Dodaj do ulubionych

sernik - smarowac boki tortownicy?

09.04.20, 17:54
witajcie,
wieczorem bede piekla sernik, wlasciwie "sernik" low carb.Wujek gugiel mowi, ze w przypadku ciast delikatnych rosnacych jak biszkopt badz sernik bokow formy nie smarujemy zeby ciasto moglo sie "wspinac" i dobrze utrzymac forme po upieczeniu.
Wszystkio dobrze, ale
a) moj bedzie na tlustych serkach typu homo, czyli niemieckim quarku
b) jako spoiwo oprocz jaj bedzie low carbowy proszek budyniowy na bazie wlokien cytrusowych. Sam w sobie niezbyt dobry, ale pierwsza proba upieczenia na nim mini serniczkow w formie muffinkowej wyszla super. Z tym, ze papilotki potwornie sie przyklejaly
c) goly spod tortownicy wylozylam juz zmmielonymi podprazonymi orzechami brazylijskimi z brazowym "cukrem", stopionym maslem i cynamonem. Stoi w lodowce i tezeje wlasnie. Wiec papierem tortownicy nie wyloze.

I co teraz dac na boki? nic? samo maslo? maslo i "make" low carbowa, np kokosowa do przypudrowania?
Z gory dziekuje
i wesolych zycze, bo jaja juz sa :)
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: sernik - smarowac boki tortownicy? 09.04.20, 18:05
      ja bym obsmarowala i obsypala, moze tez orzechami?
    • Gość: x Re: sernik - smarowac boki tortownicy? IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 10.04.20, 12:39
      od quarku lepszy jest Schichtkäse
    • krysia20000 Re: sernik - smarowac boki tortownicy? 12.04.20, 00:15
      Ja zawsze smaruję boki masłem i prószę mąką. Z tym wspinaniem to chyba ktoś nie do końca przemyślał sprawę. Jeśli ciasto po upieczeniu jest zbyt delikatne i opada, to przylgnięcie do nienasmarowanych boków formy niewiele pomoże. Przy brzegach może nie oklapnie za to pośrodku i owszem, więc się zrobi 'kryza' tak, czy owak. Za to można uszkodzić ciasto przy zdejmowaniu obręczy, jeśli ta była niewysmarowana i przypiekła się masa do niej.

      Idealne rozwiązanie zapobiegające opadaniu sernika polega na niedopuszczeniu do jego uniesienia. Zatem 'low and slow'.
    • Gość: kiki Re: sernik - smarowac boki tortownicy? IP: *.146.32.218.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.04.20, 00:07
      Koniecznie trzeba smarować tłuszczem spód tortownicy czy blaszki wyłożonej papierem i obsypać całość bułką tartą. Po upieczeniu od razu gorący wyjmuje z piekarnika i okrajam delikatnie naokoło, zostawiam wtedy do wystygnięcia. Sernik ładnie równo opada, nie ma tych charakterystycznych wysokich brzegów i zapadniętego środka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka