęcych jest będzie jak najbardziej pasowało.
      Smacznego :)
    • monika.libra36 Re: Wege-Wielkanoc 06.04.17, 11:27
      pasztet warzywny,baba bananowa,żurek z ziemniakami...
    • bene_gesserit Plan: 08.04.17, 12:05
      Bardzo dziękuję za pomysły - nawet, jeśli nie wprost, to mnie natchnęły :)

Postanowiłam i będzie:
      * 'polska muhammara' z pestek słonecznika (robiłam już, bardzo im smakowała)
      * pasta z dyni i natki
      * słony mazurek laskowo-orpaprykowy (przepis z przedostatniego 'slowly veggie')
      * być może jeszcze pasztet z kalafiora, ale chciałabym dopaprać do niego gruszki i ser pleśniowy, więc będzie eksperyment, bo nikt nigdy na kuli ziemskiej czegoś takiego nie robił i nie ma receptury, być może czeka mnie piękna katastrofa.
      * mazurki orzechowe z 'Bluszczu' na oblatach (zamiast opłatków)

Dla nas, domowników, oczywiście to samo plus pasztet z kaczki i omletowa rolada z łososiem.
      • znana.jako.ggigus Re: Plan: 08.04.17, 12:51
        Zazdroszczę tej wegerodzinie znajomości z Tobą.
      • aqua48 Re: Plan: 08.04.17, 16:59
        bene_gesserit napisała:

> * być może jeszcze pasztet z kalafiora, ale chciałabym dopaprać do niego gruszk
        > i i ser pleśniowy,

A nie chcesz zrobić smażonych plastrów gruszkowych z orzechami, oliwą i serem pleśniowym? Jeśli nie jedzą miodu to można je podać z granatem. Kalafiora bym podała do chrupania z muhammarą.
        • bene_gesserit Re: Plan: 08.04.17, 21:50
          Nie, bo z sałatką jest problem z transportem i czasem, poza tym sałatka z gruszek nie jest u nas nowością, a na nowości stawiam. A kalafior, nawet pieczony, na po pewnym czasie wydaje specyficzny zapaszek.
          • aqua48 Re: Plan: 09.04.17, 09:24
            bene_gesserit napisała:

> Nie, bo z sałatką jest problem z transportem i czasem, poza tym sałatka z grusz
            > ek nie jest u nas nowością,

Nie, nie, nie sałatkę proponowałam, tylko smażone plastry gruszki, a kalafiora najwyżej sparzonego, ale masz rację, pewien zapaszek on posiada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka