IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.04, 18:17
Uwielbiam śledzie! Najbardziej korzenne z gałką muszkatałową! Polecam! Czy
ktos poleciłby mi jakieś pyszniejsze?:)
Obserwuj wątek
    • kragmel Re: śledź 28.10.04, 18:24
      ja lubię śledzia pod warstwową pierzyną.
      potrzeba - matjasy, jajko, cebula, ser żółty (może być też ser topiony, tylko
      trzeba go zamrozić wcześniej i zamrożony ścierać), majonez, olej i przyprawy
      pierwszego dnia matjasy pokropić cytrynką, pokroić na małe kawałki, włożyć w
      słoik, zalać olejem (dodać ewentualnie jakieś przyprawy), odstawić. drugiego
      dnia gotujemy 2 jajka na twardo i siekamy (na taką małą paczkę śledzi 2 jajka),
      średniej wielkości cebulę również siekamy i sparzamy. ser ścieramy na tarce.
      układamy warstwowo w misce: śledzie, majonez, cebula, majonez, jajka, majonez,
      ser żółty. zostawiamy do przegryzienia się przez noc. i konsumujemy z
      zadowoleniem dnia następnego.
    • Gość: bazylka Re: śledź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 21:57
      ja szaleję za śledziami wędzonymi - są do kupienia na tackach tak samo, jak te
      korzenne, tylko jeszcze rzadziej można je upolować. ale warto się rozejrzeć -
      dla mnie bezkonkurencyjne
      oczywiscie nie zastapią zwykłego śledzia z cebulką, ale wszystko ma swój czas i
      miejsce

      lubię też śledzia wpakowanego do słoja warstwami z cebulą i cytryną, pieprzem i
      oliwą - po kilku dniach mogłabym cały słoj na raz :-)
      • poughkeepsie Re: śledź 29.10.04, 10:04
        u mnie wędzone są do kupienia bez problemu w sklepie rybnym - codziennie
        świeże. Jeszcze nie próbowałam, że po Twoim opisie chyba się skuszę :)
      • julsza bazylka 29.10.04, 10:27
        Opisalas moje ulubione sledzie - te z cytryna - sa naprawde pycha!!!! Czytalam,
        ze mozna je przelozyc pomaranczami zamiast cytryna, ale jeszcze nie probowalam.
        Ja sledzie jeszcze przekladam taka mieszkanka suszonych sliwek i rodzynek i
        przesypuje rozmarynem i zalewam oliwa, i na kilka dni do lodowki
        • Gość: bazylka śledzie c.d. IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 10:56
          słyszałam o marmoladzie śledziowej - czyli śledziach na słodko, ale nie jadłam
          i jakoś nie mam przekonania

          lubię też takie coś, co się nazywa sledź pod pierzynką - z jajek na twardo,
          sera żółtego i smietany
          no i śledź w śmietanie z jabłkiem
          ech... nie mam partnera do śledzi w domu ;-)
          • kragmel Re: śledzie c.d. 29.10.04, 13:00
            Gość portalu: bazylka napisał(a):

            > lubię też takie coś, co się nazywa sledź pod pierzynką - z jajek na twardo,
            > sera żółtego i smietany

            bazylka, to mój śledź popisowy!
            skoro Luby nie jada, to przychodź do mnie ;)
            • Gość: bazylka Re: śledzie c.d. IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 13:11
              z przyjemnością :-)
              to, co opisałaś wczesniej rzeczywiscie brzmi pierzynkowo...
              to się umówimy kiedyś na sledzie
    • ampolion Re: śledź 29.10.04, 04:12
      Coś z tego?
      www.kuchnia.com.pl/DiD/ryby_sledzie.html
      www.roxanaa.art.pl/kulinaria/sledzie.htm
      www.wigilia.pl/cid4.php?mid=42&id=145
      Sledzie po wilensku

      1 kg solonych sledzi, 1 kg cebuli, 3 dag grzybów suszonych, 1 korniszon, 2
      wedzone szproty, 25 dag ketchupu i lyzka oleju.

      Sledzie wymoczyc przez noc. Na oleju przysmazyc na szklisto posiekana cebule.
      Namoczone i ugotowane grzyby posiekac i zmiksowac razem z korniszonem,
      szprotami, cebula, pieprzem oraz ketchupem. Ta zaprawa zalac pokrojone w kostki
      i obrane z osci filety sledziowe. Wszystko wymieszac, ciasno ulozyc w sloiku,
      przechowywac w chlodnym miejscu.
      • emka_1 Re: śledź 29.10.04, 21:06
        tak, ten ketchup to typowo wileński dodatek:(
    • szpiczak Re: śledź 29.10.04, 09:57
      ja lubie sledziki w oleju i z ziolami.matiasy zalewamy oliwa i dodajemy
      cebule,tymianek,oregano,bazylie..kto co lubi.musza troche postac zeby sie
      przegryzly.palce lizac.
    • Gość: jacekf Re: śledź cytrynowy IP: 81.210.22.* 29.10.04, 10:38
      Od kilku lat na Świeta dla calej rodziny i znajomych bliskich robie prezenty
      sloiczki ze sledziami cytrynowymi. Jesli chcecie sprobowac (na paczke
      matyjasow):
      Namaczam sledzie z godzinke i kroje je na male kawalki (bedzie latwo ukladac w
      malych sloikach);
      Teraz najgorsze i najlepsze za razem: cytryny - kilo cytryny trzeba obrac
      cieniutko ze skorki czystej i zdrowej, tak zeby w ogole nie bylo bialego.
      Probowalem zesterem, ale jednak maly ostry noz jest najlepszy. Kroimy skorke w
      malenkie kilkumilimetroiwe paseczki-kawalki. Wyjdzie taka miseczka pelna tego.
      Wyciskam sok z cytryn. Obok w miseczce goździki.
      Na dno sloika warstwa skorek, 2-3 gozdziki, sledzie (jedna warstwa! i tak az do
      samego wierzchu. Ladnie wyglada jak na wierzchu warstwa skorki i gozdik. Teraz
      zalewamy to sokiem z cytryny, powoli i cierpliwie zeby zalac calosc i zeby
      powietrze nie zostalo. Jesli maja postac dluzej niz KONIECZNY tydzien, to
      troche oliwy na wierzch przed zakreceniem.
      Rozplywaja sie w ustach, nie wspomne jakim dodatkiem sa do kieliszka.
      Mozna pobawic sie w dosmaczenie i dodac skorke mandarynki, zirnko kardamonu...
      Smacznego

      • julsza Re: śledź cytrynowy 29.10.04, 10:58
        o yesssoooooo, jezyk mi ucieka - po pracy lece po sledzie i cytryne!!!
      • dagg Re: śledź cytrynowy 29.10.04, 10:59
        Brzmi super, ale mam wątpliwości.
        Na paczkę, tzn, na ok 0,5kg aż 1kg cytryn??
        Pozdrawiam!
        Dagmara

        Jeszcze się taaam żagiel bieli...
      • Gość: klarka Re: śledź cytrynowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 11:01
        Pytanie,czy te śledzie przekładamy tą skórką na przemian?
        • Gość: jacekf Re: śledź cytrynowy IP: 81.210.22.* 29.10.04, 11:07
          "Na dno sloika warstwa skorek, 2-3 gozdziki, sledzie (jedna warstwa!) i tak az
          do samego wierzchu."... tzn. warstwa skorek i sledzie, warstwa skorek na te
          sledzie i znow skorki i sledzie na skorki itd po wierzcholek sloika :-)

          Rzeczywiscie kilogram brzmi dumnie, ale to chyba 4-5 cytryn bedzie...
          Przepraszam, ja robie ilosci "hurtowe" to i sledzi wiecej i cytryn. Wazne zeby
          starczylo skorek na grube warstwy i soku z nich na zalanie calosci.
          Smacznego.
          • siostraheli Re: śledź cytrynowy 29.10.04, 11:26
            Sledzie po norwesku:
            Sledzie korzenne albo matiesy 1 kg moczymy przez noc w zalewie 1l wody + 1,5
            szklanki cukru, mozna dodac troche przypraw typu gorczyca, listek, ziele
            angielskie. Odcedzamy, kroimy drobno 4 duze cebule (dobrze ja przelac wrzatkiem
            albo przesypac cukrem), sledzia na dosc drobne kawalki. Zalewmy sosem : majonez
            pol na pol z jogurtem + 2-4 lyzeczek curry.

            Tradycyjna slaska potrawa hekele:
            6 filetow (3 sledzie), 2 jaja na twardo, 2 ogorki kiszone, 1 nieduza cebula.
            Wszystko posiekac bardzo(!) drobniutko (mozna zmielic, ale siekane lepsze),
            dodac musztardy, duzo grubo zmielonego pieprzu, lyzke oliwy.
      • Gość: jacek1f śledź cytrynowy - raz jeszcze:-) IP: 81.210.22.* 29.11.04, 15:44
        "...Od kilku lat na Świeta dla calej rodziny i znajomych bliskich robie
        prezenty
        sloiczki ze sledziami cytrynowymi. Jesli chcecie sprobowac (na paczke
        matyjasow):
        Namaczam sledzie z godzinke i kroje je na male kawalki (bedzie latwo ukladac w
        malych sloikach);
        Teraz najgorsze i najlepsze za razem: cytryny - kilo cytryny trzeba obrac
        cieniutko ze skorki czystej i zdrowej, tak zeby w ogole nie bylo bialego.
        Probowalem zesterem, ale jednak maly ostry noz jest najlepszy. Kroimy skorke w
        malenkie kilkumilimetroiwe paseczki-kawalki. Wyjdzie taka miseczka pelna tego.
        Wyciskam sok z cytryn. Obok w miseczce goździki.
        Na dno sloika warstwa skorek, 2-3 gozdziki, sledzie (jedna warstwa! i tak az do
        samego wierzchu. Ladnie wyglada jak na wierzchu warstwa skorki i gozdik. Teraz
        zalewamy to sokiem z cytryny, powoli i cierpliwie zeby zalac calosc i zeby
        powietrze nie zostalo. Jesli maja postac dluzej niz KONIECZNY tydzien, to
        troche oliwy na wierzch przed zakreceniem.
        Rozplywaja sie w ustach, nie wspomne jakim dodatkiem sa do kieliszka.
        Mozna pobawic sie w dosmaczenie i dodac skorke mandarynki, zirnko kardamonu...
        Smacznego."
    • grazbed Śledź na słodko z bananami i rodzynkami 29.10.04, 11:39
      Brzmi tak sobie, smakuje znakomicie.

      Śledzie matiasy namoczyć - ja moczę tak aby pozostały lekko słone. Następnie
      przełożyć bananami pokrojonymi w plasterki lub półplasterki oraz rodzynkami,
      dodać majonez. Pozostawić do "przegryzienia się". Są super z bułeczką
      następnego dnia.

    • julsza Re: śledź 29.10.04, 11:46
      a tutaj tez byl watek o sledziach i chyba przepis na sledzie w takiej zalewie
      pomodorowo-miodowej - tez pyszne forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=13183&w=10941608&a=10941608
    • Gość: Mika Re: śledź IP: *.tvgawex.pl 29.10.04, 20:26
      A ja uwielbiam śledzie gotowane ze śliwką.
    • jesienny_pan śledź śledź śledź śledź 29.10.04, 20:35
      wielu osobom śledź kojarzy się wyłącznie z filecikiem zakonserwowanym na wieki

      a gdzie duże śledzie z morza Północnego do smażenia (takie wielkości pstrągow)
      a gdzie wielkie solne śledzie z beczki to samodzilnego filetowania i dalszego
      przetwarzania (brudna robota)


      albo maleńkie bałtyckie moskaliki w octowej zalweie z estragonem

      ino matjas i matjas ....

      Śledz Ulik
      • Gość: bazylka a już niedługo wigilia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:47
        ...i śledzie smażone w cieście :-)))
        (mniam)
        • Gość: jesienny w cieście piwnym! dodajmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:04
          takim jak na naleśniki ale z piwem miast mleka dla podbudowania puszystości

          swoją drogą brak DUŻYCH surowych śledzi do smazenia

          owszem mamy płaty alias fileciki, ale RYBY CAŁEJ brak



          • Gość: Cynamoon Re: w cieście piwnym! dodajmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:21
            Mi zawsze smakuje klasyka- w oleju z cebulka.
            Ale okresowo uwielbiam z pieczarkami (pieczarki usmazone z cebulka, wymieszane
            ze sledziami), w pomidorach na slodkawo- z rodzynkami, korzenne i kazde inne.
            Lubie tez a'la losos, chociaz te sa kupcze i sama chemia ;-)

            A ostatnio lubie bardzo marynowane w zalewie octowo korzennej, z cebulka, a
            potem z niej wyciagniete i jedzone na kanapke ;-)
    • Gość: El Padre Śledź - uwielbiam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:21
      Ktoś, już nie pamiętam, Boy czy Słonimski powiedział, że śledzie mają tylko
      jedną wadę. Są za tanie i niewielu je docenia.
      Po przeczytaniu tych postów zaśliniłem klawiaturę. Kopiuję plik na Święta!
      W tym roku śledzie na pięć sposobów.
      Niestety też najczęściej jestem osamotniony w tym pożądaniu, a samemu
      sobie nie chce się często robić:(((
      PS. Może Hiszpanie nauczyliby jak wykorzystywać takie małe śledziki z
      których robią octowe moskaliki w inny sposób? Przyjdzie jeszcze taki czas:)))
      • Gość: bazylka Re: Śledź - uwielbiam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:24
        el padre, to dołącz do uczty śledziowej mojej i kragmela, która rysuje się
        gdzieś w planach - my też nie mamy towarzystwa do śledzi (u mnie w domu
        traktowane są z pewnym obrzydzeniem)
        • Gość: El Padre Re: Śledź - uwielbiam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:36
          Czuję się zaproszony. Może każdy przygotuje jakąś wersję i zrobimy ucztę:)))
          • Gość: bazylka :-)) (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:42
            • siostraheli bratheringi 29.10.04, 22:09
              mniam, jadacie? smazone w zalewie octowej, zatesknilam
        • egipcjanka15 Re: Śledź - uwielbiam! 30.10.04, 11:45
          Ja tez nie mam w domu towarzystwa do sledzi. Moj partner stanowczo odmawia
          konsumpcji, ale jakos wcale nad tym nie boleje. Sledzie to u mnie rarytas
          rzadko goszczacy i nie potrzeba mi do nich konkurencji ;-)))). A wlasnie
          wczoraj sobie dogodzilam. Mniam, jeszcze mi slina leci na samo wspomnienie.
          Sledzik korzenny w male kawalki do plytkiej miski, na to drobno posiekana
          cebulka, na nia jajo na twardo, na nie korniszonki, na nie troche zoltego sera
          i to wszystko zalane majonezem z jogurtem doprawionym czosnkiem i pieprzem.
          Poezja.
    • Gość: monidob Re: śledź IP: *.crowley.pl 29.11.04, 15:38
      A CZy znają Państwo przepis na śledzia po pierzynką w wersji z buraczkami i
      majonezem?
      Jadłam u kogoś przepisu nie zanotowałam a teraz brzuch tęskni.
      Pozdr. M.
      • Gość: El Padre Śledź pod pierzynką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:01
        Skopiowałem. Przepraszam autorkę, ale nie zapisałem czyj to przepis.
        Proszę o wybaczenie:)))
        Śledż pod pierzynką.
        Jeśli chodzi o te z buraczkami to podaję przepis - wielokrotnie sprawdzony.
        Sałatka jest z tych warstwowych, najlepiej układać ją w przezroczystej
        salaterce o równych ściankach. Salaterkę należy wysmarować cienką warstwą
        majonezu, na dnie ułożyć warstwę śledziową - filety kroimy w dzwonka i układamy
        dość ciasno. Na warstwę śledzi układamy cienko poszatkowaną cebulę, solimy ją i
        pieprzymy, a na końcu smarujemy majonezem. Następna warswa to pokrojone w
        kostkę, wcześniej ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, majonez. Następnie warstwa
        ze startych w wiórki jabłek, majonez, a na to warstwa z marchewki - ja używam
        surowej startej na wiórki, ale może też być gotowana. Na marchew majonez, na
        majonez buraki, wcześniej ugotowane i starte na tarce, sól, pieprz, majonez.
        Ostatnią warstwę stanowią ugotowane i drobno posiekane jajka, ale radzę
        nakładać je tuż przed podaniem sałatki - jeśli całość dłużej stoi jajka "łapią"
        buraczany kolor.
    • Gość: saiss Re: śledź IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 29.11.04, 15:54
      U nas się jada: śledzia pod pierzyką ( jajko, ziemniaki, cebulka, majonez,
      pietruszka), sledzia w smietanie ( smietana, jablko, cebula, bialy ser, pieprz,
      pieprz, pieprz), śledzia w oleju, w occie ( fuj). Ale mam ochote na sledzisko w
      buraczkach, za to nie mam przepisu...
      Pzdr!
      • Gość: jacek1f Re: śledź w buraczkach IP: 81.210.22.* 29.11.04, 16:00
        Tylko takie znalazlem, sam nie przepadam za połączeniem, wiec nie gwarantuje:
        serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,58941,2307285.html
    • Gość: jswm jako kotlety mielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:00
      tak jak pisałam w wątku wigilijnym, moja Babcia robiła te kotlety ze śledzi z
      beczki, długo je moczyła, mieliła, dodawała jajko (osobno ubite białko, bułkę
      namoczoną w mleku.
    • Gość: eeewa Re: śledź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 19:14
      Uwielbiam śledzie z czosnkiem.Płaty solone kroimy w paseczki, dodajemy dużo
      wyciśniętego czosnku, mieszamy z majonezek i jogurtem. Najlepsze są następnego
      dnia! Pycha!
    • pati102 Re: śledź 29.11.04, 19:40
      w zeszlym roku na sylwestra robilam sledzie w czerwonym winie, z balsamico i
      nie pamietam czym plus bita smietana z tarta gruszka, musze znalezc ten przepis
      bo choc brzmi dziwacznie sledziki byly boskie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka