al.1
23.04.21, 12:30
Tu gdzie mieszkam nie uświadczy mąki bez "wzbogacających" ją skadników. Jednymi z niepożądanych i szkodliwych są węglan wapnia (czyli kamień(!) jak z czajnika) i żelazo, które oba dwa obowiązkowo są dodawane do białej mąki (a przez to znajdują się we wszystkich z niej produktach).
W związku z tą trudnością nabywam mąkę razową, która nie zawiera tego syfu, a i która doprowadziła mnie do konieczności używania jej do naleśników i np. do pieczenia piernika. Dla zwiekszenia spoistości dodaję trochę mąki ziemniaczanej. Moje spostrzeżenie - mąka razowa w niczym nie umniejsza smaku, ale wymaga ciut dłuższego pieczenia, bo otręby dłużej trzymają wodę.
Pytanie, czy ktoś oprócz chleba piecze coś na mące razowej? Jeżeli tak, to czy czujei jakąś negatywną rożnicę w smaku?
--
Gdzie kucharek sześć, tam siódma odpoczywa