Dodaj do ulubionych

od jakiej potrawy jesteście uzależnieni???

21.10.04, 15:58
jaka wam się nigdy nie znudzi i moglibyście ją jeść na okrągło (no dobra, do
trzech razy w tygodniu;))???

Ja się uzależniłam od buraków pieczonych z serkiem feta... jestem chora jak
nie zjem przynajmniej raz w tygodniu (pewnie jadłabym częściej, ale buraki
sie strasznie długo gotują:))
Placki ziemniaczane i babkę ziemniaczaną też mogłabym jeść codziennie, ale po
2 tygodniach takiej diety turlałabym się na zajęcia;)))

idę piec te buraki, bo nie wytrzymam:DDD
Obserwuj wątek
    • Gość: bazylka Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 21.10.04, 16:01
      myszen, opowiadaj o tych burakch
      buraki i feta to 2 rzeczy, które bardzo lubię (no, może jeszcze nie
      uzaleznienie ;-)
      • myshen82 buraki! 21.10.04, 16:33
        no dobra, ale nie mów potem że nie uprzedzałam:)

gotujesz buraki w mundurkach (mozna to zrobić wieczorem poprzedniego dnia),
        obierasz je i kroisz na cienkie plasterki (nie półprzezroczyste bo ci wyjdą
        chipsy burakowe, całkiem niezłe, ale nie o to nam chodzi;)) Układasz na blasze
        (nie trzeba jej niczym smarować) i pieczesz jakieś 15-20 minut w 190-200
        stopniach) Kroisz ser feta na cienkie plasterki, układasz na talerzu, na to
        buraki i sos... teraz mnie nie bijcie! sos robię z torebki (jak mnie ktoś
        oświeci jak sie robi taki sos własnoręcznie, to porzucę torebki;)) - albo
        grecki albo włoski (olej + woda, + trochę bazylii) i tyle...

idę pilnować buraków i kroić ser...
        • Gość: bazylka Re: buraki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:14
          to ja chyba się powstrzymam, jakoś mi nie pasują te upieczone buraki i surowa
          feta. może muszę do tego dojrzeć ;-)
          ale np. salatka z marynowanych buraków z fetą... hmmm czemu nie?
          • myshen82 Re: buraki! 21.10.04, 18:20
            hmm, ja tez się bałam i wydawało mi się to dziwne, ale naprawdę jest pyszne!
            • segovia Re: buraki! 23.10.04, 12:38
              ja też miałam opory,
              ale to połączenie to CUDO!

buraki i fetę polewam oliwą + wyciśnięty czosnek + zioła prowansalskie lub inne :))
              polecam!

gdyby nie to forum nie znałabym tego smaku!
              • myshen82 Re: buraki! 23.10.04, 14:41
                a ja poznalam dzieki mojej mamie... i tak sie zachwyciłam, że musiałam o tym
                napisać tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14977890&a=14977890
                :)))
                dzisiaj juz nie zjem, bo nie chce mi sie burakow gotowac... a na razie jestem w
                pracy i umilam sobie czas podczytujac forum... i caly czas chce mi sie jesc...:DDD
    • marghot Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 16:03
      ostatnio zasmakowała mi giezikowa wątróbka w śmietanie.
      Uwielbiam spaghetti alla carbonara, spagh. z pieczarkami w sosie mascarpone.
      Kawa :) choć to nie potrawa - uwielbiam.
      Winogrona i sery.
    • lomas Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 16:04
      Makaron ze szpinakiem i pomidor z mozarellą i bazylią, zawsze i wszędzie i chyba nigdy mi się nie znudzi .
      • Gość: Ela Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.mlociny.waw.pl / *.crowley.pl 22.10.04, 13:55
        Proszę, podaj przepis na makaron ze szpinakiem. Ja uwielbiam makaron z
        pomidorami, czosnkiem i bazylią.
    • kwik Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 16:08
      zapiekanka z cykorii (lub cukini) z lososiem.
      • orissa Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 16:26
        U mnie się to często zmienia, kiedyś nie mogłam dnia przeżyć nie jedząc
        grillowanego bakłażana, mozarella z pomidorem też już mi jakoś przeszła, teraz
        jestem na etapie sałatki greckiej i gorącego kakao.
        • Gość: siostraheli Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: 157.25.138.* 21.10.04, 16:52
          ja jestem uzalezniona od czerwonego wina. I od vegety.
          • myshen82 Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 16:54
            jesz łyżkami? ;DDD
            • siostraheli Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 11:17
              Nie, ale dodaje do wszystkiego.
          • cat-lover Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 16:58
            Jedyna rzecza od ktorej jestem naprawde uzalezniona, to kawa z mlekiem na
            sniadanie.....

W ostatni weekend /dla przypomnienia: rzecz odbywa sie na ranchu, a dookola
            pustka/ specjalnie zglosilam sie do wozenia dzieci na plaze do sprzatania
            tejze, bo wiedzialam, ze bede wracac sama i moze uda mi sie znalezc jakis
            Starbucks po drodze. Plan zaoowcowal pyszna kawka wypita na poboczu, z widokiem
            na ocean, a jakze......I nikt sie nie dowiedzial......
          • kuleczka66 Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 21:30
            No, vegeta naprawdę uzależnia, to dzięki glutaminianowi sodu, po prostu musimy
            solic i solić (vegetą) coraz więcej, bo inaczej nam nie smakuje i wydaje się
            mdłe, oj radze powoli wyrywać się z zaklętego, chemicznego kręgu Veget,
            kucharków i warzywek itp. sama chemia ;(
    • Gość: Perito Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.netia.pl 21.10.04, 17:35
      A ja się uzależniłam od bardzo prostej potrawy - pomidorowa z ryżem.
    • myshen82 zapomniałam... 21.10.04, 17:40
      dodać spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów... z puszki to już nie to samo, a
      może kupuje złe puszki? pomidory juz niestety bez smaku...
    • Gość: Hydro miód ;) IP: *.technika.tvn.pl / 217.153.35.* 21.10.04, 18:05
      i własnoręcznie sporządzone musli na śniadanie.
      • kicior99 Re: miód ;) 21.10.04, 18:09
        nalesniki na slono (najlepiej z grzybami). Wlasnie odczuwam glod =)
    • amused.to.death Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 18:08
      teraz w sezonie: od orzechów. Nie ma dnia bez.
    • zahra Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 18:47
      Wszak żadna to potrawa, ale z pewnością uzaleznienie. Od ponad 4 lat (!!!) nie
      ma u mnie dnia bez serka waniliowego Danio z pestkami dyni i otrębami
      pszennymi;-)
      • Gość: wookie Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: 81.15.227.* 22.10.04, 08:58
        dla mnie jedyna jasna rzecza co dzien rano w pracy jest Danio wisniowy i
        kawka...
    • fettinia Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 19:52
      Od dziecinstwa-czyli niedzielne sniadania do lozeczka:)Twarozek:))))))
      Tylko tu i teraz to moge tylko zastepowac podobnymi:)))
    • tekisk placki ziemniaczane , rosół , grzyby n/t 21.10.04, 20:16
    • Gość: paprotka Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:41
      potrawy z udziałem pomidorów i serów w roli głównej i kawka 3x dziennie a
      często i więcej
      • Gość: Cynamoon Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:45
        "Moja" bulka z maslem i twarozkiem plus kawa na sniadanie.
        To dla mnie najulubiensze jedzenie na swiecie.
        • Gość: Cynamoon Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:39
          i losos jeszcze pod kazda postacia. Zawsze uwielbialam, ale ostatnio wprost mi
          odbilo!
          • kwieta4 Re: do Cynamoon jeszcze raz:) 22.10.04, 05:53
            tez przez lososia przeszlam, zostalo mi uzaleznienie od zestawu bagietka+bialy
            serek + wedzony na surowo losos + kapary. uwielbiam tez sushi z surowym
            lososiem i bialym, kremowym serkiem. to najlepsze zrodlo wapnia.
            a zwiekszony apetyt na lososia i ser to wlasnie znak, ze nam akurat w tym
            momencie wiecej 'Ca' potrzeba, dowiedzione naukowo:)
        • kwieta4 Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 05:46
          Cynamoon napisała:

> "Moja" bulka z maslem i twarozkiem plus kawa na sniadanie.
          > To dla mnie najulubiensze jedzenie na swiecie.

no, Cynamoon, sliczne dziecko jestes:), wiec nie wiem, czy Cie czasem nie
          zmartwie jak Ci powiem, ze uzaleznienie od twarozkowo-kawowego sniadania to
          powazna slabosc... wlecze sie za mna ten zestaw cale zycie (dodam, ze jestem
          conajmnniej dwa razy starsza od Ciebie); teraz to juz nawet sama robie sobie
          ten serek, bo w Kanadzie jego smaku nie znajde nigdzie, tylko w domu... na
          dodatek maz tez sie uzaleznil (i nauczyl robic:), ale dzieki temu nie ma
          zadnych watpliwosci co bedzie na pierwsze sniadanie, ktore z koniecznosci luby
          przygotowuje dla nas obojga, bo rano wyruszamy z domu razem, ale mnie zawsze
          jakos schodzi dluzej z ubieraniem...
          nie wyobrazam sobie innego pierwszego kesa:) choc znam i takich, co z rana np.
          smaza kielbase z cebula!!!!!!! :))
      • orissa Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 20:46
        Coś czuję, że od tej chwili będzie to szpinakowy makaron z boczniakami i
        wędzonką w śmietanowym sosie, mniam :-)
    • marghe_72 Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 21.10.04, 20:56
      kasza gryczana z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wszystko wybełtane w jednej
      misce. Do tego sporo soli. Taka blee berbelucha :)
      Mogłabym 5 razy dziennie.

A co?! Spodziewaliscie sie, ze powiem KLUCHY ? :))
    • Gość: jo.hanna baklazany z jogurtem i czerwone wino n/t IP: *.kabel.telenet.be 21.10.04, 21:09
      • Gość: wookie Re: baklazany z jogurtem i czerwone wino n/t IP: 81.15.227.* 22.10.04, 09:00
        brzmi ciekawie, napisz cos wiecej o tej potrawie...
        • grazbed Pomidory z ogórkiem małosolnym 22.10.04, 09:08
          ...+ czosnek + oliwa jadłam tak całe lato CODZIENNIE.
          Niestety ostatnio kończą się zarówno dobre pomidory jak i dobre małosolne.

Właśnie dzisiaj się głęboko zastanawiałam czym możnaby to zastąpić w okresie
          jesień-zima - żeby było równie "mokre" i sycące.
    • Gość: Sqka Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:14
      Zupa Pomidorowa, z bądź czym.
      Sok pomidorowy, nawet kupny.
      Tuńczyk, taki z puszki+ pomidor krzeszowicki w ćwiartki + czarny pieprz +
      szczypiorek
      Makaron z oliwą i czosnkiem.
      A ostatnio.. gołabki. Przed kwadransem dwa.
    • roseanne Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 02:49
      ziemniaki gotowane w mundurkach i do tego maslanka
      no i kawa z mlekiem na sniadanie :)
      • Gość: szopen Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: 204.79.89.* 22.10.04, 03:58
        No coz.

Ja conajmniej raz w tygodniu (zwykle czesciej) musze zjesc duzy steak
        wlasnorecznie przyprawiony i przyzadzony na grilu lub usmazony na patelni.

Bez tego nie daje rady.

• cynamonowamay Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 08:20
          To nie będą potrawy, ale z pewnością nie dam rady:

-ani jednego dnia bez dobrej czekolady

-ani jednego dnia bez mleka
          -tygodnia bez kremu waniliowego (na zmianę z innymi smakami), właściwie to
          mogłabym go jeść codziennie, bo uwielbiam, ale wtedy musiałabym chyba siedzieć
          na dwóch krzesłach :):):) przed komputrem
          -codziennie też świeże pieczywo i conajmniej 3x w tygodniu sałatka z buraków do
          obiadu
          • Gość: fifka Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.10.04, 08:41
            Rano obowiązkowo kawa z mlekiem, a potrawa to makaron z brokułami ,groszkiem ,
            bobem w sosie serowo-smietanowym
    • dakusia Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 09:29
      buleczka, z gruba iloscia masla, majonezu winiary a na to wedzony ser, np.
      zamojski i kielki :) pysia!! poleczenie niezdrowych ze zdrowymi, powoduje, ze
      sie bardzo szybko rozgrzeszam :)
    • an_ni Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 09:36
      kawa rankiem
      spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami - w piatek - w inny dzien o tym nie
      mysle (?!)
      w sezonie swiezy slonecznik, codziennie - jakie sa wtedy piekne wlosy i
      paznokcie :)
      no i slodycze to juz codziennie

• Gość: Barbara Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:50
      Zielona herbata - jesli to mozna uznac za potrawe, salatka caprese, losoc...
      zarowno wedzony jak i swiezy! Pychota! A w sezonie - mlode ziemniaczki z
      koperkiem i czosnkiem!
      • gusinka Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 11:15
        A ja jestem w ciąży i mam ochotę na wszystko co zobaczę albo o czym usłyszę. Ta
        lista potraw zbiła mnie z nóg. Idę zrobić sobie sałatkę z tuńczyka, kukurydzy i
        rodzynek. Pychota. A na deser karpatkę. Kawy nie piję w ogóle, ale nie mogę żyć
        bez herbaty z cytrynką.
        • Gość: m. Re: od makaronów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 11:19
          wszelkiej maści oraz klusek kładzionych z ziemniaków
    • dodwig2 Sos grzybowy 22.10.04, 11:26
      Sos grzybowy z suszonych grzybów + albo makaron, albo kasza jęczmienna, albo
      ziemniaki pire
      Makaron z przyprawą magi (to jest zaraźliwe, bo moja córcia też jest od tego
      uzależniona)
      Świeżutki pachnący chleb z masłem
      • gourmet48 Re: nie mam 22.10.04, 11:47
        nie mam zadnych uzaleznien, jem wszystko co dobre a tyle jest dobrych
        rzeczy !!!!!
    • opiumm Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 22.10.04, 13:13
      czekolada, czekolada, czekolada, pieczywo chrupkie wasa (takie ze słodem) z
      dżemem z czarnej porzeczki i kefirem albo maślanką no i lody waniliowe z polewą
      czekoladową nesquicka na ciepło (polewa - oczywiście)
      K.
      • Gość: ritti Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: 195.94.210.* 22.10.04, 14:25
        Truskawki z bita smietana..Jedzone i zlizywane z brzuszka mojej
        dziewczyny...Mmmmmm
      • Gość: dar_83 ser plesniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:27
        gorgonzola, roquefort, lazur... nazwa w zasadzie bez znaczenia, ale ser zawsze w
        musi byc w lodowce, i to najlepiej w wiekszej ilosci :) bardzo silne uzaleznienie :)
    • Gość: k.j Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:37
      od pomidorowej z makaronem zazwyczaj, choc wazne jest to by byla to pomidorowa,
      basz serowa z makaronem :))
    • Gość: DodaK-N Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.04, 12:24
      ja jestem uzależniona od makaronu ze szpinakiem z pomidorami i czosnkiem!
      szpinak oczywiście w liściach a pomidorki duszone z zieloną cebulką i do tego
      na koniec czosneczek - dla smaku i polepszenia nastroju lamkpa białego winka!!!
      smacznego
      • Gość: iskierka26 Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.wroclaw.mm.pl 23.10.04, 16:33
        od jogurtów Jogobella...no i od jabłek. Codziennie muszę zjeść przynajmniej po
        jednej sztuce z wymienionych...
        • Gość: empe Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 24.10.04, 00:49
          A ja jestem uzalezniona od kapusty kiszonej! A za oceanem nie robia ( a tu
          teraz bede przez kilka ladnych miesiecy)... Ktos mi da przepis, jak ukisic.
          Bardzo prosze iz gory dziekuje...
          empe
          • againn Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 27.11.04, 07:22

Gość portalu: empe napisał(a):
            > Ktos mi da przepis, jak ukisic.
            > Bardzo prosze iz gory dziekuje...
            > empe

to polecam przepis Jerzego z poz.2 ale bez jablka,
            groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&th=44dcd34583663f&seekm=cnl749%24p8j%241%40news.onet.pl&frame=off
    • poleczka2 Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? 24.10.04, 15:57
      Ja często robię różne warianty tej samej potrawy więc raczej jestem uzależniona
      od smaków. Kocham wanilię, cynamon i koper. Dlatego pulpety w sosie koperkowym
      kocham tak samo jak pierogi leniwe z cynamonem i cukrem i budyń waniliowy.
      • Gość: serek+kaszka Re: od jakiej potrawy jesteście uzależnieni??? IP: 212.106.170.* 24.10.04, 19:26
        Na śniadanie serek homo (waniliowy, czekoladowy, z musli lub orzechowo-
        kokosowy), wieczorem kaszka mleczno- pszenna lub mleczno- ryzowa dla dzieci
        (Nestle lub Bobovita).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka