Dodaj do ulubionych

Pieczenie kilku bochenków chleba na raz - CZAS?

10.05.20, 18:02
Witam i pozdrawiam forumowiczów, :-)

Chciałbym poprosić o wskazówki dotyczące ustalenia czasu pieczenia na raz 4-ch chlebów żytnich w stosunku do czasu pieczenia 1-go bochenka. Czy muszę eksperymentować, czy są znane przybliżone zależności? Mam piekarnik elektryczny z opcjami termoobiegu, grzania góra/dół, 2 strefy itd. W tej chwili piekę na 2 półce od dołu z termoobiegiem, bez podziału na strefy. Pierwszy raz upiekłem na raz 4 bochenki, zwiększając czasy o ca 20% (40 min - 230st i 70 min 180st), ale przesadziłem chyba, bo skórka wyszła trochę za gruba i za twarda, ale miąższ był do przyjęcia, chociaż bardziej suchy niż przy pieczeniu pojedyńczym . Przy okazji dopytam, czy można piec chleb żytni z wbitym termometrem jak w przypadku steka? Rozumiem, że pierwsze 230 st to zapiekanie skórki, a potem te 180st to pieczenie środka, a jaka jest rzeczywista potrzebna temperatura wewnątrz bochenka? Badanie na "wilgotny patyczek" coś mi nie wychodzi.

Pozdrawiam Greg
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka