Dodaj do ulubionych

Przepis na wilgotną tortillę

15.05.17, 22:01

Potrzebuję! Wszystkie kupne wrapy są twarde i suche, a ja chcę po prostu zawijasa zamiast chleba. Położyć i zwinąć jak naleśnik, a nie łamać jak komuś kości. Ktoś, coś? Składniki i proporcje? Chcę zjeść zawijas o ogórkiem, pomidorem, sałatą, jakimś sosem i mięsem, by można było to wziąć w rękę i nie połamać sobie zębów.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Przepis na wilgotną tortillę 15.05.17, 23:00
      uzywam tylko 100 % kukurydzuahe, z racji ograniczen medycznych
      podgrzewana w tosterze jest ok, znaczy sie mieknie i nie lamie sie az tak

      mieso pieczone, ryba,
      ser, najlepiej starty
      sos jogurtowo majonezowy, albo z pieczonej zmiksowanej papryki
      salata, ogorek, pomidor, rzodkiewka, starta marchewka paseczki kapusty- do wyboru
    • krysia20000 Re: Przepis na wilgotną tortillę 16.05.17, 00:31
      To nie przepis na meksykańską tortillę, a na coś ze Starego Świata: niespulchniane chlebki plaskate, przez Hindusów zwane roti, a przez Turków yufka.
      Mąka pszenna (może być zwykła, luksusowa, albo z dodatkiem razowej) i mocno ciepła woda w proporcjach 100g na 66-80ml. Sól do smaku. Wyrobić, zlepić w kulę, zawinąć szczelnie w folię, przleżakować przynajmniej 30 minut. Przygotować suchą patelnię naleśnikową, dobrze ją rozgrzać na średniowysokim ogniu. Odleżane ciasto podzielić na niewielkie porcje (ok. 60-80g, w zależności od wielkości patelni). Rozwałkować na cienkie okragłe placki i wrzucić na patelnię. Po minucie przerzucić na drugą stronę. Prawidłowo prażone placki zaczną się nadymać niczym piłka rugby i dostaną lamparcich cętek. Zdjąć z ognia i odłożone przykryć ręcznikiem kuchennym (może być lekko wilgotny), aż upraży się całą partię.

      Niezjedzone, obeschłe placki można twórczo potem wykorzystać. Podzielone na trójkąciki ususzyć można w piekarniku na czipsy, a ufrytowane na złoto wchodzą w skład szybkiego i prostego dania lewantyńskiego zwanego fattet hummous, razem z ugotowaną ciecierzycą i jogurtem.
    • ania_m66 Re: Przepis na wilgotną tortillę 16.05.17, 10:09
      w czasach kiedy internet (dla osob prywatnych) jeszcze raczkowal i nie mogac w polsce dostac soft corn tortillas - o masa farina chyba nawet jeszcze nie mialam pojecia - usmazylam grubsze nalesniki z maki kukurydzianej i tak zjedlismy enchiladas :). kolendra w sprzedazy byla, albo ja dzielnie wiozlam z DE.
      byly miekke, ale chyba nie o to ci chodzi.
      kolega ktory studiowal rok w finlandii przynosi na kazda skladkowa impreze jedzeniowa ichni flatbread samodzielnie robiony. jest b. dobry.
      kiedys guglowalam w poszukiwaniu przepisu i znalazlam sporo fajnych finskich przepisow po angielsku wlasnie na takie chlebo-nalesniki. jedne byly z maka zytnia, drugie z gotowanymi ziemniakami.
      poza tym w kuchni polskiej istnieje od groma wariacji na temat podplomykow :)
    • Gość: maria Re: Przepis na wilgotną tortillę IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.17, 12:06
      A ja robię tak - proporcje: mniej więcej 2/3 mąki kukurydzianej i 1/2 pszennej, dolać wody gazowanej, ilość taka, by ciasto osiągnęło konsystencję gęstej śmietany, sól i wymieszać - potem przynajmniej godzinę powinno odpocząć. To są właśnie takie kukurydziane naleśniki. Ciasto dość cienko należy lać na patelnię i chyba żeliwna jest najlepsza. Do wszelkich dań a'la meksykańskie są całkiem całkiem ;)
      Krysiny przepis stosuję, ale wtedy koniecznie ściereczkę, czy folię aluminiową trzeba zastosować, żeby zachowały miękką konsystencję. Do takiego ciasta ostatnio dodałam łyżkę jogurtu - są delikatniejsze.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka