Dodaj do ulubionych

Co zrobic z mielonego miesa??...

30.10.04, 10:49
Mam mielone mieso ale na kotleciki juz patrzec nie moge.Co ja mam z niego
zrobic??
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: Co zrobic z mielonego miesa??... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.10.04, 11:07
      Oczywiście pulpeciki Cynamoon :)
      Albo Sheperd's Pie. Albo chili con carne. Albo takie "pseudomeksykańskie"
      danie - pół na pół mięso i ryż, do tego trzy kolory papryki i czerwona fasola.
      Chcesz na coś przepis?
      • dagoosia Re: Co zrobic z mielonego miesa??... 30.10.04, 11:15
        Albo placek cyganski:ciasto takie jak na placki ziemniaczane, mieso mielone
        doprawione sola i pieprzem i ew. ziolami.Smazysz grubego placka ziemniaczanego
        na calej patelni, obracasz,nakladasz mielone, skladasz na pol, zmniejszasz
        ogien, przykrywasz i smazysz tak troche, potem obracasz, tak samo druga
        strone.Jak sie z obu stron zezloci i mieso w srodku nie jest juz czerwone
        zdejmujesz z gazu i jesz KONIECZNIE z jakims sosem pomidorowym i surowka.
        SMACZNEGO!!!
        ps.A moze po prostu klasyczne spagetti ?
      • marpiwoszwe Re: Co zrobic z mielonego miesa??... 30.10.04, 11:17
        Ja bym poprosila przepis na Sheperd's pie i chilli con carne.Dzieki.
        • Gość: Nobullshit Shepherd' Pie IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.10.04, 11:42
          Zapiekanka pasterska, czyli Shepherd's Pie

          1 kg mielonego mięsa ("oryginalnie" baranina, ale może być każde)
          2 srednie, poszatkowane cebule
          1 puszeczka przecieru pomidorowego
          przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
          1 kg ziemniaków
          1 jajko
          1/2 szklanki mleka
          10 dag żółtego ostrego sera
          (oczywiście ilości możesz proporcjonalnie zmniejszyć)

          1) Ziemniaki obrać i ugotować, a przez ten czas...
          2) zeszklić cebulę na patelni na oleju, dodać mielonr mięso i smażyć,
          aż wypuści całą wodę (to ważne!) i będzie rumiane i suchutkie,
          dodać przyprawy i przecier.
          3) Z ziemniaków zrobić mikserem puree, dodać jajko, mleko, tarty ser i łyżkę
          masła.
          4) posmarować naczynie żaroodporne olejem, na spód włożyć mięso,
          na wierzch ziemniaki, na wierzchu położyć trochę masła w kawałeczkach.
          5) Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
          Ja podaję do tego gotowany zielony groszek albo marchewkę z groszkiem,
          żeby było bardziej "angielsko"

          Na chili con carne nie mam wypróbowanego przepisu - poszukaj przez
          wyszukiwarkę, na pewno kiedyś było.

          • Gość: Nobullshit Chili con carne IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.10.04, 11:48
            Znalazłam na forum przepis Landsbergk:

            Chili con carne - ze strony KAMISA, wypróbowane, pychota
            - 250 g. czerwonej fasoli,
            - 500 g. mięsa wołowego na gulasz (lub mielonego),
            - 1 cebula,
            - 1 papryka,
            - 5 świeżych pomidorów bez skórki lub 240 g. pomidorów z puszki,
            - sól,
            - olej do smażenia,
            - Przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej KAMIS (albo własna mieszanka:
            kminek mielony, chili, papryka, oregano i czego dusza zapragnie)
            ja jeszcze dorzucam trochę czosnku.

            Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez 8 godz. Ugotować w wodzie, w której się
            moczyła i pozostawić do ostygnięcia (nie odcedzać). Mięso obsmażyć na oleju,
            przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1,5 łyżki przyprawy i dusić ok. 1
            godz. (mięso mielone wystarczy obsmażyć). Na pozostały ze smażenia olej włożyć
            pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Po 3 min. smażenia dołożyć pomidory i
            wszystko dusić 10 min. Przełożyć do garnka z mięsem, dodać odcedzoną fasolę,
            doprawić przyprawą lub solą i dusić do miękkości mięsa.
            • marpiwoszwe Re: Chili con carne 30.10.04, 12:10
              Wielkie dzieki!! Ten Shepherd's pie brzmi niezle.
            • Gość: gufi Re: Chili con carne IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.09.23, 11:42
              przyprawy nie mogą być, jakie dusza zapragnie. Do pierogów ruskich też nie dodajesz czego chcesz. Każda potrawa ma swoje ramy i żeby osiągnąć za każdym razem ten sam efekt trzeba trzymać się receptury. tu masz bardzo dobry przepis na chili con carne Tekst linku. w gotowych mieszkankach często masz cukier jako zapchajdziure, bo przyprawy są droższe niż cukier. polecam gotować samemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka