Dodaj do ulubionych

Zapiekanka z ziemniaków :) - pomocy

IP: 81.15.212.* 18.10.04, 18:25
Kupiłam sobie niedawno naczynie zaroodporne coby wreszcie nauczyć się robić
zapiekanki :)

Czy ktoś z Was zna może jakiś pyszny przepis na zapiekankę z ziemniaków -
byleby w skaładnikach nie było pomidorów i papryki bo mam na nie uczulenie :(

I jeśli mogłabym to prosiłabym o dość szczegółowy opis jak to zrobić bo w
kuchni to ja mistrzem jestem tylko w gotowaniu wody :)

Z góry dziękuję - Aphrael
Obserwuj wątek
      • Gość: teklat Re: Zapiekanka z ziemniaków :) - pomocy IP: *.net.pl 18.10.04, 19:16
        Grattin
        1 kg ziemniaków obranych i poszatkowanych w cieniutkie plasterki
        1 opakowanie śmietany kwaśnej
        30 dag żółtego sera startego na grubej tarce
        pół główki czosnku
        sól, pieprz, olej do wysmarowania naczynia
        - do śmietany wrzucić większość żółtego sera, dodać rozgnieciony czosnek, sól i
        pieprz, wymieszać. W naczyniu układać warstwy ziemniaków smarując je śmietaną z
        dodatkami, na przemian. Na wierzchu powinna zostać warstwa śmietany, którą
        posypuje się serwm. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać.
          • Gość: biljana Re: Zapiekanka z ziemniaków :) - pomocy IP: *.aster.pl 18.10.04, 20:40
            musaka

            z gory uprzedzam, ze nie podam dokladnych proporcji, bo zawsze robie na oko.

            - ziemniaki taka ilosc, aby porojone w plastry daly dwie warstwy naczynia
            zaroodpornego,
            - mieso mielone - takie jak lubisz, moze byc z indyka, moze byc wolowo
            wieprzowe,
            - 1 cebula
            -1 jajko
            -pol szklanki mleka

            ziemniaki obrac, pokroic w plastry,
            mieso podsmazyc na patelni z drobno posiekana cebulka
            jajko rozbeltac z mlekiem

            w naczyniu zaroodpornym ulozyc warstwe ziemniakow. na to wylozyc podsmazone
            mieso i przykryc pozostalymi ziemniakami.
            zalac wszystko mlekiem z jajkiem
            wstawic do goracego piekarnika na ok 180 stopni i piec az ziemniaki beda
            zlociste.

            podawac najlepiej z zimnym piwem ;))
            smacznego

            ps. przepis jest oryginalny balkanski
          • jonam Re: Zapiekanka z ziemniaków :) - pomocy 18.10.04, 20:45
            Ziemniaki obrane, pokrojone w grube plastry lekko obgotować i odcedzić.
            W naczyniu mieszamy ziemniaki, pokrojoną w paseczki cebulę (ile kto lubi),
            pokrojony w plasterki wędzony boczek.
            Można dodać pokrojoną w słupki, lekko obgotowaną marchewkę.
            Jeśli odkryjesz pod koniec pieczenia naczynie to zapiekanka lekko się zrumieni.
            Smacznego :)))))))))
    • em_es Re: Zapiekanka z ziemniaków :) - pomocy 18.10.04, 21:52
      Ja robię tak: kilka ziemniaków i ze 2 marchewki ugotować w mundurkach, obrać,
      pokroć w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany
      czosnek i cebulę, po chwili pokrojone w plasterki parówki lub kiełbasę (taką
      jak na grill), doprawić ziołami wedle uznania, a koniecznie tymiankiem, kilka
      minut posmażyć. Ja pod koniec smażenia dodaję pomidory albo przecier, ale bez
      tego też pyszne. Wszystko wymieszać, włożyć do naczynia, posypać parmezanem
      albo tartym zółtym serem, zapiec, niekoniecznie długo bo wszystkie składniki
      jadalne :) A najlepiej taka zapiekanka smakuje na drugi dzień, odgrzewana :)

      MS
    • Gość: landsbergk Zapiekanka z ziemniaków i selera IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.10.04, 09:52
      Ja robię czasem taką zapiekankę:
      Ziemniaki gotuję na "półtwardo" i kroję z plastry
      Podobnie z selerem, tylko daję go o połowę mniej niż ziemniaków
      Cebulę pokrojoną w grube plastry krótko przesmażam na 100 g boczku pokrojonego
      w paseczki
      Do tego ze dwa jajka na twardo

      Układam wszystko w naczyniu żaroodpornym,

      Doprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem i czosnkiem
      Zalewam śmietaną lub lekko natłuszczam oliwą
      Posypuję z wierzchu startym miękkim serem

      Zapiekam w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku około pół godziny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka