marpiwoszwe 30.10.04, 10:49 Mam mielone mieso ale na kotleciki juz patrzec nie moge.Co ja mam z niego zrobic?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Nobullshit Re: Co zrobic z mielonego miesa??... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.10.04, 11:07 Oczywiście pulpeciki Cynamoon :) Albo Sheperd's Pie. Albo chili con carne. Albo takie "pseudomeksykańskie" danie - pół na pół mięso i ryż, do tego trzy kolory papryki i czerwona fasola. Chcesz na coś przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
dagoosia Re: Co zrobic z mielonego miesa??... 30.10.04, 11:15 Albo placek cyganski:ciasto takie jak na placki ziemniaczane, mieso mielone doprawione sola i pieprzem i ew. ziolami.Smazysz grubego placka ziemniaczanego na calej patelni, obracasz,nakladasz mielone, skladasz na pol, zmniejszasz ogien, przykrywasz i smazysz tak troche, potem obracasz, tak samo druga strone.Jak sie z obu stron zezloci i mieso w srodku nie jest juz czerwone zdejmujesz z gazu i jesz KONIECZNIE z jakims sosem pomidorowym i surowka. SMACZNEGO!!! ps.A moze po prostu klasyczne spagetti ? Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: Co zrobic z mielonego miesa??... 30.10.04, 11:17 Ja bym poprosila przepis na Sheperd's pie i chilli con carne.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nobullshit Shepherd' Pie IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.10.04, 11:42 Zapiekanka pasterska, czyli Shepherd's Pie 1 kg mielonego mięsa ("oryginalnie" baranina, ale może być każde) 2 srednie, poszatkowane cebule 1 puszeczka przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, majeranek. 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mleka 10 dag żółtego ostrego sera (oczywiście ilości możesz proporcjonalnie zmniejszyć) 1) Ziemniaki obrać i ugotować, a przez ten czas... 2) zeszklić cebulę na patelni na oleju, dodać mielonr mięso i smażyć, aż wypuści całą wodę (to ważne!) i będzie rumiane i suchutkie, dodać przyprawy i przecier. 3) Z ziemniaków zrobić mikserem puree, dodać jajko, mleko, tarty ser i łyżkę masła. 4) posmarować naczynie żaroodporne olejem, na spód włożyć mięso, na wierzch ziemniaki, na wierzchu położyć trochę masła w kawałeczkach. 5) Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ja podaję do tego gotowany zielony groszek albo marchewkę z groszkiem, żeby było bardziej "angielsko" Na chili con carne nie mam wypróbowanego przepisu - poszukaj przez wyszukiwarkę, na pewno kiedyś było. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nobullshit Chili con carne IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.10.04, 11:48 Znalazłam na forum przepis Landsbergk: Chili con carne - ze strony KAMISA, wypróbowane, pychota - 250 g. czerwonej fasoli, - 500 g. mięsa wołowego na gulasz (lub mielonego), - 1 cebula, - 1 papryka, - 5 świeżych pomidorów bez skórki lub 240 g. pomidorów z puszki, - sól, - olej do smażenia, - Przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej KAMIS (albo własna mieszanka: kminek mielony, chili, papryka, oregano i czego dusza zapragnie) ja jeszcze dorzucam trochę czosnku. Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez 8 godz. Ugotować w wodzie, w której się moczyła i pozostawić do ostygnięcia (nie odcedzać). Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1,5 łyżki przyprawy i dusić ok. 1 godz. (mięso mielone wystarczy obsmażyć). Na pozostały ze smażenia olej włożyć pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Po 3 min. smażenia dołożyć pomidory i wszystko dusić 10 min. Przełożyć do garnka z mięsem, dodać odcedzoną fasolę, doprawić przyprawą lub solą i dusić do miękkości mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: Chili con carne 30.10.04, 12:10 Wielkie dzieki!! Ten Shepherd's pie brzmi niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gufi Re: Chili con carne IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.09.23, 11:42 przyprawy nie mogą być, jakie dusza zapragnie. Do pierogów ruskich też nie dodajesz czego chcesz. Każda potrawa ma swoje ramy i żeby osiągnąć za każdym razem ten sam efekt trzeba trzymać się receptury. tu masz bardzo dobry przepis na chili con carne Tekst linku. w gotowych mieszkankach często masz cukier jako zapchajdziure, bo przyprawy są droższe niż cukier. polecam gotować samemu. Odpowiedz Link Zgłoś