Dodaj do ulubionych

Szybkie ciasto piernikowe- kto zna?

19.10.04, 21:41
Cos mnie naszlo, chociaz nie przepadam za piernikami (tzn. lubie jak mnie
najdzie)
Mialam gdzies kiedys taki przepis, latwy, szybki, brudzilo sie malo sprzetow.
Pamietam, ze do ciasta dodawalo sie troche dzemu (z porzeczek), wychodzilo
wilgotne, pulchne i korzenne.
Rzuccie jakims przepisem, bo chce mi sie jutro upiec ;-)
Obserwuj wątek
    • buszka1 Re: Szybkie ciasto piernikowe- kto zna? 19.10.04, 22:03
      Moj niezawodny, pulchny piernik z bakaliami

      5 jaj
      1,5 szkl. cukru
      2 i 1/4 szkl. maki
      3/4 szkl. oleju
      3/4 szkl mleka lub wody
      3 lyzki kakao (mozna wiecej jak kto lubi, ja daje na oko)
      2 lyzeczki sody
      przyprawa do piernika
      duzo bakalii
      3-4 lyzki konfitur (moje ulubione wisniowe ale moga byc tez sliwkowe lub
      pozeczkowe)

      Mikserem ubijam piane z bialek. Dodaje kolejno zoltka, cukier, make wymieszana
      wczesniej z soda, przyprawa i kakaem, nastepnie olej i mleko. Na sam koniec
      (juz nie miksujac) wrzucam bakalie i dodaje powidla. Lekko mieszam i wylewam do
      formy. Moze byc pieczony w prodizu jak i w zwyklej foremce. Piec ok. 45 min w
      temp. 180 st. Po upiecziniu polac polewa czkoladowa albo w wersji dla leniwych -
      posypac cukrem pudrem.



      • isabela_1974 Upiekłam i polecam! 22.10.04, 16:34
        Upiekłam piernik wg przepisu buszki1 i właśnie zjadam pierwszy kawałek. Jest
        naprawdę REWELACYJNY! Zrobiłam go z rodzynkami, płatkami migdałów (akurat
        miałam pół paczki zostałych po czymś tam) i z dżemem porzeczkowym. Wyszedł
        pyszny - wysoki, wilgotny, mięciutki! Dziękuję za przepis i na pewno włączę go
        do swojego stałego repertuaru ciast sprawdzonych :)
    • malwis19 Re: Szybkie ciasto piernikowe- kto zna? 19.10.04, 22:08
      A może takie coś?:

      Łatwy i tani piernik
      Autor: ELLA Data publikacji: 2004-10-14 12:37:46

      Porcje: 30 Koszt: 7 zł Trudność: prosty Czas: ? min. Kalorie: ?




      Składniki:
      - 1/2 słoika miodu (sztucznego),
      - 1 szkl cukru,
      - 1/2 kostki margaryny,
      - 2 całe jajka,
      - 3 szkl mąki,
      - 1 szkl mleka,
      - 1 czubata łyżeczka sody,
      - 2 łyżeczki kakao,
      - 2 przyprawy do piernika,
      - 3-4 łyżki oleju,
      - 4-5 łyżek dżemu (najlepszy z czarnej porzeczki),
      - ew. tabliczka czekolady gorzkiej + 2 łyżki mleka.

      Jak przyrządzić?
      W większym rondlu - garnku,zagotować miód z cukrem. Odstawić z ognia. Włożyć
      margarynę, rozpuścić. Ostudzić. Dodać 2 całe jaja. Rozmiesząć łyżką. Teraz
      dodawać kolejno, mieszając łyżką pozostałe składniki, tzn.: mąkę, mleko, sodę,
      kakao, przyprawę do piernika. Na koniec dodać olej i dżem. Cały czas mieszając.
      Wyłożyć na przygotowaną blachę.
      Piec ok. 1 godz. w temperaturze 170 stopni C. Po ostygnięciu można polać polewą
      czekoladową: 1 tabliczkę gorzkiej czekolady pokruszyć i rozpuścic w 2 łyżkach
      mleka, gotując na małym ogniu.

      Potrzebne przybory:
      Tylko rondel i łyżka oraz szklanka do odmierzania składników.


      Uwagi:
      To są proporcje na dużą blachę (37x21).
      Ciasto może dłużej poleżeć - nie straci na wartości (wręcz przeciwnie).
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4440
    • lis_ka oetker 20.10.04, 10:19
      zawsze się wzbraniam przed tego typu wyrobami, ale jest jeden, któremu ulegam -
      piernik w proszku oetkera, do którego dodaje się jajka, masło i mleko. Ja
      dodaję jeszcze miód.
      W składzie nie ma E i takich tam.
      Bardzo go lubię.

      :)
    • lunatica sypka i szybka szarlotka 20.10.04, 10:47
      1 szklanka mąki
      1 szklanka kaszy mannej
      1 1/2 szklanki cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 kg jabłek
      1/2 kostki masła
      1 cukier wniliowy lub cynamon
      Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z trzema łyżkami cukru, cukrem waniliowym
      lub cynamonem. Mąkę wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia -
      podzielić na trzy części. Do wysmarowanej tortownicy wsypać 1 część suchej
      masy, na to położyć połowę startych jabłek, następnie 2 część suchej masy i
      reszte jabłek. To wszystko posypać 3 częścią suchej masy. Na wierzch zetrzeć
      masło. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym od 130 do 200 stopni.
    • Gość: kamila.tr Amerykańskie a'la piernikowe IP: 213.17.170.* 20.10.04, 11:06
      Oto przepis na pyszne i szybkie ciasto, które smakuje prawie jak piernik:
      8 jaj
      2 szkl. cukru
      4 szkl. mąki
      2 łyżeczki sody
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżeczki cynamonu
      2 cury waniliowe
      1,5 szkl. oleju
      wszystko do miski i miksujem, dodajemy po 200 g sparzonych rodzynek i orzechów
      włoskich i około 6 jabłek pokrojomych w małe kawałki. Wszystko dobrze mieszamy
      i do pieca. piecze sie około godzinki, trzeba sprawdzać. Przepis jest na dużą
      blachę. U mnie w rodzinie to ciasto robi furorę, jest mięciutkie i wilgotne, a
      jeszcze lepsze na drugi dzień.
      • Gość: elask Re: Amerykańskie a'la piernikowe IP: 80.72.35.* 20.10.04, 13:19
        Nie przepadam za piernikami , ale te bardzo mi smakują (przepisy
        z "Biblioteczki poradnika domowego"):
        Piernik z jablkami:
        kostka margaryny
        2 szkl mąki, szkl. cukru
        2 łyżki miodu
        po płaskiej łyżeczce proszku i sody
        4 rozgotowane na mus jabłka( lub słoik musu)
        4 jajka
        1/2 torebki przyprawy do piernika( można całą)
        ew. łyżkę kakao do koloru
        margarynę rozpuścic, zmiksować razem z resztą składników,piec w tem.180-200C

        piernik przekładany:
        ciasto
        60 dag mąki
        20 dag margaryny
        20 dag cukru pudru
        łyżeczka sody
        jako, zółtko
        4 łyżki miodu
        4 łyżki śmietany
        łyżeczka przypraw do piernika
        margaryne posiekać z mąką, dodoać pozostałe skladniki, zągnieść, pozostawić w
        chłodzi, moze byc przez noc.Podzielić na 3 części, upiec 3 placki w temp.200-
        220C-ok.15 min
        krem: ugotować budyn z 2 szkl mleka, wystudzić. Kostkę masła zmiksować z 1/2
        szkl cukru pudru na puszystą masę, dodować po 1 łyżce budyniu i miksować dalej,
        ew. dodać cukier waniliowy.
        Na spodni placek rozsmarować dżem, najlepiej kwaskowy, położyć trochę kremu,
        położyc drugi placek, na to krem, przykryć trzecim. można polać polewą
        czekoladową.
    • miss.didi Re: Szybkie ciasto piernikowe- kto zna? 20.10.04, 23:04
      a ja ci polece taki jeden z ksiazki wydanej przez filipinke "demon jednego
      danka":)
      nazywa sie piernik z rondla:
      pol kostki masla lub margaryny
      2 szklanki maki
      pol szklanki rzadkiego dzemu- sliwkowego,wisniowego,przecieru z jablek itp
      1 szklanka cukru(mniej, jesli dzem jest bardzo slodki)
      2 plaskie lyzeczki sody
      1 opakowanie przyprawy do piernikow

      rondel z maslem stawiamy na ogniu, wsypujemy przyprawe do piernikow i cukier.
      podgrzewamy az maslo sie rozpusci, mieszamy, zdejmujemy rondel z ognia i
      studzimy.nastepnie dodajemy make i mieszamy.
      blaszke smarujemy tluszczem i posypujeby bulka tarta( albo maka, kasza
      manna..;p)
      wlewamy ciasto i pieczemy az urosnie i bedzie brazowe.
      smacznego:)
      a i sypana szarlotka tez jest w tej ksiazce:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka