Dodaj do ulubionych

Ile wytrzyma żurek?

14.01.18, 18:08
Z różnych powodów zrobiłam żurek na rosole. Dużo. Około 6 litrów. Z powodów różnych muszę to zeżreć sama. Jeszcze nie dodałam śmietany. Jest już bulion+kiełby+cebula+żur+przyprawy ładnie rozlany do garów, które zmieszczą się w lodówce. Jak nie dodałam śmietany i będę sobie odgrzewała po trochu póki mi nie zbrzydnie, to jak myślicie - ile to wytrzyma póki nie będzie trujące? Czy mam zrobić żurkową imprezę, czy inne święta żeby się cholerstwa pozbyć? (kocham żurek)
Obserwuj wątek
      • bialeem Re: Ile wytrzyma żurek? 14.01.18, 18:42
        Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o mrożeniu zupy innej niż bardzo skoncentrowany bulion do sosów. Niby by się dało, ale ziemniaki się rozbabrają, co jest niewielką stratą, bo lubię rozbabrane ziemniaki. Da się zamrozić żurek? I w czym, w jakiej formie i w ogóle?
        Żurek party jako myśl jest niezłe, ale znam bardzo mało ludzi lubiących żurek. Albo są na diecie albo wege - dziwacy.
    • roseanne Re: Ile wytrzyma żurek? 14.01.18, 18:37
      powinien spokojnie kilka dni,
      jak nmam nadmiar zupy, nawet planowany to przelewam goraca w sloiki i te wstawiam do lodowki, jak trohe przestygna, wieksza szansa, ze sie zamkna hermatycznie i dluzej postoi
      • bialeem Re: Ile wytrzyma żurek? 14.01.18, 19:10
        Oczywiście, że są ziemniaki. Po zagotowaniu z cebulą i kiełbą dodaje się ziemnioli w kosteczce. Też dopiero niedawno się dowiedziałam, że to nietypowe, ale do żurku dodaje się kiełbasy, ziemniaków i na końcu przy podaniu jajo.
        Jak i w czym się mrozi zupę?
        • znana.jako.ggigus Re: Ile wytrzyma żurek? 14.01.18, 19:34
          Pisałaś o zagotowanym żurku, ale bez ziemniaków.
          Ja zawsze robię ziemniaczaną wyspę w taklerzu i zalewam żurkiem.
          A kiedy dodajesz śmietany?
          Mrozisz w słoiku, w pojemniku plastikowym, ale że to płyn, nie napełniasz do końca.
          • bialeem Re: Ile wytrzyma żurek? 14.01.18, 19:58
            Śmietana na końcu praktycznie przed podaniem. Ziemniaki tak żeby miały szansę się zagotować (kostka) ok 0,5h przed podaniem, ale lubię rozgotowane więc lecą do żurku jakoś 45 min przed wyłączeniem grzania.
            • znana.jako.ggigus Re: Ile wytrzyma żurek? 14.01.18, 20:07
              Narobiłaś mi apetytu na żurek. A mam zakwas z mąki pszennej, jeszcze nigdy chyba nie jadłam takiego żurku. To tzw. żur biały, a ja człek z Polski cetralny jem żurek na zakwasie z maki razowej.

              BTW - mąką razową, a raczej mąką rozwodnioną z wodą na rzadkie ciasto jak naleśnikowe, ciasto odstawić na 30 min. albo całą noc - tym się świetnie myje włosy!!!!!
              Dziś wypróbowałam.
      • bialeem Re: Ile wytrzyma żurek? 14.01.18, 19:13
        I wekować? Żurek ma to do siebie, że zakwas jest bakteryjny. Bakterie mają tendencję do przeżywania w niskich temperaturach. Mówię o lodówce, a nie zamrażarce. Wekowanie polega na osiągnięciu odpowiedniej temp żeby bakterie nie przeżyły i to jest ok, ale w wypadku np żurku, gdzie dodajesz bakterie - to może być problem.
    • matylda1001 Re: Ile wytrzyma żurek? 10.04.18, 11:53
      Kisiel to jedna z niewielu rzeczy, których nie próbowałam mrozić, poza tym mozna zamrozić wszystko. Żurek mroziłam wielokrotnie - taki gotowy do jedzenia, z przyprawami i śmietaną (bez jajek, naturalnie). Nawet teraz mam w zamrażarce spory pojemniczek pozostały po świętach. Kwestia ziemniaków... oczywiście kazdy ma prawo jeść jak mu smakuje ale generalnie ziemniaków do garnka z żurkiem się nie dodaje z tego samego powodu, z jakiego nie dodaje się np. do zupy szczawiowej. Ziemniaki w kwasie twardnieją i robią się niesmaczne. Ludzie, którzy jadają te dwie zupy z ziemniakami robia to w ten sposób, że ziemniaki podaja "na sucho" na osobnym talerzyku. Najczęściej są to ziemniaki tłuczone albo w całości. Gdyby ten żurek był mój to bym go starannie przecedziła, dodała śmietanę, podzieliła na porcje, zamroziła a w stosownym czasie zjadła ze smakiem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka