Dodaj do ulubionych

szarlotka po krolewsku? z smietana bita ?

IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 25.10.04, 02:18
Obserwuj wątek
      • mysiulek08 Re: szarlotka po krolewsku? z smietana bita ? 25.10.04, 03:51
        Moja zwa krolewska:)

        Ciasto kruche przygotowujesz z 6 zoltek, kostki masla, trzech lyzek smietany,
        pol szklanki cukru i prawie kg maki, dodajac skorke z dwoch cytryn. Mozna dodac
        lyzeczke proszku, ale nie jest to konieczne. Takowe ciasto musi odpoczac w
        lodowce najlepiej przez noc. Ja przygotowuje ciut wiecej i zamrazam, czyli mam
        zawsze ciasto gdy najdzie ochota:)
        Teraz masa jablkowa:
        Jablka po obraniu albo zetrzec na tarce o duzych otworach albo pokroic na
        czastki, wrzucic do garnka, podlac odrobina wody i lekko rozgotowac, dodajac
        cukru, cukru waniliowego, cynamomu, odrobine galki muszkatolowej, 4-5 lyzek
        syropu pomaranczowego, rodzynek. Nie zaszkodzi dodac alkoholu, np likieru
        pomaranczowego albo po prostu wodki lub spirytusu. Przestudzic.
        Na blache wylozyc wywalkowana czesc ciasta/ nie grubo!!/, wysypac lekko
        wiorkami kokosowymi, nalozyc, grubo!! masy jablkowej i przykryc platem ciasta.
        Piec w nagrzanym piekarniku, do zrumienienia wierzchu, czasu nie podam, raz 40
        min, raz godzina:).
        Po wyjeciu z piekarnika i lekkim przestudzenie polukrowac lukrem cytrynowym,
        czyli szklanke cukru pudru, utrzec z sokiem z jednej cytryny, dodajac dwie
        lyzki alkoholu, powinno byc geste, zastygajace. I takiego lukru nalozyc tez
        grubo na cieple ciasto:) I teraz , gdy podajesz to na talerzyku kwadrat
        szarlotki i obloczek z bitej smietany, raczej nie areozolowej, po prostu nie
        powinna byc slodka :) Szczytem rozkoszy szarlotkowej jest cieple ciasto i zimna
        bita smietana.


        *******************************
        www.polcom.cl/patagonia
        www.polcom.cl/zloto
        smakosze.blox.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka