martynkaa1 26.10.04, 09:50 Witajcie! Poszukuje przepisu na ciasto orzechowe z sosem toffi (zrobionego z mleka skondensowanego).Jadlam kiedys takie ciasto u kolezanki, podono jest bardzo proste, moze ktos ma przepis? Bede wdzieczna, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwis19 Re: Poszukuje przepis na ciasto orzechowe z sosem 26.10.04, 10:33 Znalazłam!: CIASTO ORZECHOWE Z POLEWĄ KARMELOWĄ 250 g mąki 250 g cukru 250 g masła (ja daję "Kasię") 4 jajka aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 200 g posiekanych drobno orzechów włoskich tłuszcz i mąka do formy na polewę karmelową - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Masło/margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, mąkę i aromat, zmiksować. Dodać orzechy. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką, wlać ciasto i piec 1 godz w temp 200-220 st. I teraz mój patent: na upieczone ciasto można dać polewę karmelową domowej roboty - wtedy jest po prostu pyszniutkie! Polewa karmelowa: puszka mleka skondensowanego (słodzonego - to b. ważne!). Wsadzamy puszkę do garnka z wodą (musi być cała w wodzie), czekamy aż się zagotuje i gotujemy ją sobie przynajmniej przez 1,5 - 2 godziny (tak tak, trzeba tak długo). Wyjmujemy, wycieramy, otwieramy i ... w środku cudowny karmel! Polewamy ciasto. Karmelu jest za dużo jak na proporcje ciasta, więc można resztę użyć np. na posmarowanie andrutów i wychodzi też jeszcze coś smacznego (albo kupić 2 puszki i wtedy można zrobić i placek i andrut z taką masą w środku, też pyszne). CIASTO ORZECHOWE Z POLEWĄ KARMELOWĄ _________________ porady babci Michaliny tinyurl.com/54c7e Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Poszukuje przepis na ciasto orzechowe z sosem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:00 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pysia Re: Poszukuje przepis na ciasto orzechowe z sosem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 12:32 Zapomniałaś dodac ,że trzeba to mleko w puszce ostudzic a potem otworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Polla Re: Poszukuje przepis na ciasto orzechowe z sosem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 14:27 Mam pytanko: Masło/margarynę taką prosto z opakowania nie roztopioną? Bo pisze " wlać ciasto" a nie bardzo wiem co sie tam ma lać jak oprócz jajek to wszystko sypkie: cukier, mąka, cukier waniliowy, orzechy. Prosze o odpowiedź bo ciasto wygląda na pyszne!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka.c Re: Poszukuje przepis na ciasto orzechowe z sosem 29.10.04, 12:31 Czy na pewno nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka.c Re: Poszukuje przepis na ciasto orzechowe z sosem 29.10.04, 15:12 Nikt nie piekł? Proszę powiedzcie, czy należy dodać proszek do pieczenia czy nie. Dzisiaj robię to ciacho i nie chcę zrobić zakalca :-( Odpowiedz Link Zgłoś
retro8 Re: Poszukuje przepis na ciasto orzechowe z sosem 29.10.04, 15:13 mmmmmmmmmm to musi byc pyszne Odpowiedz Link Zgłoś