Gość: X IP: *.kabel.telenet.be 06.10.04, 11:46 Co prawda nigdy nie slyszalam o wykorzystaniu tego w kuchni ale moze ktos slyszal? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? 06.10.04, 11:57 można buraka pociąć w grube plastry, nożem wyciąć zgrabne ząbki na krawędzi i stosowć jako podkładkę pod gorące garnki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:07 metoda chalupnicza zrobic cukier :) Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? 06.10.04, 16:08 Pseudo-melasę metodą chałupniczą. Podobna bardzo zdrowa. Czy smaczna? Nie próbowałam, ale widziałam gdzieś w sieci przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? 06.10.04, 16:13 Rany, nikt z Was nie zna ciasta? Moja mama robi takie, jezeli tylko zdarzy sie burak (rzadko :-( ) Zaraz podpytam o przepis. Strasznie uwielbiam to ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? 06.10.04, 16:21 Wiec tak: robi sie zwykle ciasto kruche lub drozdzowe. Buraka obiera sie, sciera na grubiej tartce, dodaje do ciasta oraz dodaje sie mak i dokladnie miesza. I piecze sie. To jest typowe wschodnie wiejskie ciasto. Gwarantuje , ze przepyszne i zazdroszcze posiadaczom buraka, bo bardzo chetnie bym je zjadla!!! Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? 06.10.04, 16:26 Parami...parami...watki przez forum Teżo buraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? IP: *.kabel.telenet.be 06.10.04, 17:40 Juz mialam wyrzucic go do smieci ale widze , ze pojawil sie drugi watek o buraku i sa na niego amatorzy :-) Umylam go i rozkroilam , nawet sprobowalam . Pachnie jak burak ale jest bardziej slodki -mozna zrobic wiec bialy barszcz . Ale na powaznie. Ktos pisal o plackach i o ciescie . Mysle , ze mozna go zetrzec na grubej tarce i wymieszac z ciastem na placki (jajko , maka , jogurt , ewentualnie proszek do pieczenia ) i usmazyc Moze podawac z konfitura lub owocami? Jeszcze nie wiem , moj burak wciaz czeka na propozycje bo dzisiaj i tak nie mam w domu maki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? IP: 212.244.54.* 06.10.04, 17:56 a mozna prosic o jakies proporcje do tego ciasta? tzn ile tego jogurttu i maki, jak jest jeden spory duzy burak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sami Re: Czy mozna cos zrobic z buraka cukrowego? IP: 212.244.54.* 07.10.04, 19:35 ej no i jak z tymi przepsami :(? Odpowiedz Link Zgłoś