Dodaj do ulubionych

thermomix'owe przepisy i porady

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:46
Idę na pierwszy ogień, a jakże.
Surówka z buraka: majonez zrobiony w tm,
3 średnie buraki czerwone (surowe!!) obrać
3 jajka ugotować
mała cebula
ogórek kiszony vel konserwowy
Robię majonez wg przepisu z ksiązki, wykładam do słoiczka i mam na parę dni.
Do tego brudnego od majonezu gara wkładam buraki i cebulę, mielę poz 4-5, 20
sek (ja lubię nie-papkę). Dodaję jajka i ogórka, poz. 4 przez kilka sekund i
gotowe.
Przepisu nie ma w książce, którą ja posiadam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sqka Re: thermomix'owe przepisy i porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:58
      I jeszcze coś z kapusty, bo teraz sezon.
      Kawałek główki kapusty (np ile się zmieści do naczynia), surową marchewkę i
      marynowane pieczarki miksuję zaglądając do środka, żeby grubość zmielenia mi
      odpowiadała. Dodaję kilka łyżek majonezu, przyprawiam pieprzem i gotowe.
      Jeśłi nie mam pieczarek, daję np korniszony.
      Wiem, że przepis banalny, ale uratował kiedyś sytuację, gdy w ekspresowym
      tempie musiałam podać coś na stół. A gdyby tak dodać natkę pietruszki..
    • Gość: renata Re: thermomix'owe przepisy i porady IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 12.10.04, 08:28
      cieszy mnie zalozenie tego watku, serdecznie zapraszam nie tylko posiadaczy T.,
      poniewaz kazdy przepis mozna oczywiscie wykonac w sposob tradycyjny, tylko jest
      to czasem bardziej pracochlonne.

      uwielbiam surowke z czerwonego buraka, dlatego napewno wyprobuje twoj przepis.
      ja najczesciej robie swoja tak:
      2-3 srednie buraki surowe
      jedna mala cebula
      jedna mala marchewka
      duze jablko ze skorka
      sok z cytryny
      lyzka oliwy
      sol i cukier do smaku

      wrzucam, wlaczam na kilka sekund (obroty 4)i gotowe. rownie pyszna gdy buraki i
      inne skladniki utrzemy na tarce!!
    • mamaimarta Re: thermomix'owe przepisy i porady 12.10.04, 09:38
      Witajcie!
      Dołączam się do wątku bo sama wczoraj wzięłam udział w dyskusji to i wcale nie
      mam zamiaru milczeć. A co!:)
      Ja polecam Wam soki z owoców ...wiem że to może nic takiego ale ja jestem
      zachwycona i moj małżonek również (jako że samych owoców nie lubi chrupać -
      dziwak!).
      A więc tak - wszystkie owoce jakie ma pod ręką (jabłka poćwiartowane bez
      środków, śliwki bez pestek ;), banan, brzoskwinia, malinki, winogronka
      (bezpestkowe albo petki wyjąc), gruszkę, (zimą dochodzą pomarańcze oraz mrożone
      truskawki) - do tego sporo wody mineralnej i miksowac do uzyskania jednolitej
      konsystencji. Ja staram sie nie dodawac cukru ale co kto lubi. PYCHA!
      Polecam
      MiM
          • mamaimarta Re: thermomix'owe przepisy i porady 12.10.04, 10:59
            Przyznam, że nie wiem co będzie jeśli zmiksujesz sama pomarańczę, ale ja
            dodając ją do soku mieszanego nigdy nie obierałam jej ze skórki - po pierwsze
            zawiera dużo błonnika po drugie ona nie jest gorzka więc dlaczego się go
            pozbawiać? Proponuje spórbować na jednej nieobranej pomarańczy... i podzielić
            się wrażeniami na forum ;)))
            Czy ktoś robi z Was w T kawusię - taką mleczną z pianką?? Moze macie jakieś
            rady i porady - ta według przepisu z ksiązki jest o wiele za intensywna i za
            słodka.
            MiM
            • Gość: Sqka Capuccino? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 11:10
              Czy o taką Ci chodzi? Ja robię wszystko według przepisu, tylko nie daję w ogóle
              cukru, jedynie po kostce czekolady na 250 ml mleka. I daję więcej kawy
              rozpuszczalnej, bo lubię mocną. Ale dla niektórych moich gości ta z przepisu
              jest zbyt mocna. Innej kawy nie robiłam w T, natomiast mieliłam kawę ziarnistą,
              bo mam nowy ekspres włoski i próbuję jaka grubość kawy najlepiej pasuje.
              Jaka jest ta kawa z mlekiem?
              • mamaimarta Re: Capuccino? 12.10.04, 11:41
                Chodziło mi o Capuccino oczywiscie, ale myslałam może ktoś może ma jakieś
                zmodyfikowane przepisy.
                Ja robię taka kawę bez czekolady tylko kawa + mleko (różne - skondensowane i
                zwykłe ale ważne że niesłodzone) oraz woda.
                No i mozna dodawać różne smaki - wanilię albo cynamon w zależności od
                preferencji. Potem już tylko bita śmietanka ....
                A znacie kawę z jajecznym koglem - moglem ???
                MiM
              • ren.s Re: Capuccino? 12.10.04, 17:04
                kawe w T. robilam kilka razy, ale jakos mi nie smakuje..
                powiedz, czy jestes zadowolona z ekspresu wloskiego?? od jakiegos czasu nosze
                sie z zamiarem zakupu.. (nie wiem czy wpadlabym na to, zeby mielic kawe w T.:D)
                • Gość: Sqka Re: Capuccino? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 07:25
                  Kawa w ekspresie włoskim parzy się bardzo mocna i świetnie można posmakować,
                  jaką kawę naprawdę się pije. Ja lubię, czasem od razu do dzbanuszka (bo mam
                  taki z ceramicznym dzbankiem) wlewam mleko, ono pogrzewa się w trakcie parzenia
                  kawy i.. taką lubię najbardziej. Dla mnie mój ekspres ma jedną wadę: jest za
                  mały. Pojemności 6 filiżanek espresso, czyli jeden mój ulubiony kubek, to za
                  krótka przyjemność.
                  Był tu cały piękny wątek, w którym wypowiadały się osoby długo używające
                  ekspresu, niestety nie potrafię go w tej chwili odszukać.
                  • ren.s Re: Capuccino? 13.10.04, 08:29
                    wiem, czytalam ten watek, dobrze wiedziec, ze nalezy zwrocic uwage na
                    pojemnosc, ja pije kawe w duuuuzym kubku i tez uwielbiam biala, goraca, choc
                    niezbyt mocna... mam nadzieje, ze mozna regulowac w nim jakos to czy napar
                    bedzie mocniejszy czy slabszy??
                    • Gość: Sqka Re: Capuccino? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:42
                      Jeżeli wsypi się mniej kawy, wychodzi słabsza. Ale wydaje mi się, że też
                      słabiej zaparzona, bo kawka na sitku powinna być lekko ubita, tak stoi w
                      instrukcji, a gdy wsypiesz mniej to nie jest. Dlatego ja parzę mocną, ale piję
                      z mlekiem albo sączę takiego czarnego diabła. Najlepiej chyba popróbować
                      różnych kaw, są niskodrażniące, słabsze, no wszelakiej maści. Ja tak właśnie
                      szukam kawki odpowiedniej do śniadania, innej do celebracji wieczornego
                      czytania.
    • Gość: Sqka Przecier pomidorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 13:39
      mam ochotę zrobić. Robiłam już konfitury i trzymają się w słoikach jak na razie
      bez zarzutu, ale dodałam tam odrobinę cukru żelujacego więc może on konserwuje.
      Natomiast mam ochotę i potrzebę zrobić przecier vel sos pomidorowy do słoików i
      nie chcę zmarnować. Czy wiecie jak zrobić w T? Czy wystarczy wlać wrzący do
      słoików, czy trzeba jeszcze pasterysować? Za poradę będę bardzo wdzięczna.
    • ren.s Re: thermomix'owe przepisy i porady 12.10.04, 16:58
      w moim piekaniku dobiega konca proces pieczenia chleba (z kaszy jeczmiennej,
      gryczanej, platkow owsianych) - robie go pierwszy raz i wyglada na to, ze sie
      uda:-))przepis ze standardowej ksiazki dolaczonej do T. pachnie pieknie:-))
      • Gość: Sqka Re: zupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 09:44
        Pomidorową wykwintną, to moja ulubiona. Ale to prawie jak krem, bo pomidory się
        rozgotowują. Natomiast mój Mąż odpalił taki rosół, że opadła mi szczęka.
        Dokładnie według przepisu na rosół drobiowy, wszystko gotował w koszyczku.
        Poważnie, że on zrobił rosół to okej, ale że taki rosół? Polecam.
        S.
      • Gość: Sqka Re: zupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 09:52
        Wypróbowaliśmy kilka przepisów na zupy, wszystkie z dołączonych książek.
        Kurczakowa z ananasem, chyba nazywa się wschodnia, nie wiem bo nie mam przy
        sobie książki, to już coś z businesslass, moim zdaniem akuratna na elegancką
        imprezkę.
        Ciekawa jest też zupa z majerankiem, dla mnie była zakoczeniem bo do tej pory
        majeranek kojarzyłam li tylko z flaczkami. A tu smakuje bardzo intensywnie i
        przyjemnie.
        A zupy krem to już w ogóle jazda bez trzymanki, wrzucam, ustawiam, robię przez
        20 minut co mi się umyśli, jak zapika wracam, dodaję śmietany albo serek
        topiony, podkręcam obroty i gotowe.
        • Gość: renata Re: zupy i przepis na chlebek IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 12:08
          pomidorowa tez robie wg przepisu, ale z mniejsza iloscia marchwi lub calkiem
          bez..
          na majerankowo-czosnkowa ostrze sobie zabki juz jakis czas, moze zrobie w
          weekend.. robilam tez czosnkowo-cukiniowa wg przepisu giezika, jest przepyszna,
          a w T. robi sie ja szybciutko:))
          zachecona ugotuje dzis rosol... zobaczymy:))
          p.s. a moze by tak jeszcze makaron domowej roboty do tego rosolku.. ale chyba
          mi sie nie chce... upieklam juz dzis chlebek (pszenny z dodatkiem ziaren
          slonecznika i dyni..polecam)
          i zeby nie buc gloslowna, podaje przepis:
          50 g drozdzy
          lyzeczka cukru
          250 ml cieplej wody (2 i 1/2 miarki)
          500 g maki
          lyzeczka soli
          2 lyzki oliwy
          dodatki: moga byc platki owsiane, pestki dyni, slonecznika)
          do naczynia dodac wszystkie sjkladniki w podanej kolejnosci, wlaczyc T. na 2
          min (interwal)
          wyjac ciasto i zostawic w cieple na 10 min, nastepnie wlozyc do foremki
          wylozonej pergaminem, ponownie czekac az chlebek podwoi swoja objetosc(ok 15
          min), posmarowac zoltkiem, posypac sezamem, makiem, ziarnami slonecznika, dyni
          itp., piec 25-30 min w temp. 200 stopni.
    • Gość: Sqka uwaga na przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 09:55
      My w kuchni nie używamy soli, wegety i tym podobnych. Dlatego jeśli ktoś lubi
      bardziej płone (jak mawiała babcia) potrawy, czyli bez smaku (jak mówi Siostra)
      to kategorycznie powinien zmniejszyć ilości tych dodatków podawanch w
      przepisach dołączonych do T. Według mnie zawsze podaję za duże ilości soli czy
      kostki rosołowej. To takie moje spostrzeżenie.
      • Gość: renata Re: thermomix'owe przepisy i porady IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 16:00
        prosze bardzo:))
        podaje przepis na tzw cyganski kociol, zreszta to tylko baza, ta zupe mozna
        dowolnie modyfikowac, szczegolnie uzywajac ulubionych przypraw, dodajac inne
        warzywa (ja np ostatnio robilam ja z cukinia, zreszta cukina przezywa teraz
        renesans w mojej kuchni, dzieki forum).

        dwie cebule i kilka zabkow czosnku (wedlug uznania)wrzucisc na wirujace noze
        (obroty 9), a nastepnie podsmazyc na oliwie(kilka minut, 95 stopni, obroty 1),
        nastepnie dodac 4 obrane ze skorki i pozbawione pestek pomidory, zmiksowac (30
        sek, obroty 9)
        dolac ok litra bulionu (lub litr wody i 1-2 kostki rosowlowe)a takze pokrojone
        w kostke warzywa:
        2 zielone ogorki
        1 papryke (mozna wiecej)
        2 ziemiaki
        kilka pokrojonych w cwiartki pieczarek
        gotowac 25 min 95 stopni, obroty 1
        przyprawic pieprzem, sola, ja dodaje czaber i bardzo mi tak smakuje, przed
        podaniem posypac natka pietruszki lub bazylia

        co jakis czas bede dopisywala jakies przepisy :-))
    • Gość: plaska Re: thermomix'owe przepisy i porady IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.10.04, 18:16
      Zeby nam wątek nie zginoł to napiszę parę słow,albowiem mam TM od kwietnia i
      ciągle jestem nim zachwycona ale też poszukuję nowych sprawdzonych
      przepisów.podam przepis na pasztet robiłam kilka razy jest pycha:
      -75 dkg.mięsa mielonego mieszanego
      -duży seler
      -35dkg.wątróbki drobiowej
      -cebula średnia
      -sól i pieprz
      -2 JAJA
      -PÓŁ NAMOCZONEJ BUŁKI
      Na wirujące noże wrzucić cebulę i zszatkować,wlać łyżkę oleju i udusić 5 minut
      100 stopni ,obroty 2 ,następnie wyłączyć TM,jak ostygnie dodać selera i
      zszatkować te same obroty ,przez otwór wrzucić wątróbkę i przyprawy i to
      wszystko zmiksować dodając pół bułki namoczonej i 2 jaja .miksować na jednolitą
      masę kilkanaście sekund obroty 6.Przełożyć do długiej formy KEKSOWEJ i piec 1
      godzinę 200 stopni C.
      Do utartej masy można dodać paprykę świeżą lub kto co lubi.
      W TM robiłam już wszystkie chleby z książki wychodziły super ,ten gryczany mi
      też wyszedł kleisty,bułki są wręcz pyszne ,sosy są aksamitne i bez
      grudek.Teraz przymierzam się do drinkóz,robiłam tylko adwokata ale za szybko go
      wypiłam taki był dobry.Ten przepis na pasztet to jest na tradycyjny wyrób
      maszynką do mięsa ,ale ja znając już TM zmodyfikowałam go i wszystkie
      czynności robię w nim.
      MAM pytanie do tych którzy robią soki w TM ,CZY PO ZMIKSOWANIU OWOCÓW i dodaniu
      wody mineralnej trzeba sok przecedzić czy piś tak.
      Troszkę się rozpisałam ,ale bardzo chciałam podtrzymać ten wątek.RENATA
    • wiurtek Re: thermomix'owe przepisy i porady 26.10.04, 19:23
      Pozdrawiam wszystkich thermomiksiaków i dołączam przepis, który otrzymałem z
      klubu thermomixa - jest świetny więc dzielę się nim z Wami

      ZUPA Z PAPRYKI
      Składniki:
      - 1 czerwona papryka
      - 1/3 pęczka pietruszki
      - 1/2 serka topionego
      - 1 łyżka masła
      - 1 łyżka Vegety lub kostki rosołowej
      - sól, pieprz do smaku
      Wszystkie te składniki miksować kilka sekund, poz. 4.
      Następnie gotować czas 3 min. obr. poz. 2, tem.100 0 C
      Dodać:
      - 100 g. śmietany
      - 500 g. wody
      - 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
      Gotować czas 8 min. temp. 90 0 C, obr. poz. 2.
      Do zupy można dodać grzanki.
      Jeśli lubimy krem, na koniec zmiksować przez 30 sek. obr. Turbo
        • naturella A zapiekanka? 11.03.05, 10:03
          No właśnie, czy zapiekankę ziemniaczaną ktoś robi? Ja podaję na niemal każdej
          imprezie, do tego sos czosnkowy z T. - pełen zachwyt gości:)
            • naturella zapiekanka 11.03.05, 16:06
              No więc ok. 800 g ziemniaków kroimy w plastry i gotujemy w bulionie (czy w
              wodzie z kostką - ok. pół litra i 1,5 kostki) ok. 13-14 minut, temp.100, obrót
              1. następnie mielimy boczek - duży kawałek i dwie cebule, dusimy 3 min. temp.
              90, obrót 1. Mieszamy ziemniaki z masą, przekładamy startym serem, na wierzch
              też ser. Pieczemy w piekarniku na 250 st. 35 minut. Sos czosnkowy z książki,
              jest pyszny. Zapiekanka została przeze mnie troszkę ulepszona, bo w przepisie
              jest gotowanie ziemniaków 8 min.
    • Gość: patka.f Re: thermomix'owe przepisy i porady IP: *.phil.east.verizon.net 15.04.05, 18:25
      Bardzo czesto tak sie dzieje, ze przepisy sa niedokladne..I to mnie strasznie
      wkurza, bo nie moge zrobic dla gosci czegos, czego wczesniej kilka razy nie
      wyprobowalam..A moze bysmy jakos wspolnie opracowali przynajmniej ta duza zolta
      ksiazke, zeby jakos wiedziec mniej wiecej co jest nie tak w przepisie? Bo mnie
      sie wydaje, ze poza czasem sa tez gdzieniegdzie zle proporcje czy inne takie..
      Co wy na to? Ja jestem chetna.
      Pozdrawiam
    • aganiok32 Re: thermomix'owe przepisy i porady 09.09.05, 10:17
      Ostatnio robię super surówkę z kalafiora. Wkładam ok połowy niedużego kalafiora
      umytego i podzielonego na różyczki (oczywiście bez dużych łodyg). Dodaję
      cebulę, jeśli duża to 2/3 jeśli mała to całą - ale pokrojoną na kilka części.
      Odrobinę soli, ciutkę cukru. łyżkę majonezu, łyżkę śmietany. Wkładam kopystkę i
      włączam maszynę na obroty 4-6 na jakieś 6-8 sekund. Oczywiście kopystkę trzymam
      w srodku, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Wychodzi super surówka. Polecam!
      • Gość: basia_11 Re: thermomix'owe przepisy i porady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:06
        Oczywiście kopystkę trzymam
        >
        > w srodku, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Wychodzi super surówka.
        Polecam!

        Witaj

        Powiedz mi proszę co to znaczy że kopystkę trzymasz w środku? Czy to znaczy że
        w czasie pracy urządzenia nią mieszasz w dzbanku żeby zebrac to, co osiadło na
        ściankach?

        pozdrawiam
        Basia

        Ps. dla mojej rodzinki ciągle hitem są serki typu homogenizowanego, robie je z
        owocami albo sam twaróg ze śmietaną, bez dodatków, wtedy można kanapkę z takim
        serkiem posypac szczypiorkiem, cebulką albo zjeśc sam, posypywany cukrem
        (najlepiej grubym kryształem).

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka