lomas Zupa z czosnku i cukinii Giezika 18.10.04, 21:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13540506&a=13540506 Odpowiedz Link Zgłoś
aniel zupa z czerwonej papryki 19.10.04, 09:27 Przepis książkowy, ale przeze mnie zmodyfikowany: 2 czerwone papryki 1 duza cebula 4 pomididory lub 1 puszka 3 zabki czosnku 4 szkl. bulionu ("naturalny" lub z kostki jak kto woli) sól, piprz, chilli,galka muszkatułowa, tymianek, majeranek, rozmaryn,swieża bazylia lub "mieszanka prowansalska" oliwa Usunąć gniazda nasienne z papryki, podpiec, usunąć skorkę. Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać czosnek, przesmażyć. Dodać pokrojoną paprykę, wkroić obrane pomidory, przyprawy i chwilę poddusić razem,aż pomidory puszczą sok. Zalać bulionem, zagotować, mozna chwile pogotować aż warzywa się rozciapają, ale nie koniecznie. Zmiksować na krem (można zagęścić łyżką mąki) Przed podaniem posypać parmezanem, super z grzaneczkami czosnkowymi, lub kluseczkami jak do bogracza. Super skropione octem balsamicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Zupy 19.10.04, 11:32 zupa z bobu (własne) ok. 25 dag ugotowanego bobu 1 l bulionu (może być warzywny) koperek świeży majeranek (4-5 gałązek) 2-3 ząbki czosnku kilka liści selera naciowego jajko + mąka do zrobienia lanych klusek *** Ugotowany młody bób obrać z łupinek, wrzucić do gotującego się wywaru. Dodać grubo pokrojony czosnek, drobno posiekane liście selera i gałązki majeranku. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Potem wyjąć łodygi majeranku, zrobić lane kluski (można do ciasta dodać starty ostry ser). Doprawić do smaku świezym pieprzem i solą. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Zupy 19.10.04, 11:34 PS Razem z selerem i majerankiem dodać drobno pokrojony koperek (2-3 łyżki) Odpowiedz Link Zgłoś
almanach_kulinarny Żurek, autor Brunosch 19.10.04, 15:14 Re: Kupiłam butlę żuru. Co dalej? brunosch 01.04.2004 14:02 zarchiwizowany Liska, to proste i nie ma mowy o katastrofie. 1. Gotujesz wodę + wędzonka + kiełbasa (najlepsza biała) + liść + ziele (4 ziarnka) + zgnieciony ząbek czosnku 2. Do gotującego się wywaru wlewasz wstrząśnietą zawartość butli (najpierw sprawdź kropelkę jaki jest kwaśny - najwyżej trochę odlej i dodawaj potem w razie potrzeby) i mieszasz powoli całość. 3. Mieszanie jest konieczne, bo podnosi się i lubi wykipieć. 4. W tym miejscu dorzucam do gara cebulkę smażoną na skwarkach z wędzonego boczku. 5. Dodajesz resztę przypraw do smaku i majeranek, jeśli lubisz. Gotowe. Podaje się z ziemniakami, albo z pieczywem, a do środka jajko na twardo. Uwaga: uwzględnić żurek grzybowy wegetariański Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Zupa chrzanowa 21.10.04, 10:41 Wykwintna zupa chrzanowa Nina Kosińska, Anna Sukiennik 11-03-2004, ostatnia aktualizacja 12-03-2004 09:28 * Po kawałku selera i białej części pora, * cebula, * spory ziemniak, * 10 dag startego chrzanu, * 2 łyżki masła, * pół szklanki białego wytrawnego wina, * 2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki), * 2 szklanki śmietany 22-proc., * łyżeczka mąki kartoflanej, * żółtko, * 35 dag bekonu lub chudego boczku w plasterkach, * kilka gałązek natki pietruszki, * pieprz i sól Jarzyny umyć, osuszyć, dość drobno pokroić, włożyć do rondla z roztopionym masłem, smażyć, mieszając (nie dopuścić do zrumienienia!). Wlać wino i dusić. Gdy połowa płynu wyparuje, wlać bulion i zagotować. Mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami śmietany oraz pozostałą śmietanę wymieszaną z chrzanem, znów zagotować, mieszając. Bekon lub boczek pokroić w cienkie paski, obsmażyć, by były rumiane i chrupiące. Zdjąć zupę z ognia, kilka łyżek zmiksować z żółtkiem, wlać do garnka i wymieszać. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, rozlać do bulionówek. Do każdej porcji wsypać trochę bekonu, udekorować listkiem pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Zupy ziemniaczane Marty Gessler 21.10.04, 10:41 Zupa ziemniaczana 1 Składniki: 1 łyżka masła 3 średnie cebule, 2 łyżeczki soli, 4 średnie ziemniaki, 1 fenkuł (koper włoski) 0,5 łyżeczki nasion kminku, litr wody, biały pieprz. Autor: Marta Gessler Sposób przyrządzania: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną w plastry cebulę i 1 łyżeczkę soli. Smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka i lekko brązowa. Dodać pokrojone ziemniaki, posiekany fenkuł i kminek. Dusić przez 5 min na małym ogniu, następnie dodać wodę. Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wegetariańskie: Tak Tytuł cyklu: Kuchnia artystyczna Zupa ziemniaczana 2 Składniki: 3 pory , 4 średnie ziemniaki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 litra bulionu lub wody, 1 łyżeczka soli świeżo zmielony, pieprz , 2 łyżki posiekanej pietruszki Autor: Marta Gessler Sposób przyrządzania: Pory przeciąć wzdłuż, obrać z zewnętrznych liści i dokładnie umyć. Drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pora. Smażyć 3-4 min, aż będzie miękki. Dodać bulion lub wodę oraz ziemniaki. Przyprawić solą. Gotować 25-30 min. Zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem, posypać siekaną petruszką. Wersja superkaloryczna: do zupy wrzucić podsmażony, chrupiący bekon. Wegetariańskie: Nie Tytuł cyklu: Kuchnia artystyczna Zupa ziemniaczana 3 Składniki: 0,75 kg ziemniaków, 3 duże cebule, 2 łyżki masła, 1,5 litra bulionu warzywnego ,1 opakowanie śmietany 30 proc., 1 pęczek szczypioru sól, pieprz Autor: Marta Gessler Sposób przyrządzania: W garnku podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem warzywnym i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodać drobno pokrojony szczypior, śmietanę, sól i pieprz. Całość zmiksować w blenderze. Wersja bardziej kaloryczna: podawać z plastrem wędzonego łososia. Wegetariańskie: Nie Tytuł cyklu: Kuchnia artystyczna Odpowiedz Link Zgłoś
wanilka77 Krupnik Cynamoona bezmięsny 22.10.04, 12:30 Re: Krupnik Cynamoona bezmiesny Autor: Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 04.09.2004 09:31 -------------------------------------------------------------------------------- No to juz pisze. Robie go tak: Warzywa- marchewke, pietruszke i/lub seler, cebule,kawalek czerwonej papryki,ziemniak, kawalek kalafiora, odrobine brokula, ewentualnie jeszcze kawalek kapusty bialej lub wloskiej- wrzucam do gara z zimna woda. Wiem, ze zdrowiej jest wrzucac do wrzatku ale ja zawsze wrzucam do zimnej, mam wrazenie ze inaczej wtedy smakuje po ugotowaniu ;-) Wiem tez, ze czasn gotowania warzys jest rozny, ale jak wrzucam wszystko na raz. Od razu dodaje tez garsc kaszy jeczmiennej (tez do ziemnej wody!) i kawalek masla i gotuje do miekkosci. Jak mam suszone grzyby, to tez wrzucam ze 2, 3 kawalki dla smaku. Czasem dodaje tez grzeszna kostke rosolowa, ale w ilosci o polowe mnijeszej niz zalecaa przez producenta (bo inaczej jest dla mnie za slone i zbyt perfumowane) Ale jak mam w domu korzen lubczyku,to rezygnuje z kostki. Czesto jeszcze podsmazam na masle lub oleju surowy ogorek i/lub cukinie i/lub baklazana i kawalek cebuli lub nie (wszystko kroje w kostke) Ostatnio wlasnie tak zdrobilam ;-) i wrzucam to pod koniec gotowania zupy. Wtedy nie dodaje juz masla na poczatku. Rodzaj warzyw ktore wymienilam jest dowolny, ja wrzucam te ktore lubie i te ktore akurat mam, jednak taka krupnikowa baza to dla mnie marchewka, pietruszka, ziemiak, cebula (uwielbiam gotowana cebule w zupie) Czasem tez zamiast kaszy jeczmiennej robie z kasza jaglana lub jakimis platkami. Ilosc warzyw oczywiscie na oko, ale ma byc geste. Ja robie zwykle tak, ze warzywa staniowia polowe objetosci garnka. Zwykly krupnik a tyle pisania, ufff... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Zupy z dyni - Liski i Hani 55 30.10.04, 17:01 ZUPA LISKI Dynię (ok 1 kg), pokroić i wrzucić do wrzącej wody. Pogotować, aż zmięknie. Następnie zdjąć skórę i miąższ zmiksować dodając wody pozostałej z gotowania - tyle, żeby zupa miała konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, solą. Dodać trochę białego wina i jeszcze chwilę gotować. Następnie wlać soku pomarańczowego do smaku, dorzucić trochę natki pietruszki. Na koniec przyprawić słodką papryką lub świeżym tymiankiem. ZUPA HANI Kawałek dyni bez skórki obgotować do miękkości. Zmiksować z taką ilością bulionu z warzyw (obgotowana włoszczyzna, albo mój nieśmiertelny bulion wegetariański w proszku), jaka jest potrzebna, żeby zupa miała kremową konsystencję. Przelać do garnka, doprawić drobno posiekanym czosnkiem, drobno posiekanym imbirem i chilli. Zostawić, żeby sobie całość "pomrugała" na malutkim ogniu przez ok pół godziny. Ilość czosnku, imbiru i chilli - wedle fantazji. Zupa świetnie rozgrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
aise zupa z soczewicy (bezmiesna) 01.11.04, 12:52 skladniki: - pol paczki czerwonej soczewicy (ok 200 g) - 2 cebule - 5-6 zabkow czosnku - puszka krojonych pomidorow - bazylia (moze byc suszona) - oliwa - sol, pieprz cebule pokroic w kostke i zeszklic na 4 lyzkach oliwy, dodac do tego zmiazdzony czosnek i jeszcze podsmazyc, do tego wrzyucic soczewice i tez podsmazyc az lekko zmieni kolor (zrobi sie taka zlotawa), trzeba uwazac bo latwo sie przypala. teraz do tego nalezy wlac okolo 1 litra goracej wody. jesli mamy suszona bazylie to dodajemy ja teraz - sporo, ze 2 czubate lyzki. jesli mamy swieza to dodajemy ja pod koniec gotowania. do tego wrzucamy pomidory i gotujemy jeszcze okolo 20 minut, mieszajac co jakis czas bo lubi przywierac do dna garnka. na koniec dodajemy sol i pieprz do smaku. soczewica nam sie w tym czasie pieknie rozgotowuje i powstaje taka gesta zupa z apetycznie plywajacymy kawalkami pomidorow. jesli potrzeba to dolewamy w trakcie jeszcze troche goracej wody, bo czasem soczewicy okazuje sie za duzo i lyzka stoi w zupie...:- ) podawac ze swiezymi buleczkami, skropiona sokiem z cytryny. rewelacja... Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Korsykańska zupa czosnkowa / Lunatica 05.05.05, 09:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23487378&a=23487378 Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Korsykańska zupa czosnkowa by Lunatica 10.05.05, 09:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23487378&v=2&s=0 - przepis na dwie porcje zupy, którą podają w krakowskiej restauacji Paese... główka czosnku 4 (lub więcej ziemniaki) oliwa liście laurowe 10 dag żółtego sera sól pieprz bagietka na grznki Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie razem z obranymi ząbkami czosnku. Zarumienione wrzucamy do garnka i zalewamy litrem gorącej wody. Dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków - ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia. Czekamy aż przestygnie. Wyjmujemy listki laurowe. Miksujemy. Do zmiksowanej zupy dodajemy starty ser. Mieszamy. Do zupy przygotowujemy klasyczne grzanki (mogą być natarte czosnkiem) podsmażone na patelni z obu stron. Zupę podajemy z grzankami kromeczkami lub prokrojonymi w kostkę - razem lub na osobnym talerzu :-). Pyszna sprawa! Jeśli przespis odbiega od tego co można zjeść w Paese - wybaczcie. Przepis znaleziony w sieci tiny.pl/h1k8 a nawet jeśli odbiega to ja i tak polecam... palce lizać! Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Zupa kalafiorowa kolorowa by Brunosch 10.05.05, 09:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22914832&a=22954436 - Kalafior podzielić na zgrabne różyczki, ugotować w bulionie + liść + kminek + rozmaryn (jak ktoś lubi) - dodać przeciśnięty ząbek czosnku - wybrać i odłożyć najzgrabniejsze różyczki, resztę zmiksować - dodać to co wyjęliśmy, - dodać pomidory pokrojone w kostkę (lub zapuszkowany, ale odcedzony z płynu) - dodać pokrojony szczypiorek i nać pietruszą. - Doprawić solą, pieprzem, bazylią Zdjęcie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23701892 Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Minestrone by Uho 10.05.05, 10:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23324192 przepis ponizej kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5501114,P_KOBIETA_PRZEPISY.html uwilbiam wloskie zupy, zwlaszcza wiosna, kolejna z ulubionych troche przerobiona: zamiast bobu lima a z selerem jedna cebule i 2 zabki czosnku podsmazylam podwoilam ilosc bazylii i dodalam listek laurowy Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Wloska zupa pomidorowo fasolowa by Uho 10.05.05, 10:03 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23236843 2 duze cebule kroimy w grube piorka i pozdmazamy na oliwie jak zacznie zmienic kolor dodajemy pokrojone 3 zabki czosnku i smazymy minute wlewamy duza puszke pomidorow, lyzke koncentratu pomidorowego, lyzke oregano i wlewamy 800 ml bulionu nastepnie wszystko wymieszac,zagotowac, zmniejszyc ogien i nich sie tak pyrka jakies pol godziny potem dodajemy 3 lyzki suchego makaronu (malego, np. muszelki) i gotujemy jakies 8-10 minut w polowie gotowania makaromu dodajemy puszke fasoli podawac z parmezanem Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Jackowa zupa kalafiorowa 10.05.05, 10:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22993010 Przetrenowana "inna" zupa pyszna prosta z serii "sam smak" (w zasadzie 3 zupy:-): Średni kalafior podzielony na różyczki po wycięciu głąba. Wsadzamy do garnka i zalewamy mlekiem, tylko żeby przykryło. Gotujemy w mleku 10 minut. Na 3 minuty przed koncem dodajemy łyżeczkę oliwy, sól, cukier (z palców). lub: 1. łyżeczkę przyprawy garam masala; lub wariant egzo-mocny... 2. łyżeczkę sambala; 3. Mozna dodac tez pol szklanki mleka kokosowego i doprawic przed podaniem łyżeczka imbiru mielonego. Przestudzic i do miksera. Zmiksować i do garnka - i podgrzać jedynie (nie gotować). Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Zupy-krem-mnóstwo przepisów 16.06.05, 15:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15875142&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
dobrzeradzi Re: Zupy-krem-mnóstwo przepisów 17.01.14, 18:49 PROSTE I SMACZNE:D kulinarnyprzewodnik.blogspot.com/2014/01/krem-z-marchwi.html Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: zimna zupa pomidorowa z cukinia cytrynową 05.10.05, 13:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25861302&a=25861302 Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Ziemniaczana z łososiem - Luna 01.11.05, 15:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30829135 Odpowiedz Link Zgłoś
mia-majta zupa Szpinakowa 23.11.05, 14:40 2 uda z kurczaka gotujemy rosół mieso musi dac sie łątwo obrac. W garnku rozgrzac oliwe wsypać niepełną łyżkę kuminu, i tyle samo chili podsmazyć. Dodać 1 srednią cebulę i białą częśc od pora - obie oczywiście posiekane - podsmayżć . dodać ok 0,5 szklanki ryzu podsmazyc. Dodać 2 opakowania szpianku ( wczesneij odprwoac wode) zalać 3 szklankami rosołu. Gotować 20-25 min az ryz bedzie bardzoo miękki. Zdjąć z ognia dodać posiekane lub rozdrobnione mięso z udek kurczaka. Kiedy zupa lekko przestygnie przygotowujemy w osobnym naczyniu 3 szklanki jogurtu naturalnego zmiksowanego z 2-3 zabkami czoasnku, zahcartować ciepłą zupa i wlać do recztu . Zupę pomieszczać doprawić do samku solą i piperzem. Zupa musi być dosć pikantna. Po dodaniu jogurtu zupy już nie gotujemy. Podawac z serem feta. Polecam zupa naprawde pyszna i bradzo pożywna Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Paprykowa Miszam 09.01.06, 21:44 4 ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do rosołu lub bulionu, gotować. W "międzyczasie" na patelni na oliwie podsmażyć 3 pokrojone w kostkę cebule i 3 pokrojone w kostkę czerwone papryki. Smażyć kilka minut, aż papryka będzie dobrze wysmażona, ale jeszcze jędrna. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, dodać do nich podsmażoną cebulę i paprykę, puszkę kukurydzy, duży koncentrat pomidorowy lub 500 ml przecieru, doprawić do smaku, chwilę gotować. Zabielić mlekiem (albo mlekiem kokosowym).Już. Żeby było ciekawiej posypać fetą i świeżą bazylią. (U mnie bryndza i pietruszka). forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33032922 Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Z zielonego pieprzu 09.01.06, 21:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32137976&a=32137976 Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Chowder z wędzonych ryb - Giezik 18.01.06, 01:22 Zdjęcie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32170519&a=32170519 Przepis i komentarz Autora: niegdys baky wypowiedzial duzo cieplych slow. Chowder z wędzonej ryby 0,5 kg wędzonego dorsza (oryg. łupacza), ziemniak pokrojony w kostkę, łodyga selera naciowego posiekana, cebula drobno posiekana, 50 g masła, plasterek bekonu drobno pokrojony, 2 łyżki mąki, ½ łyżeczki suszonej gorczycy, ½ łyżeczki sosu worcestershire, kubek mleka, pół pęczka posiekanej natki, ¼ kubka śmietany. Przygotować wywar z ryby – rybę pokroić na duże kawałki włożyć do garnka i zalać 1,25 l wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 8 min. Osączyc rybę, wywar zachować. Z ryby usunąć skórę i kości, rozdrobnić mięso. Do rondelka z 3 kubkami wywaru włożyć ziemniaki, seler, cebulę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 min. Odstawić. W rondelku stopić masło dodać bekon i mieszać 3 min. Wmieszać mąkę, gorczycę i sos worcestershire; smażyć minutę, aż całość się spieni. Zdjąć z ognie i stopniowo wlewać mleko mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać do zagotowania i zgęstnienia, Wlać wywar z warzywami, dodać pietruszką i rybę. Gotować jeszcze kilka minut. Na końcu doprawić śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś