Dodaj do ulubionych

POR w surówce - aby był smaczny...

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.04, 16:31
jak to zrobić, aby por w surówce np. z jabłkiem i marchewką
był smaczny, a nie cierpki, gorzki itp???
czy to zależy tylko od odmiany pora??
dzięki z góry:))
Obserwuj wątek
    • Gość: paratha Re: POR w surówce - aby był smaczny... IP: *.mrl.uiuc.edu 29.10.04, 19:48
      cierpki? gorzki? nigdy nic takiego mi sie nie zdarzylo, wiec moze to tylko
      kwestia odmiany?
      A ja robie taka surowke:
      1papryka,
      1por,
      1zabek czosnku,
      1lyzka soku z cytryny,
      1lyzka musztardy.
      Do tego majonez,zielona pietruszka, sol, pieprz i cukier do smaku.

      Musze przyznac ze jest dosyc ostra,ale dla mnie to akurat zaleta.
    • e_katt moja metoda 29.10.04, 20:44
      uwielbiam surówkę z pora z jabłkiem i marchewką
      mój patent, a w zasadzie mojej mamy to:

      pokrojonego w cienkie krążki pora albo zalewam wrzątkiem i tak parzę pod
      przykryciem jakieś 2-3 min., odcedzam, doprawiam, mieszam ze startym jabłkiem i
      marchewką

      albo (jeszcze lepiej) wrzucam krążki pora na osolony i lekko ocukrzony wrzątek,
      przykrywam i tak, też przez jakieś 2-3 min., blanszuję to warzywko, odecedzam,
      i postępuję jak wyżej

      aha, dobrze, gdy tak potraktowany por chwilkę ostygnie
      • Gość: wege' Re: moja metoda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.04, 21:39
        dzięki-spróbuję:)
    • Gość: cat-lover Re: POR w surówce - aby był smaczny... IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 29.10.04, 23:41
      Moja mama tez twierdzi, ze por powinien byc sparzony bo wtedy nie jest
      gorzki...Ale ja zawsze robie z surowego i nic takiego nie zauwazylam!
      A moja porowa ulubiona salatka do obiadu to cienko pokrojone pory i jablko
      wymieszane z sosem pol na pol smietana i majonez, troche pieprzu.
    • egipcjanka15 Re: POR w surówce - aby był smaczny... 30.10.04, 11:59
      Juz to chyba kiedys podawalam. Moja ulubiona wersja pora na surowo to: por w
      cienkie plasterki, daktyle drobno posiekane. Zalac majonezem i gotowa. I nie
      oszczedzac kalorii, zadne laczenie z jogurtem, bo to juz nie bedzie to; musi
      byc majonez.
    • Gość: beret Re: POR w surówce - aby był smaczny... IP: 213.77.7.* 03.11.04, 11:29
      .Jeśli gorzki to proponuję zalać na parę - paręnaście minut zimną wodą
      • Gość: andy Re: POR jako surówka IP: *.blt.pl / *.blt.pl 28.11.04, 12:34
        Gorycz pojawia się często z zielonej części, mozna wyeliminować przez krotkie parzenie lub za pomocą soli i lekkiego gniecenia aby puściła sok.

        Kroję por w cienkie talarki (część korzenia), posolić i lekko ugnieść, odstawić na 1/2 h, następnie wymieszać ze śmietaną. Można dodać pieprz do smaku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka