Dodaj do ulubionych

avocado i mango - jak to sie je??? wazne!!!

IP: 195.41.66.* 19.10.04, 14:06
No wlasnie.

Avocado, zielone czy czarne? Czy powinno byc raczej miekkie czy twarde. Gdzie
i jak stosowac? Czy mozna jesc jak jablko czy tez raczej w kombinacjach?
Jezeli juz to w jakich?

Mango - czasami jest miekkie i baaaardzo dobre, czasami wielkie, wyglada
super a nie do jedzenia. Czy i jak do takiego mango podejsc? Czekac az
zmieknie?

Prosze wylozyc jak prostemu chlopu co nic nie wie o zyciu.
Obserwuj wątek
      • Gość: nastinka Re: avocado i mango - jak to sie je??? wazne!!! IP: *.242.81.adsl.skynet.be 19.10.04, 15:57
        Najlepsze mango sa z Afryki (lipiec, sierpien),
        w dodatku te,ktore przylecialy samolotem, czyli nie trzeba ich dojrzewac...
        (taki owoc na naklejke jak list lotniczy...)
        i jest gotowy do jedzenia.
        Teraz mozna kupic jeszcze mango z Ameryki Pd. (posiada charakterystyczne
        wlokna, ktore zostaja miedzy zebami) lub mniej aromatyczne i slodkie mango z
        Izraela. Genaralnie jednak to raczej koniec sezonu mango...
        Ja zwykle "pracuje"nad mango okolo 1 tyg., chyba, ze uda mi sie kupic piekny,
        miekki i zolty owoc "lotniczy".
        Zima, to wogole nie warto, predzej zgnije niz sie zazolci.
        • Gość: pianissima Re: avocado i mango - jak to sie je??? wazne!!! IP: *.acn.waw.pl 19.10.04, 16:25
          Avocado - mozna kupic twarde, zielone. Potem trzeba zawinac je w gazete i
          odlozyc w temperaturze pokojowej na kilka dni; smaczne jest wtedy, kiedy jest
          miekkawe (ale nie bardzo miekkie); miasz powinien byc zielonkawy, bez
          zaczernien czy brazowych plam - wtedy jest idealne.

          W sklepie: owoce czarne sa dojrzale (ale uwaga na przejrzale - moga byc
          niesmaczne) - powinny byc starannie zapakowane w cos, co je chroni od
          uszkodzen, bo sa bardzo wrazliwe, w Polsce nigdy takich dojrzalych w dobrym
          stanie nie widzialam, ale moze sa...
    • Gość: kk Re: avocado i mango - jak to sie je??? wazne!!! IP: *.jci.com 19.10.04, 16:34
      i mango i awokado maja mnostwo odmian

      osobiscie probowalam z mango od malych i zoltych po wielgachne zielono-rumiane
      (o skorce mowa, oczywiscie). Z wloknami i bez. Je sie je i dojrzale, soczyste,
      ale tez twarde jak kamien, a mimo to slodkie. Albo i nie ;)

      Tak wiec trudno dawac rady gdy nie wiadomo z jaka odmiana masz do czynienia.

      Z avocado jest podobnie, niektore maja zielona skorke inne sliwkowa (wole te
      sliwkowe), niektore sa male a inne wielgachne prawie jak dlon... W/g mnie
      najlepsze jak maja 'maslowa' konsystence tak ze sie daja rozdziabac widelcem na
      guacamole.
    • bynight_one Re: avocado i mango - jak to sie je??? wazne!!! 19.10.04, 16:40
      Wg moich doswiadczen avocado ma byc zielone. Jesli jest dojrzale, to skorka sama
      bedzie odchodzila podczas obierania.
      Jesli nie dojrzale, tak jak juz pisano wczesniej, w gazete i poczekaj pare dni.

      Ja jem glownie jako paste na chleb albo badz smaruje nia tortillas (grunt dla
      innych dodatkow). Pasta jest tylko z sola i cebula drobno posiekana (czasem
      dodaje natke pietruszki).
    • mysiulek08 Re: avocado i mango - jak to sie je??? wazne!!! 19.10.04, 17:07
      Avocado zdecydowanie z zielona cieniutka skorka, miekkie, lekko uginajace sie
      pod palcem, bez plam, przebarwien, wielkosci sporej gruszki. Miasz
      maslany,zoltozielony, pestka powinna wyjsc leciutko. Male, nieomal fioletowe z
      gruba skorka "grudkowana" sa raczej malo smaczne, szybko dojrzewaja i trudno
      jest uchwycic moment smakowitosci, lekko gorzkawe w smaku. Avocado jest bardzo
      delikatne, szkodzi mu najmniejszy dotyk, potrzebuje powietrza, nie znosi
      zamkniecia i wilgoci. Jesc w salatkach, ladnie komponuje sie z pomidorem,
      nadziewac na krewetkami, mozna zrobic zupe krem, albo po prostu na chlebus.
      Szybko czernieje, wiec sok z cytryny pomaga, co tez wspomaga smak. Jesli juz
      masz obrane avocado i nie zjedzone do konca, skrop cytryna, poloz obok pestke,
      wloz do zamykanaego pudeleczka plastikowego, albo nakryj folia szczelnie i wloz
      do lodowki.
      Mango smakowite powinno byc sprezyste i pachnace. jakos nie zauwazylam wlokien
      w owocach, ktore zajadam najlepiej po prostu pokrojonych w plasterki/uwaga
      duzaaa pestka/. Najlepsze jakie jadlam bylo indyjskie, ale tutejsze szczegolnie
      gdy sa cieple od slonka tez pyszniaste. Mango ma specyficzny smak, nie kazdemu
      smakuje. I raczej trudno trafic na odpowiedni owoc.
      *******************************
      www.polcom.cl/patagonia
      www.polcom.cl/zloto
      smakosze.blox.pl
      • Gość: brokul Re: avocado i mango - jak to sie je??? wazne!!! IP: 195.41.66.* 21.10.04, 14:32
        Dzieki za wpisy. Czegos sie dowiedzialem choc nie spadlem z krzeselka.
        Myslalem, ze moze sa jakies super specjalne zastosowania. Kiedys jadlem np.
        salatke warzywna typu poszatkowana drobno kapusta, utarta marchew, salalta
        pekinska itp. plus wlasnie avokado i smakowalo bardzo dobrze, glownie chyba za
        sprawa avokado.

        Co do mango zas to widac, ze trzeba trafic. Czesto macam w sklepie i zwykle tak
        twarde, ze zniecheca. A raz w zyciu jadlem po prostu swietne. Ale bylo dosc
        miekkie. W pozostalych podejsciach raczej porazka.

        W kazdym razie jeszcze raz dziekuje!
        • Gość: senin to i ja cos jeszcze dodam... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 25.10.04, 08:49
          na temat mango, zwlaszcza

          bo o avokado bylo sporo

          najpierw jednak mala uwaga:

          wszystkie owoce z wielkich plantacji zrywane sa z reguly zanim w pelni dojrzeja.
          banany - zanim straca "kanty",
          avocado - zanim skorka sie "rozluzni i nie jest taka "pomarszczona",
          truskawki (mowie o tych w sklepach w au) - zanim w pelni nabrzmieja,
          mango- zanim owoc jest pelny, troche jeszcze twardy i kwasnawy ale juz
          zaczynajacy zmieniac kolor, kwas na slodycz, i konsystencje z twardej na taka,
          co za dzien dwa, zacznie ustepowac pod palcami.
          TAkie niestety sa prawa rynku, latwiej je przechowywaci transportowac, ale
          umowmy sie ich jakosc jest dokladnie taka jak pomidorow szklarniowych.


          (avocado, trzeba odepchnac szypulke w sklepie, jesli to co pod szypulka jest
          lekko zoltawe/pomaranczowe to avokado jest dojrzale)

          co do mango - papierowa torba pomaga. Wybierajac owoc nalezy patrzec
          by "cycek" po stronie przeciwnej od szypulki byl jak najbardziej nabrzmialy.
          zostawic na kilka dni w ciemnym miejscu i sprawdzic czy lekko ustepuje pod
          naciskiem palca
          Jesli mango zostalo zerwane we wlasciwym czasie, to dojrzeje tak jak w pore
          zerwany zielony pomidor jesienia, i bedzie slodkie, soczyste, pomaranczowe
          jesli zerwane przedwczesnie, to wywalic..:( albo przerobic na chutney...

          co do wloknistych mango: Tu w au jest to gatunek "dziki" rosnacy przy drogach.
          Od listopada do stycznia leza takie rozmaslone rozjechane na drogach...smutno.

          jak sie takie zerwie to aromat jest kilkakrotnie intensywniejszy od gatunkow
          komercjalnych, i slodsze sa - tylko te nitki... niektorym przeszkadzaja, mnie n
          ie.


Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka