Dodaj do ulubionych

przecier pomidorowy

04.10.04, 10:33
Hej,
Pomidorow w brud, ostatni moment, zeby wziac sie za jakies przetwory i szukam
przepisu na jakis przecier, ktory potem do wywaru dodac mozna i na zime
pyszna zupka:) Moze macie jakis prosty i sprawdzony? Pozdrawiam i dzieki
charl
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: przecier pomidorowy 04.10.04, 10:42

      Sos pomidorowy z warzywami / mozna zrobic bez /

      - 5 kg pomidorow
      - 250 g marchwi
      - 1 duza cebula
      - 2 galazki selera naciowego / lub 1 maly seler korzeniowy /
      - kilka zabkow czosnku
      - peczek natki pietruszki
      - peczek bazylii
      - sol
      - pieprz
      - cukier

      · pomidory umyc pod biezaca woda
      · rozgotowac w duzym kotle / podlewajac niewielka iloscia wody /
      · przepuscic przez maszynke oddzielajaca skorki i pestki
      · odsaczyc nadmiar wody przy pomocy workow plociennych
      · przecier wlac do garnka
      · dodac marchewke i seler pokrojone na kawalki
      · dodac cebule przekrojona na pol
      · gotowac mieszajac od czasu do czasu
      · liscie selera i natki umyc, a nastepnie osuszyc
      · liscie selera, natke i bazylie zwiazac bardzo dokladnie nitka, a potem
      wlozyc do gotujacego sie przecieru
      · doprawic lekko sola, pieprzem i cukrem
      · gotowac 2 godziny / mieszajac, aby nie przywarlo do dna /
      · wyjac liscie selera, natki, bazylie i cebule
      · calosc zmiksowac albo przetrzec
      · przelozyc do sloikow, kladac na dno i na wierzch listki bazylii
      · zalac oliwa, zamknac i sterylizowac przez 30 minut
      · ostudzic






Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka